Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nya objektiv till Fujifilm GFX

Nya objektiv till Fujifilm GFX

Fujifilm GFX 50s har nyligen kommit ut på marknaden med tre objektiv. Fujifilm meddelar nu att ytterligare två objektiv är färdiga och offentliggör dessutom en roadmap som visar ännu fler kommande objektiv.

De två nya färdiga objektiven är supervidvinkeln GF 23 mm f/4 R LM WR och det korta telet GF 110 mm f/2 R LM WR. Vidvinkeln ger en bildvinkel motsvarande 18 mm med småbildsformat. Telet är främst tänkt för porträtt och mode och motsvarar ett 87 mm f/1,6 jämfört med småbildsformatet. 110/2 kan alltså ge ett mycket kort skärpedjup.

Fujifilm GF 23/4 R LM WR uppges ge mycket låg distorsion, vilket är särskilt efterfrågat för arkitektur- och inredningsfotografering. Konstruktionen består av 15 linselement i 12 grupper. Två linselement är asfäriskt formade, tre är gjorda av ED-glas och ett av super-ED-glas.

Bildvinkeln är 99,9 grader vilket gör att kraftiga ljuskällor lätt hamnar i bilden; och det är svårt att konstruera ett effektivt motljusskydd till en sådan kraftig vidvinkel. För att ge objektivet bra motljusegenskaper har objektivet så kallad Nano GI-antireflexbehandling. Objektivet är vädertätat och har 82 mm filterdiameter. Bländaren har nio rundade blad och totalvikten är 845 gram. Det rekommenderade priset är satt till 27 999 kronor.

Fujifilm GF 110/2 R LM WR har 14 linselement i 9 grupper, varav fyra är gjorda i ED-glas med högt brytningsindex. Bländaren har nio rundade blad och objektivets vikt är 1 010 gram. Filterdiametern är 77 mm och objektivet är vädertätat. Det rekommenderade priset är satt till 29 999 kronor.

Båda objektiven kommer ut på marknaden i juni. Ännu fler objektiv är under utveckling. Senare under 2017 kommer GF 45 mm f/2,8 R WR som motsvarar en 36 mm vidvinkel för småbildsformatet.

120 mm är den längsta brännvidden i GFX-systemet just nu. Detta tänker Fujifilm åtgärda under 2018 med ett något längre teleobjektiv som har stativfäste och som kan användas med en telekonverter.

I samband med objektivlanseringen berättar Fujifilm också att de sbart kommer med en firware-uppdatering (ver 1.10) till GFX 50s. Efter uppdateringen får kameran en ny funktion för att fjärrstyras via wifi. Fujifilm förbättrar också exponeringskompensationen och autofokusprestandan.Publicerad 2017-04-19. Läst av 3702 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-04-19 08:35   Benganbus
De e ett bra tempo i Fujifabriken! :)
/B
2017-04-19 14:24   Calle S
En GFX50 med en 110/2 skulle var perfa. Väntar något år eller två då folk säljer sina:-)
2017-04-19 14:54   Flash Gordon
Ja Fuji håller verkligen tempo. Hasselblad X1D som jag kan följa på närmare håll hör man dock inte så mycket om.
Nu är de 2 kamerorna ganska olika. X1D är egentligen den lilla lätta och med mindre samt lättare objektiv. Fast det går inne komma i från att med större sensor kommer också mera att släpa på.
Fantastiska kameror och jag skulle gärna äga en om någon skänkte mig den.
Fast jag har provat. Det blir snabbt tungt i ryggan med kamerahus och några objektiv.
Sedan är dessa kameror inte särskilt allround. Objektivutbudet är begränsat och AF långt i från en dSLR.

Dessutom måste jag hålla i minnet varför jag gick över från Canon till Fuji X-Trans APS-C. För att släpa på mindre vikt!
Så jag säger som Fuji fotografen Lars Rask i sin recension av 110/2, "There is a reason why I switched to the small APS-C X-series cameras."

Det är lätt att bli förförd av den tekniska kvalitén och upplösningen. Fast den kommer till ett pris av en tyngre utrustning som är mindre allround.
En utrustning som mest lämpar sig för mycket planerade bilder där man har tid att sätta upp bilden.
En fördel som också först kommer till sin rätt när man printar bilder riktigt stort.
Live är fullt av kompromisser. Tittade just igenom Moderskeppets intervju med Serkan Günes.
Han har länge fotat med Fuji X-trans kamera i APS-C. Resultat är svårt att anmärka på.
Jag har också sett hans test av Fuji GFX som givetvis ger ändå högre bildkvalité.
Hans typ av fotografering borde också vara rätt för en sådan kamera.
Å andra sidan går eller åker han skidor genom stora områden. Då spelar vikt en stor roll.
Så vi får se om han går över till en liten MF sensor eller kör vidare med det mindre lättare systemet.
Själv fotar jag inte som Serkan. Så för mig är valet lätt. Jag hade ett skäl att gå till en lättare utrustning och det argumentet är fortfarande lika aktuellt.
Med en teknisk kvalitét som kanske inte är det bästa som går att få men som räcker väldigt långt.
Makten 2017-04-19 21:33
X1D verkar ha en del mjukvaruproblem om jag förstår de recensioner jag läst rätt. Att den är oändligt seg under vissa omständigheter rimmar ju inte så bra med dess nätta storlek och därmed möjligheterna att använda den till fotografering utan planering och stativ. Själv tycker jag att de gjorde en mycket stor miss när de valde att inte ha en vinklingsbar skärm. En sådan är för min del mer värt än en sökare. Särskilt om man fotar statiska motiv och vill ha kontroll över räta linjer (vilket oftast är lättare med kameran i en lägre position).

Vad gäller bildkvalitet och habegär håller jag med dig. Suktar själv efter en GFX trots att det är helt onödigt. En del av det beror dock på att jag avskyr 3:2-förhållandet och nästan alltid beskär mina bilder, vilket gör den effektiva sensorstorleken på de flesta kameror mindre. Och med det blir även många objektiv "för långa" i förhållande till vad jag önskar; särskilt kring normalområdet.

Edit: Sen använder jag själv en Sony a7 som är utmärkt, men jag _avskyr_ användargränssnittet. Den känns som en jäkla dator. Inte något som en fotograf varit med och utvecklat. Hysteriskt trist att använda. Där tror jag både Fuji och HBL ligger bättre till.
Svar från froderberg 2017-04-19 22:27
En vinklingsbar skärm hade gjort X1D större, och det vill de nog undvika. Trots att GFX och X1D delar samma sensor och båda är spegelfria, så är det helt olika tänk bakom.

Fujifilm gör en kompetent yrkeskamera som får vara stor och Hasselblad gör ett komplement till sina stora yrkeskameror som ska vara så litet och attraktivt som möjligt. Hasselblad vill locka rika amatörer (och några proffs som redan har en större kamera) medan Fujifilm vill locka proffs. Båda vidgar sina målgrupper.
Flash Gordon 2017-04-19 22:53
Du träffar nog helt rätt där. Nu har de äntligen tillgång till demokameror så jag får väl se till att testa en.

Merläsning

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 9

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 8

Test: Sony A9 II

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 16

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 14

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 5

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 är en vidareutveckling av proffskameran D5 som lanserades 2016. Nikon D6 har bland annat en nyutvecklad autofokus och snabbare serietagning. Läs mer... 49

Två nya Z-objektiv från Nikon

Nikon lanserar nu två av de tolv objektiv som finns i deras produktplan för 2020 och 2021. Den här gången rör det sig om en zoom och en S-klassad vidvinkel. Läs mer... 17

Program upptäcker "fake news"-bilder

Teknikföretaget Jigsaw har utvecklat ett program för journalister som kan analysera bilder och upptäcka manipulerade bilder och så kallade deepfakes. Läs mer... 41

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Den femte generationen i X100-serien bjuder på de största förändringarna hittills. Kamerahuset är helt nytt och vädertätat. Objektivet är också nytt och skarpare än det gamla. Samtidigt avslöjar Fujifilm också att en X-T4 är på gång. Läs mer... 54

Test: Tamron 17-28/2,8 Di III RXD

Plus Tamrons strategi för de spegelfria systemkamerorna blir allt tydligare: Att erbjuda mindre, lättare och billigare objektiv än andra tillverkare, men utan att göra avkall på kvaliteten. Ett nytt exempel på detta är den ljusstyrka vidvinkelzoomen Tamron 17-28 mm f/2,8 Di III RXD. Läs mer... 10

Dynalite i konkurs

Den amerikanska blixttillverkaren Dynalite Lighting har ansökt om konkurs. De hänvisar till att marknaden för studioblixtar har minskat. Läs mer... 4

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar