Annons

Proffsfoto

Artiklar > Metabones adapter ökar ljusstyrkan och skärpan

Metabones adapter ökar ljusstyrkan och skärpan

Speed Booster från adpatertillverkaren Metabones minskar brännvidden och ökar ljusstyrkan med faktor 0,7x. Det gör att normalobjektiv för småbild blir ett ännu ljusstarkare normalobjektiv med en APS-C-sensor.

Linspaketet i adaptern är en omvänd telekonverter som förminskar bildcirkeln som projiceras mot sensorn. Med en APS-C-sensor får man nästan samma bildvinkel med en småbildsobjektiv som om det använts på en småbildskameran (full frame). Bildvinkeln för APS-C-objektiv matchar i sin tur fourthirds-sensorer bra. Adaptern fungerar endast med spegelfria kameror.

Om ett 85 mm f/1,2 används på en Sony NEX-kamera blir brännvidden 59 mm och ljusstyrkan f/0,9. Bildvinkeln blir alltså nästan samma (85 mm jämfört med 85x0,7x1,5) samtidigt som ljusstyrkan förbättras. En mindre sensor fångar dock mindre ljus än en stor så den ökade ljusstyrkan ger inte lägre brus. Däremot kan man använda snabbare slutartider.

Metabones hävdar att adaptern även reducerar optiska fel och förbättrar skärpan (bättre mtf-värden). De menar också att adaptern minskar ljusavfallet mot hörnen på sensorn i och med att ljusstrålarna når sensorn i en mer gynsam vinkel.

Du kan läsa mer om tekniken och den optiska konstruktionen i det här pdf-dokumentet från Metabones.

Till en början säljs en adapter för Canons EF-objektiv. EF-S-objektiv passar inte. Senare kommer adaptrar för Leica R, Alpa, Contarex, Contax C/Y. Micro-fourthirds, Fujifilm X samt Nikon F (inklusive G-serien med elektroniskt styrd bländare). Ytterligare fattningar kommer därefter.

Metabones Speed Booster kostar 599 US-dollar (exklusive moms och tull).



Publicerad 2013-01-15.

17 Kommentarer

Grevture 2013-01-15 13:20  
Den här tekniken är spännande i och med intåget av spegelfria kameror (som erbjuder utrymme mellan kamera och många objektiv med "onödigt" stor bildcirkel som man kan jobba med).

Men tekniken har en del begränsningar som Metabones talat tyst om. Jag diskuterade adaptern med Joakim Bengtsson som påpekar att tekniken med en generell adapter (en som skall funka till alla olika objektiv) fungerar ganska dåligt vid större bländare än 2,8. Skall man få det att fungera bra med större bländare skulle man behöva olika korrigerade adaptrar för olika objektiv. Dessutom kan det bli en del optiska fenomen både med zoomar och innerfokuserande objektiv.

Joakim påpekar vidare att Metabones gör en klassisk fuling när det pratar om "bättre" MTF: Siffrorna hade behövt vara ca 1,5 gånger högre för aps-c-sensorer och 2 gånger högre för FourThirds-sensorer för att bildresultatet ska bli lika skarpt som på småbildssensor (FF) utan adapter ...

Men, tekniken i sig fungerar verkligen och kan säkert bli kul ihop med lämpliga objektiv. Men frågan är om det är värt priset - lär ju bli minst 6000-7000 kr i sverige.
adask330 2013-01-15 14:17
Tack för kommentaren, hoppades på att The_SuedeII skulle komma med ett utlåtande då det finns få i Sverige som är bättre på detta än honom.
The_SuedeII 2013-01-17 10:44
Ang. min kommentar om MTF-värdena som MetaBones anger - man ska ju tänka på att försämringen sker - jämfört med objektivet "naket" på en större sensor.
Så länge inte adaptern tillför eller förstärker aberrationer så att de blir 1.4ggr större än objektivets egna blir alltså den resulterande bilden skarpare
-med "Speedbooster"-adapter på APS
än samma objektiv
-med vanligt "tomt rör"-adapter på APS

Och det är ju detta som är lite spännande för många som inte har / vill ta valet att gå upp på en FF-kamera. Adaptern förminskar projektionen bak på objektivet så att allt blir mindre - man får med mer bildvinkel framför objektivet, aberrationerna förminskas, mer ljus trängs in på samma yta. Men man får räkna med lite förluster på vägen, Newtons tredje osv. Det finns ingen gratis lunch inom fysiken.
PMD 2013-01-30 18:09
Hur får du in Newtons tredje lag i det här sammanhanget?
jensmarklund 2013-01-15 14:36  
Jag tänker mig: Beställa från Ebay = kanske 4-5000, köpa begagnad Sony NEX för någon tusenlapp och sen ett 50mm eller 35mm. Och där har man en Sony RX-1 för under 10k med utbytbara objektiv.

Har inget emot manuell fokus, speciellt inte med peaking. Sen lär man bara använda dessa adaptrar för f/2.8 och större bländare ändå. Behöver jag fota/filma vid f/8, kör jag utan adapter eller med annat objektiv.
ektober 2013-01-15 16:13
Nja, nu verkar det ju som att det är just vid större bländaröppningar än 2.8 som det är frågan om den fungerar så bra, om jag tolkar Martin Agfors rätt, det låter dessutom mer rimligt att det vore på det hållet.
Det låter lite för bra för att vara sant tänker jag. Om det hade fungerat bra så är jag rätt säker på att Nikon hade lanserat en liknande adapter tillsammans med D1 för 14 år sedan, men man får väl se när de första recensionerna kommer.
Grevture 2013-01-15 16:25
@Jens:

Jo, det är vid större bländaröppningar än 2,8 krävs olika anpassning (i praktiken olika adaptrar) efter olika objektiv för att kompensera för olika typer av aberrationer de har. Man kan säga att det säkert i sig fungerar, men med tveksamt resultat. På små bländare (som 8) är det nog inte alls lika problematiskt.

Sedan är det nog kanske för videofilmning som sådana här adaptrar blir mest intressanta - då får man tillgång till en hel del av skärpedjupsmöjligheterna hos en större sensor även med en mindre - och med video blir inte objektivens aberrationer alls lika problematiska (vid två megapixels upplösning döljs många synder :-)

@Samuel:

Det blir ohyggligt mycket svårare (förmodligen i praktisk mening hopplöst) att bygga en adapter för DSLR (som att Nikon skulel gjort det för sina DX-kameror). Det är ju nu med spegelfria kameror vi har fått tillgång till lite extra utrymme för adaptern mellan objektiv och sensor som annars upptas av spegeln i en DSLR.
IngNer 2013-01-15 16:43
@ Samuel
Och Nikon har faktiskt gjort just det, även om linspaketet i deras fall var integrerat i kameran, men precis samma koncept användes i Nikon E: "Its unique optical system bundles the light of the full frame lenses to the 2/3 inch CCD sensor."
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_E_series
Atropine 2013-01-15 16:49
En del av mig hoppas att ni har totalt fel ang det där med att adaptern inte skulle fungera så bra med större bländare än f/2.8. En annan del av mig inser att en adapter med glas med största sannolikhet måste kompromissa en del för att fungera med många olika objektiv. Den stora frågan är hur illa det blir. Samtidigt som den ska "trolla" bort en viss grad av objektivens optiska fel kommer den att tillföra egna. Ska man behöva köpa en för att få veta? :D
jensmarklund 2013-01-16 07:40
Alla test jag sett har varit mellan 1.4 och 2.8, med 100% crop - så känns inte som att det är problemet.
MattiasL 2013-01-17 01:26  
Jag tror er, men jag kan inte smälta att det här skulle funka. Det låter som rena magin.
Svar från froderberg 2013-01-17 09:14
Så magiskt verkar det väl inte. Så här har jag fattat det:
- Även om mtf-värdena förbättras genom förminskning så kompenserar inte det fullt ut för att ett mindre sensorformat används.
- Ljusstykan blir visserligen högre, men det ger inte högre bildkvalitet eftersom en mindre sensor tar emot mindre ljus. (förutsatt att sensorerna är lika moderna).
- Det går inte att göra en universell lösning perfekt. Adaptern kommer att funka bättre med vissa objektiv och sämre med andra.

Om objektivets karaktär bibehålls kan jag tänka mig att det här är attraktivt och kul att leka mig. Den som har en Leica Noctilux kanske vill leka med det på sina vardags-Nex. Någon annan kanske vill plåta inredning Canons TS-E-objektiv eller Nikons PC-E-gluggar och bibehålla den kraftiga bildvinkeln. (varför har ingen gjort en tilt/shift-vidvinkel till APS-C?).
MattiasL 2013-01-17 12:13
Ah, nu fattar jag, och det verkar ju rimligt.
laan 2013-01-17 06:51  
Jag kände direkt igen denna konstruktion från den gamla Zeiss 50mm med f0,7..

http://photoog.com/2008/06/worlds-fastest-lens-zeiss-50mm-f07/

The key idea is to make a supersized 70mm f/1 that lights a much larger image circle, and then design a “condenser” that brute-forces your way to 50mm f/0.7 by shortening the focal length and condensing the light. Basically it’s adding a 0.7x teleconverter that gives 1 f-stop.
Atropine 2013-01-17 09:56
Ptja, hade du kollat i pdf-filen som det länkas till i artikeln så hade du sett att Metabones avhandlar just den konstruktionen i sina white papers. :)

På något annat forum sas det att denna typ av lösning redan finns inbyggd, mer eller mindre, i många objektiv. Bland annat de flesta normalzoomar med fast bländare f/2.8. Vet inte sanningshalten i detta, men vi snackar ju optik. Tittar man på enskilda linsgrupper i ett objektiv så gör de specifika saker, vissa korrigerar förvrängningar och aberrationer, andra förminskar och förstorar. Säkert ganska självklara saker för den som är insatt.

Jag tycker ändå att adaptern verkar vara mycket tilltalande. Förutom brännvidds- och bländarförändringen så för den med sig ett annat stort plus- man får med hela objektivets bildyta på sin APS-kamera. Jag använder många ganska gamla objektiv på min NEX-5N, och mycket av charmen med att använda dessa är deras individuella sätt att rendera bilden. Varje konstruktion har sitt eget sätt att hantera färger, kontrast, vinjettering, bokeh och skärpeplan. Och inte att förglömma, vissa av dem har en teknisk kvalitet som kan mäta sig med många moderna och dyra objektiv.
sceptic 2013-01-22 17:04  
Att den ökade ljusstyrkan skulle förtas av att sensorn är mindre (än småbildsformat, antar jag åsyftas) är väl inte sant? Adaptern skickar in mer ljus till sensorn än en tom adapter, och man kan därmed få snabbare slutartider. Att en teleconverter "stjäl" ljus ses som självklart, i detta fallet är det precis tvärtom.
Svar från froderberg 2013-01-22 17:49
Det stämmer att man kan använda snabbare slutartid. Men man vinner inte i lägre brus eftersom sensorn är mindre. Jag har förtydligat i texten.
sceptic 2013-01-23 14:16  
Varför skulle man vinna i lägre brus för att man använder en adapter? Vad har sensorbrus med optik att göra? Ingen optisk konstruktion (objektiv, filter, adapter, teleconverter eller den adapter artikeln handlar om) påverkar väl sensorns benägenhet till brus?

För övrigt kan man ju utnyttja den utökade ljusstyrkan till att halvera ISO-talet (förutsatt att man vill få samma slutartid som utan adapter), vilket sänker bruset.
Svar från froderberg 2013-01-23 14:29
Jämfört med en större sensor av samma generation så får du inte lägre brus för att du sänker ISO-talet. Den större sensorn har ju en större yta som ger lägre brus vid samma ISO.

Merläsning

ANNONS