Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Möt en Lensbaby

Möt en Lensbaby

Har du köpt dig en ny fin digitalkamera, med massa megapixel och knivskarp optik för en massa tusenlappar? Har du kanske redan tröttnat lite på de tekniskt överperfekta bilderna, den otroliga kantskärpan, den exakta färgåtergivningen? Då är det kanske dags att göra den lite kreativt sämre igen...

Jag har provat ett litet kul objektiv kallat Lensbaby (fråga mig inte varför den heter så...). En Lensbaby gör din kamera till en slags bisarr korsning av en gammaldags bälgkamera och en "leksakskamera" typ Holga. En enkel lins sitter monterad på en böjlig plastslang, som man fokuserar helt manuellt genom att trycka bälgen in och ut. Man kan också flytta fokus vart man vill i bilden genom att böja den uppåt, neråt, vänster eller till höger med fingrarna. Beroende på vilken bländare du valt kommer fokus att omges med olika grader diffust skimmer.Objektivet är som sagt helt manuellt, du måste (ivartfall på en Nikon D70 mfl) ställa din kamera på Manuellt läge och hitta en slutartid som passar. Med hjälp av histogramet och några provexponeringar hittar man snabbt fram till rätt slutartid. Bländaren ändrar man helst inte så ofta, då en Lensbaby har en verkligt primitiv men ändå fiffig sådan. Det följer med en märklig liten ask med ett skaft på. Med skaftet pillar man upp en gummiring som sitter framför linsen, och då kan man plocka bort en plastbricka. Det är denna plastbricka som är bländaren, och i burken finns tre andra brickor med olika stora hål som man kan byta till. Ringarna skall ge bländare 2.8, 4.0, 5.6 och 8.0.

Linsen, ja den är verkligen dålig! Det blir konstiga reflexer, färgskiftningar, kromatisk abboration mm - men det är också meningen. Man kan experimentera vilt och skapa något kreativt och unikt med dessa speciella förutsättningar.

Förstora Förstora
Förstora Förstora

När jag provade Lensbabyn på min D70 första gången var det jättekul att prova massa varianter och fick, men jag tröttnade efter en stund och trodde inte jag skulle använda den mer. "Nyhetens behag" etc. Men senare åkte den faktiskt på kameran igen, och igen, och igen... Man kanske inte använder den dagligen, men att skruva på en Lensbaby blir ett klart kul och annorlunda avbrott i "normalt" fotograferande.

Jag har inte plåtat så mycket med den än men vissa bilder blir riktigt spännande, men jag har säkert kastat 90% av försöken. Det är klart svårt att hitta någon slags skärpa på de lägre bländarna med den fjuttiga sökare som D70:n har. Att det blir mer och mer suddigt mot kanterna är som sagt meningen, men jag hade velat kunna få till lite mer skärpa i mitten med de lägre bländarna. Så det kräver att man lär känna sin linsbebis.

Den passar extra bra till digitalkameror då man kan bränna av massor med testexponeringar utan kostnad, men en nackdel med att sätta Lensbabyn på sin digitalkameran är (om man nu inte har en fullformatskamera) att bilden beskärs pga den mindre sensorn (som med alla objektiv) och man får kanske inte ut "full kreativ effekt" av objektivets risiga kantskärpa och vinjettering.

Förstora Förstora
Förstora Förstora

Som sagt, Lensbaby är ett kul tillskott till kameraväskan och som kan ge en spännande, udda bilder och ibland riktiga överraskningar. Är man sugen på "leksakskameror" som tex Holga (kolla poolen Toycamera) så kan Lensbaby vara ett alternativ, man kan fortsätta plåta med sin vanliga kamera men få till liknande resultat. Det finns ju andra (billigare) sätt att experimentera också; testa vaselin på ett gammalt UV-filter, fota genom glasögon, olika tyg/plastmateriel...


Snart kommer en ny version av Lensbaby, med en lite bättre lins, bländare 2.0 och en lösning med magneter istället för gummiringen som håller bländarbrickan. Det kommer göra det lite snabbare att prova olika bländare, och den något förbättrade linsen skall ge bättre mittenskärpa på lägre bländare.

Lensbaby kostar ca 998 kr inkl moms och finns till de vanligaste kamerorna som.. Nikon, Canon, Minolta, Olympus, Contax, Yashica, Pentax, Leica m.fl. Generalagent för Sverige, Norge, Danmark och Finland är A&T Phototech AB. Det finns två sajter där du kan läsa mer om linsbebisarna; svenska www.lensbabies.se och amerikanska www.lensbabies.com.

Förstora Förstora

Av Christer Lindh
Publicerad 2005-04-26. Läst av 46626 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2005-04-26 10:20   froderberg
Vill ha!
2005-04-26 10:46   Urr
Det var intressant! Kreativa möjligheter! Jag skulle gärna vilja testa den, men jag tycker den var omotiverat dyr. Dessutom tycker jag att det kändes fel att nämna gamla bälgkameror i sammanhanget. De ger ofta mycket fin skärpa, vilket det ju inte var fråga om här!
2005-04-26 10:50   Christer Lindh
Så sant, jag tänkte mer på fokuseringstekniken på en sådan. Skall förtydliga det.
2005-04-26 11:48   oxytocin
Dyr leksak... ;o)
2005-04-26 11:56   Anders Östberg
Kanske en dyr leksak för många, men också ett mycket kul sätt att bryta sig ur invanda mönster och sätt att se på sin fotografi, och faktiskt ett hjälpmedel för att fundera på bildkomposition. Vissa protesterar med att det går att komma rätt nära med effekter i Photoshop, men då missar man hela det roliga med att använda objektivet fysiskt på sin kamera och se världen genom en suddig tunnel :)
Angående att använda på digitalkamera... jag rekommenderar att köpa till en av de vidvinkeladapters som finns, det gör effekten bättre tycker jag.
Jag har några få bilder i mitt galleri, kika gärna!
2005-04-26 12:37   Dadigan
och här har man gått och köpt canons L-gluggar, vilket slöseri med pengar! Skämt åsido, det vore lite kul att ha en lensbaby, bara namnet gör det ju värt det:)
2005-04-26 12:38   Michael Nilsson
Nu har det kommit en version2 där du får bättre point-skärpa och också möjlighet att enklare byta bländare.
2005-04-26 12:57   Calle S
Jag köpte en på mässan till mässpris, 600 spänn.
Dyrt? Nja, det beror väl på. Kolla bara vad en förlängningskabel till Nikonblixtar kostar. Och Lensbabie har jag minst lika roligt med.
2005-04-26 13:19   vboivie
Jag köpte också en lensbaby på mässan, och 600 kronor är den absolut värd. Den är väldigt soft på bländare 2.8 så skulle inte uppgradera till nästa version på grund av bländaren. Snarare att nästa version har bättre ytbehandling, men som sagt: det är detaljer. Nu efter mässan hoppas jag att fler kommer att lägga ut bilder i de olika poolerna tagna med en lensbaby.
2005-04-26 13:33   Calle S
Grejen är att jag vill inte ha den skarpare. f4 upplever jag som optimalt snyggt;-)
2005-04-26 14:22   Jimsan
Köpte också en på mässan. Jättekul objektiv!
Trots att den betraktas som en leksak så är det många som använder objektivet proffesionellt. En snabb sökning på nätet visade många bröllopsbilder som är tagna med en Lensbaby.
2005-04-26 14:32   wikman
Som jag tjatat om denna... helt underbar! Jag har dock en liten tendens att bakfokusera, det är inte lätt att sätta skärpan på en 1.6x sökare. Får nog bli en fullformatskamera som tillbehör till lensbabyn!
2005-04-26 15:14   geronimo13
Med eos kameror går det ställa kameran på AV så väljer kameran lämplig slutartid. Funkar kanon på min.
2005-04-26 15:33   Drazil
Kul grej men när Photoshop finns så känns grejen rätt passé i alla fall för den som trivs i den digitala fotografvärlden.
2005-04-26 17:17   Staffan Öström
Kul pryl, men vilken brännvidd är det ?
2005-04-26 18:09   jon
Staffan Öström: ca 50mm skulle jag uppskatta. Lite lång om man kör 1,6x förlängning tycker jag.
2005-04-26 19:46   Calle S
50mm; blir 80mm, perfekt för porträtt, alltså. Och att glida omkring i skitiga gamla industriområden.
2005-04-26 19:59   FredrikB
Wow! LOMO goes digital... =) Verkar riktigt kul!
2005-04-26 21:40   AlfaGTV
Vågar man föreslå en kombination av en EOS 1Ds MkII och ett stycke Lensbaby? Det ultimata redskapet för att irritera oss som bara har råd med konsumentklasskameror ;)
För att inte tala om vilka sjukt flummiga bilder man kan ta! :)
/Micke
2005-04-27 02:01   martim
helt klart spännande! Synd bara att ljusläckaget som min Holga har inte går att översätta digitalt..

Läste en artikel nånstans om hur man bygger ett "hålkameraobjektiv" till sin digitalkamera .. inte så svårt verkade det som.. Kan också vara kul för den experimentsugne!
2005-04-27 07:58   aceeo
Insämmer med Daniel, känns onödigt att slänga ut nästan 1000 spänn, när det finns PS
2005-04-27 08:40   Calle S
PS är inte alls samma sak. Och kameran blir skitsnygg med en Lensbabie:-)
Dessutom kostar PS ungefär 9000 kronor mer än en Lensbabie.
2005-04-27 10:31   Christer Lindh
Tipset om hur man bygger hålkameraobjektiv står i "Proffsfoto" (!), tidningen man kan beställa på Fotosidans förstasida. Det var enkelt, ett kameralock, en svart filmrulle som sidoljusskydd och en metallbit med hålet i ihopmonterat. Experimentera vilt och lägg in i Toycamera-poolen sedan.
2005-04-27 20:34   daishan
Ang. den uppgraderade versionen, plankat från lensbabies.se:
"Denna version släpps i USA första veckan i maj 2005.
Beställningar av Lensbaby 2.0 som läggs nu räknar vi med att leverera med början 1:a veckan i Juni 2005."
Pris: 1395:-
Kul pryl, vill ha, men har för billig/kass kamera (bara autofokus).. ;-(
/Peter
2005-04-28 07:34   kyrkbymannen
Bra artikel, och jag inser att det där är nog inget för mig, men som sagt bra att känna till.
2005-04-29 12:36   GuruX
Jag motsätter mig lite grejen med att foto toycamera digitalt. För mig är en del av toycamerafotandet just det där att framkalla filmen och hoppas på att åtminstone en av bilderna på tolvbildersrullen går att använda till någonting. Det är en viss spänning.
Jag är inte på något sätt digitalmotståndare, jag kör själv digitalt också. Men för mig är just analogiteten en stor del av toycamerafotandet.
2005-05-01 16:34   Stefan Edström
Jag var nere på fotomässan och där hade de bra priser på Lensbaby. Jag och en kompis köpte varsin. Ganska roliga faktiskt. Lite svårt att få in bra skärpa där man vill ha den.. En litet leksaksobjektiv.:-)
Stefan
2005-05-01 22:12   Arleklint
Klart att Lensbabyn är en seriös glugg.
Faktum är att den kan användas kreativt.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?ID=373252
Jag testade exakt samma motiv med tiltad PC-85, men det blev inte samma fartkänsla.
2005-05-02 17:27   paco
Det tråkiga med en lensbaby är karaktären på oskärpan. Väldigt fartfyllt och streckigt.

Kameralock, förstoringsoptik och bälgmaterial (t.ex. svart sopsäck, svart gummipåse) ger bättre resultat och billigare. Sitter riktig bländare på optiken med.
2005-05-03 18:54   Lasse Mellberg
Kul och det enda jag " vänder" mig mot är denna varumärkesfixering, lensbaby, Holga, etc....
När kommer månadens " lensbaby" på fotosidan??
Kan varmt rekommendera en myckigt billigare
investering , en bok i ämnet. Skriven på Engelska, Fritt översatt
Primitive Photography förklarar hand-made photographic processes, här kan du läsa och
lära dig hur du gör filmhållare, box-cameras, linser, papersnegativ, saltpappersbilder mm
genom att använda billiga material som du finner
på ett enkelt sätt."
En underbarbok som med skisser, ritningar och med enkla, mycket pedagogiska förklaringar och råd ger din fotografi något helt nytt och unikt!!
ISBN: 0-240-80431-7.
Primitive Photography
A guide to making Cameras ,lenses,and Calotypes
av Alan Greene
Utgiven på förlaget Focal Press

mvh

Lasse
2005-05-06 03:44   tonykollberg
Låter som man kan göra sin syste,kamera till en riktig partykamera med denna lins.
2005-05-07 22:49   adent
Hmm, jag gick förbi montern på Elmia och tänkte "500 spänn för att ta dåliga bilder, går ju att göra i $valfritt_bildbehandlingsprogam" och gick därifrån igen. Men jag tänkte också att det kunde vara en kul grej om den kostat 50 kronor.
2005-05-16 15:36   Hana
Ursäkta, men jag var den 7777:e som läste artikeln.
Borde jag inte vinna en sådan här då? ;)
2005-05-18 16:44   wikman
Mikael J: Hur skulle du göra för att uppnå denna effekt i ett bildredigeringsprogram? Effekten är ju väldigt varierande beroende på ljussituation och hur man håller objektivet. Sen finns det ju de som inte har all tid i världen, då är 500:- (800:- tror jag är ordinarie) ganska billigt för att få en speciell effekt.
2005-05-29 03:09   Drazil
När kommer programmet VirtualBaby som emulerar Lensbaby's olika effekter då? Några takers här på FS? :) Kul att köpa en downgrade. Det är en outnyttjad nisch bland de flesta varor. Snart chipundertrimmar var och varannan och byter till söligare motor och cykeldäck. lol
2005-06-02 15:51   Martin Norberg
998 kr!!! Whoa, det är några gånger mer än vad en gammal plastlupp, lite tejp och en bit gummirör kostar. Eller en gammal T-fattning och ett trasigt Tessar:
http://web.telia.com/~u31437409/bild/lensfun.htm
2005-06-04 20:53   mjsson
Det här verkade ju va en kul mojäng, skulle va helt ok att ha en ;o)Får fundera skarpt på detta, det blev ju läckra effekter...
2005-06-06 12:57   forry4U
Människan är bra kul. först jagar man pixlar och korn o skärpa, sen betalar man för att göra dessa så dåliga det bara går:-) Kan nog vara en kul leksak. men Nej tack
2005-06-29 00:37   Isbi
Hehe, ja sicka nymodigheter.
2007-01-03 00:41   strixnebulosa
Varför inte göra sin egen lensbaby - en lupp, en objektivfattning. Är man pentax-ägare kanske man kan använda en skruvgängeadapter. Och sen en liten blit slang eller så. Och lim....Och bländare av svart papper.
Om man ska skildra ett riktigt alkoholindränkt party kan man ju få lite "subjektiv kamera" Delagarna kommer att se festen som de "minns" den haha!
2009-07-29 22:27   Niicky
Hoppas någon kan svara på min fråga :)
Vart kan man köpa dem ?
Vad är det för Skillnad på : Lensbaby Optic kit, Lensbaby Composer och Lensbaby Muse ?

MVH
Nicole

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes