Annons

Proffsfoto

Artiklar > Leica SL3 – 60 megapixel, 8K och fas-AF

Leica SL3 – 60 megapixel, 8K och fas-AF

Efter 4,5 år ersätter Leica SL2 med SL3. De största nyheterna är högre upplösning, fasavkännande autofokus, vinklingsbar skärm och tio gånger snabbare wifi-överföring.

Sedan Leica SL2 lanserades hösten 2019 har företaget utvecklat flera varianter av modeller, Leica SL2-S med lägre upplösning, Leica SL2-S med tåligare yttre och stiliga Leica SL2 Silver. De har också uppdaterat mjukvaran så att SL2 kan ta bilder med 187 megapixel med multiskotteknik.

Nu är det äntligen dags för Leica SL3 och det innebär (naturligtvis) fler pixlar, 60 i stället för 47. Om man tycker att det 60 megapixel är i mesta laget kan kameran även lagra DNG-råfiler med 18 eller 36 megapixel.

Den nya bakbelysta sensorn uppges ge 15 stegs dynamiskt omfång mot 14 för föregångaren. Båda versionerna har stabiliserad sensor (IBIS).

Bättre autofokus för rörliga motiv

Sensorn i samma som i Leica Q3 och därmed också autofokusen. Nytt är att den även kan jobba med fasavkänning och inte bara kontrast. Det innebär att kameran får det lättare att följa rörliga motiv med skärpan.

En efterfrågan funktion har varit vinklingsbar skärm. Tyvärr kan den bara vinklas i ett led vilket gör att funktionen gör liten nytta om man fotograferar i stående bildformat.

Den elektroniska sökare är samma som i SL2, men den bakre skärmen har fått aningen högre upplösning. 2,3 i stället för 2,1 miljoner bildpunkter. Nytt är att gränssnitten ändras om man vrider kameran till stående bildformat.

8K-video, tidskod och snabbare överföring

SL-kamerorna är Leicas mest videoorienterade modeller. Leica SL3 tar ett steg vidare och har 8K-video och tidskod. För att klara de större videofilerna finns det möjlighet att lagra på CFexpress typ B-minneskort och inte bara SD UHS-II-kort.

Videofilmning suger batterikraft och därför har SL3 ett nytt kraftigare batteri på 2200 mAh som kallas BP-SCL6.

De större bild- och videofilerna ställer också högre krav på filöverföringen. Leica SL3 har fått 10 gånger snabbare wifi-överföring och en 60 megapixels DNG-fil ska bara ta 2 sekunder att föra över trådlöst. Med kabel går det ännu snabbare och tiden halveras.

Kameran har officiellt stöd för kommunikation med Apple Ios-enheter.

Trots alla nya funktioner, förbättringar och ett kraftigare batteri har Leica lyckats banta vikten från 838 till 769 gram.

Pris och leverans för Leica SL3

Leica SL3 finns redan hos de auktoriserade återförsäljarna. Det rekommenderade priset är 79 990 kronor inklusive moms.Publicerad 2024-03-07.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS