Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kompakt bärbar fotoskrivare från Canon

Kompakt bärbar fotoskrivare från Canon

Canon presenterar Zoemini, en bärbar och batteridriven liten skrivare du kan stoppa i en rymlig ficka. Tanken är att kunna skriva ut bilder på plats, medan något händer, ungefär som med en direktbildskamera.

Direktbildskameror som Fujifilm Instax har blivit mycket populära. Många gillar att få en pappersbild direkt i handen, ögonblicket efter att man tagit bilden. Det blir mer personligt än att dela bilder online.

Canor har förstås noterat framgångarna för direkbildskameror men väljer en lite annan variant: En liten bärbar, batteridriven och Bluetooth-ansluten skrivare som kan skriva ut papperskopior via appen Mini Print (finns på App Store och Google Play från september) . Den appen kan dels förstås använda mobilbilder direkt efter att du tagit dem, men den kan även hämta bilder från exempelvis Google Photos, Dropbox eller Facebook. Vilket i praktiken innebär att Canon Zoemini kan skriva ut bilder från vilken uppkopplad kamera som helst. 

Utskrifterna har måtten 5 x 7,6 centimeter (2x3 tum) och görs med en teknik Canon kallar ZINK (Zero Ink) som i praktiken innebär att skrivaren inte innehåller några färgpatroner, utan färgen finns i pappren och aktiveras vid utskrift. Enda förbrukningsvaran är alltså själva pappersarken. Utskrifterna har en självhäftande baksida och enligt Canon är de fläck-, vatten- och rivtåliga.

Canon Zoemini finns i tre färger och har måtten 118 x 82 x 19 mm, vikten ligger på 160 gram.

Appen Mini Print har en funktion som gör att du kan lägga samman fyra eller nio utskrifter till en större bild. Appen har dessutom diverse kreativa filter av den typ som är vanlig i mobiler.

Canon Zoemini börjar säljas i september 2018 och det rekommenderade priset är 1490 kronor inklusive moms. Då medföljer ett litet startpaket med 10 stycken utskriftspapper. Fler papper köps senare i förpackningar om 20 eller 50 ark, pris än så länge okänt.

Den som följer nyheter online noterar säkert att Canon Zoemini verkar vara närmast identisk med Canon Ivy som presenterades i april i år. Men den modellen verkar enbart ha sålts i USA och vi misstänker att Canon av något skäl valt att döpa om produkten i samband med att de lanserar den över hela världen. Kanske var namnet "Ivy" skyddat i något land utanför USA.Publicerad 2018-08-05. Läst av 3524 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-08-05 16:53   syntax
Intressant. Det är klart att man måste ta upp utmaningen från direktbilder av polaroidtyp. Denna gamla teknik har ju fått oväntade framgångar på senare tid. Folk gillar konceptet. Det är dock en sak som får mig tveksam. Den moderna färgskrivarens överlägsenhet i hållbarhet för utskrifterna ligger mycket i att man lägger färgen PÅ pappret - precis som när man med pensel och palett gör en målning. Man kan då använda hållbara färgämnen. Detta till skillnad från den tidigare fotokemin där man just hade färgämnena i pappret och aktiverade dem med diverse kemikalier. Man lyckades dock under 70 år inte få till ett hållbart resultat med denna (nu obsoleta) teknik - vilket nog inte heller kommer att vara fallet med nyheten från Canon.
2018-08-06 01:40   The_Crow
Rätt så säker på att detta är ungefär samma teknik/papper som Polaroid använt/använder i sina egna skrivare/kameror?
Även HP, DELL och Kodak kör något liknande kopia version med Zero ink för 2/3 tum.
Tror ett packe 50 papper kostade runt 400kr plus frakt sist jag kollade Ebay.

Kul koncept, även om jag skulle föredra 4:3 formatet och utbytbart batteri. Finns iofs andra versioner med utbyttbart, men de verkar äldre.
Jeremiah2 2018-08-11 22:52
440kr för 50 papper, bara 8:- bilden då ju. Som hittat. Addera frakten och vi pratar 10-11:-/bild
2018-08-09 17:20   martinot
Inget nytt, utan samma ZINK-printer som finns från 20 andra tillverkare.

Föredrar dock personligen Instax-varianterna som också finns från en hög olika tillverkare, och som är största konkurrenten till ZINK.

Lomography har de roligaste direktbildskamerorna av Instaxtyp, inklusive det nya 1:1-formatet. Helt kemiska (analoga).

Merläsning

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 2 augusti. Läs mer...

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer... 3

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 7

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 39

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 80

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 10

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Miops Capsule360