Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Flera nya fotofunktioner i Apple Iphone 12 Pro

Flera nya fotofunktioner i Apple Iphone 12 Pro

Den nya generationen telefoner från Apple – Iphone 12 och Iphone 12 Pro – bjuder på flera nya fotofunktioner. Exempelvis en lidar-sensor som förbättrar autofokusen rejält i svagt ljus, ljusstarkare objektiv och ett nytt råformat.

Nya Iphone 12 kommer fyra olika versioner fördelade på tre olika storlekar. Alla fyra modeller har 5G och Apples nya ARM-processor A14 Bionic.

De två basmodellerna Iphone 12 mini och Iphone 12 har 5,4 respektive 6,1 tums skärm. Båda har två kameror på baksidan. Huvudkameran är en vidvinkel motsvarande 26 mm med småbild som är optiskt stabiliserad och har ljusstyrka f/1,6 (jämfört med f/1,8 för Iphone 11). Det finns också en ultravidvinkel-kamera som motsvarar 13 mm med småbild. Båda kamerorna ger bilder med 12 megapixel.

Förbättrat nattläge. Apple uppger att de förbättrat bildkvaliteten vid nattfotografering, dels genom högre ljusstyrka ioch dels genom bättre bildbehandling av flera utläsningar från sensorn.. Bilden uppges varav tagen med en Iphone 12.

De mer avancerade modellerna har tilläggsbeteckningen Pro och har tre kameror på baksidan. Iphone 12 Pro har en 6,1-tums skärm och i grunden samma kameror som de mindre modellerna. Men den har även en bildstabiliserad telekamera motsvarande 56 mm och en lidar-sensor som med ljusradar kan läsa av motivet tredimensionellt. Lidar-sensorn kan användas för att mäta storlek och avstånd, och kan förbättra autofokushastigheten i svagt ljus med upp till sex gånger. Alla kamerorna ger bilder med 12 megapixel.

Baksidan på Iphone 12 Pro har tre kameror, en lidar-sensor och en led-lampa.

Toppmodellen heter Iphone 12 Pro Max och har 6,7-tums skärm. Huvudkameran har en 47 procent större sensor än föregångaren vilket tillsammans med högre ljusstyrka (f/1,6 mot f/1,8) ger 87 procent mer ljusinsamling. Det minskar bruset och förbättrar det dynamiska omfånget. Sensorn har bildstabilisering med sensor-shift istället för optisk bildstabilisering. Det ska ge effektivare stabilisering. Apple menar att det ska gå att få skarpa bilder med telefonen handhållen med exponeringstider upp till 2 sekunder.

Iphone 12 Pro Max har också en något kraftigare telekameran är Iphone 12 Pro. Bildvinkeln motsvarar 65 mm.

Justering av råfilen i appen Photos.

Nytt råformat

Sedan Iphone X har det varit möjligt att lagra stillbilder i råformat. Med Iphone 12 Pro-modeller blir det möjligt att lagra i det nya råformatet Apple ProRaw. Det nya formatet ger stöd för att kombinera flera exponeringar till en bild. Moderna mobiltelefoner jobbar ofta med flera sensorutläsningar för att minska brus och öka det dynamiska omfånget.

Apple ProRAW-filer kan redigeras i Apples egna fotoprogram i mobilen eller datorn. Apple kommer även att skapa ett API för att andra mjukvaruföretag ska kunna utveckla programvara med stöd för Apple ProRAW.

Alla Iphone 12 har stöd för att visa HDR-video och -bilder med Dolby Vision, HDR10 och HLG. Alla kan spela in video i 4K/60p.

Pro-modellerna kan även spela in i video med Dolby Vision och 10-bitars datadjup. Det ger större möjligheter att ändra redigera färg, ljus och kontrast på videoklippen. Det finns även färdiga filter som kan appliceras på klippen direkt i telefonen.

Priserna sträcker sig från 8.695 kronor för Iphone 12 mini med 64 GB minne till 17.795 kronor för Iphone 12 Pro Max med 512GB minne.Publicerad 2020-10-13.

3 Kommentarer

MrKarisma 2020-10-14 05:49  
Hm.. när en medium-modell från Samsung har bättre kamera, då har något gått väldigt fel hos Apple.. Designen är dock GRYM! Tillbaks till lite kantigare stuk som Iphone 4 och 5, extremt snyggt!
PMD 2020-10-14 14:00  
Jag tycker att det är lite tveksamt att kalla ett 56mm-objektiv (småbildsekvivalent) för teleobjektiv.
Ultrakort tele, kanske? :)
ztenlund 2020-10-14 17:31
Titta inte på presentationen från igår, för då lär du få att göra med att anmärka på floden av floskler, antal gånger bättre/högre/snabbare/mer osv... :)

https://www.youtube.com/watch?v=KR0g-1hnQPA

Man kan få sig en dos hederlig svensk brytning när Hans Vestberg dyker upp, förut Ericsson, men nu Verizon. iPhone kommer en bit in, då Apples "HomePod" inleder.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS