Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Objektivadaptrar med bländare

Objektivadaptrar med bländare

Till nya spegellösa systemkamerorna kan man använda i stort sett alla möjliga sorters objektiv, bara man har rätt adapter. Kipon tillverkar adaptrar för de flesta märken och har modeller med inbyggd bländare.

Helt mekaniska objektiv är lättast att använda. Modernare objektiv med elektroniskt styrd bländare är lite klurigare att använda då det krävs ström och datakommunikation för att styra bländaren. Kipons lösning för objektiv som Canons EF-objektiv är att ha en mekanisk 14-bladig bländarring i adaptern.

Molfo har börjat sälja Kipons adaptrar så man kan använda objektiv från Canon, Nikon, Zeiss och Leica med flera till bland annat Sonys Nex-kameror och micro-fourthirtdskameror från Olympus och Panasonic.Publicerad 2011-02-03. Läst av 8877 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-02-03 11:36   afflaf
Största problemet som jag upptäckte med adaptern som har en inbyggd bländare är att den inte har några tydliga bländarsteg. De har helt enkelt markerat 1, 2, 3, 4, 5, 6. Sen kan man gå ännu mindre efter det, men då får man helt enkelt gissa vilken bländare man kör med! Alltid kul nya billigare lösningar dock! :)
2011-02-03 12:17   wattis
Kan tänka mig att det är svårt att sätta fasta bländarvärden på adaptern. Då bländaren i högsta grad beror på objektivet man använder.
Eller tänker jag fel?
2011-02-03 12:40   Ingvar
Siffrorna bör rimligen representera bländarsteg, eller...?? Den faktiska bländaren får man räkna ut experimentellt, genom att testa sig fram, eller matematiskt. Men för mig känns det som ett betydligt större problem att denna bländaren väl i många fall måste hamna i en suboptimal placering i strålgången?
2011-02-03 12:41   Avslutat Medlemskap
Det spelar ju inte så stor roll vilken siffra som står om kameran har exponeringsautomatik som mäter det aktuella ljuset och ställer tiden efter det. Så funkar det på NEX.

/Mats
2011-02-03 15:59   and30ers
Varför inte köpa en modern kamera med objektiv som passar redan från början? Till exempel en EOS med EF-objektiv.
2011-02-03 17:22   Jimfear
@Anders. Till exempel för att man gillar äldre manuella objektiv. Eller för att man inte har råd med motsvarande moderna objektiv.
2011-02-03 19:53   MalteG
Det är väl inte helt optimalt att ha bländaren bakom linserna... eller?
2011-02-03 22:34   Lucanus
@Anders; Jag fotograferar makro och mikrobilder, speciellt vid de sistnämnda måste jag använda okonventionella objektiv. Så stora förstoringsgrader klarar inte vanliga makroobjektiv av och speciella udda objektiv som mikroskop- och mikrotextobjektiv saknar ofta bländare. Jag tror att det finns många andra fotogrenar där man också måste ta till hjälp objektiv som saknar bländare och då kan en sådan här adapter vara guld värd.
2011-02-04 00:48   adask330
Bländartalet är ju förhållandet mellan brännvidden och ljusinsläppet. Eftersom olika objektiv har olika brännvidder är det omöjligt att beräkna bländartalet på adaptern. Jag tror att värdena är till som en hjälp för att veta vad som blev bra sist...
2011-02-04 10:08   calee
betyder detta att man då kan använda nyare generationen objektiv från nikon utan manuel bländarring till tex en nikon fe2?
Svar från froderberg 2011-02-04 10:27
Bara för närbilder eftersom adaptern blir en mellanring som förlänger avståndet mellan objektiv och sensor.

De spegellösa kamerorna har kortare avstånd mellan sensor och objektivbajonett. Då ryms en adapter utan att avståndet mellan objektiv och sensor blir längre än objektivet är konstruerat för.
calee 2011-02-04 21:29
Tack och bock för den detaljerade förklaringen (:

Merläsning

Scandinavian Photo lägger ner butiken i Mölndal

Funnits i Mölndal i 18 år - Coronakrisen förstärkt förändringen av kundbeteende. Läs mer...

Fotosidans Poddradio #90 - Johanna Lundberg, sportfotograf

Vad behöver man ha för egenskaper för att bli en framgångsrik sportfotograf? Hur kommer man igång och hur får man jobb? Och hur går det egentligen till därnere på pressläktaren? Läs mer...

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 10

Fotosidans nya redaktion

När Magnus slutade så var tanken att försöka hitta en ersättare. Lättare sagt än gjort men nu är nya redaktionen på plats! Läs mer... 8

Test: Sigma 16 mm f/1,4 DC DN, Sigma 30 mm f/1,4 DC DN och Sigma 56 mm f/1,4 DC DN

Plus Vi har testat tre riktigt intressanta APS-C-objektiv i Sigmas Contemporary-serie: 16 mm f/1,4 DC DN, 30 mm f/1,4 DC DN och 56 mm f/1,4 DC DN. Det här är tre imponerande objektiv, inte superbilliga men mycket prisvärda. Läs mer... 10

Dags att söka till Dokumentärfotosalongen

Förmedla din berättelse med temat kaos. Läs mer...

Förslaget: sätt fotografer i beredskapsarbete

Låt fotograferna dokumentera coronakrisen, menar två organisationer. Läs mer... 23

Ilford stoppar tillverkningen tillfälligt

Klassiska företaget lägger ner produktionen på grund av coronaspridningen. Läs mer...

Nordiska museet samlar in coronaberättelser

Nordiska museet vill bevara dina erfarenheter för framtidens forskare och samlar nu in material i form av text och bild. Läs mer... 1

Han vann Zeiss Photography Award 2020

KyeongJun Yang kammade hem fint pris - fick objektiv och projektstöd. Läs mer...

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar