Annons

Olympus satsar på enkelhet

Pressmeddelande Solna, 2008-03-05
 
Ta lika bra bilder som proffsen
 
Lätt och enkelt med nya Olympus E-420 – kameran som är så kompakt att du kan ha den med överallt. Men skenet bedrar, för i detta stilrena kamerahus gömmer sig möjligheter och teknologier som annars bara hittas hos de professionella kamerorna. 


Nu lägger Olympus ännu en kamera till sitt framgångsrika E-System. E-420 är en av världens minsta digitala SLR-kameror, och med tonvikt på hög bildkvalitet och användarvänlighet visar den att även om man är liten kan prestationen ändå vara stor. Den 10 megapixel stora Live MOS-sensorn ger stor detaljrikedom, naturlig färgåtergivning, förbättrad autofokus (även i Live View-läget), samt 28 olika motivprogram, som gör det möjligt även för en oerfaren fotograf att ta bra bilder. 
 
E-420 rymmer en rad möjligheter även för mer avancerade fotografer. Bland annat Live View-läget, som gör att du kan komponera bilderna direkt på den 6,9cm/2,7’’ stora HyperCrystal II LCD’n – nu även i autofokusläget. LCD’n har mycket hög kontrast och en tittvinkel på 176°, vilket gör det enkelt att både ha koll på bilden du komponerar, samt vad som händer runt omkring dig. 
 
Därutöver finns även funktionerna för Ansiktsigenkänning (Face Detection) och Skuggjustering (Shadow Adjustment). Ansiktsigenkänningsfunktionen gör så att kameran automatiskt registrerar var ansikten i bilden är placerade, och ställer in skärpa och exponering på dessa, utan att övriga delar i bilden blir mörka. Skuggjusteringsfunktionen gör att kameran automatiskt lyser upp mörka partier i en bild, exempelvis ett skuggigt område, så att bilden blir mer verklighetstrogen. Resultatet blir en perfekt exponerad bild. 

E-420 uppfyller alla allmänna krav som ställs på en avancerad D SLR-kamera, men därutöver rymmer den en rad unika teknologier. Bland annat SuperSonic Wave Filter som utsetts till det mest effektiva dammskyddssystemet på marknaden. Det gör att du inte behöver bekymra dig om damm eller pollen på linsen, när du fotar i naturen eller byter objektiv. Den inbyggda blixten har en trådlös blixtkontroll, vilket gör att du kan styra ett obegränsat antal externa blixtar, trådlöst, direkt från kameran. 
 
Som alla andra kameror och tillbehör i Olympus E-System, är E-420 hundra procent digital. Det innebär små, lätta objektiv, lätthanterliga kamerahus och möjlighet att uppdatera kamerans firmware via Internet. Självklart är E-420 kompatibel med alla objektiv och tillbehör i E-Systemet.

Huvudegenskaper för E-420

• Enkel att använda
• En av världens minsta och lättaste* D SLR-kameror
• 10 Megapixel Live MOS-sensor
• Live View för enklare komponering
• Perfect Shot Preview för förbättrad åtegivning av kamerans justeringar på LCD’n.
• Förbättrad Live View med kontrast-AF, Ansiktsigenkänning, och Skuggkorrigering
• Förbättrat AF-system med både kontrast- och fasdetektering
• TruePic III bildprocessor
• 2.7”/6.9cm HyperCrystal II LCD med hög kontrast med 176° tittvinkel
• Supersonic Wave Filter – marknadens mest effektiva dammreduceringssystem
• 28 automatiska, halvautomatiska och manuella exponernigsfunktioner
• Inbyggd pop-upblixt (Ledtal 10)
• Trådlös blixtkontroll i upp till 3 grupper
• 3.5bps, upp till 8 bilder i RAW-format
• One-touch WB
• AE/AF-lås
• ISO 100 till 1600
• Förhandsgranskning av skärpedjup
• Digital ESP-mätning i 49 olika områden
• Alternativexponeringsfunktion (Exponering, Vitbalans, Fokusering)
• Förenklad och Avancerad informationsdisplay
• Detaljerad informationsdisplay med histogram
• Baserad på Four Thirds Standard
• Dubbla kortplatser (för Compact Flash och xD-kort)

Olympus E-420 finns till försäljning i slutet av april, ca pris 4 500 kronor. 
 
 Jesper Ekvall
Publicerad 2008-03-06. Läst av 7422 personer.
2008-03-06 09:39   Johan Pihl
"Ta lika bra bilder som proffsen" :) Hur ska det gå till? Kameran har 28 olika motivprogram, vem orkar hålla reda på dem? Vore det inte enklare om digitalfotografer lärde sig en gång för alla, om hur slutartid och bländare funkar, så hade man inte behövt några motivprogram alls. Och på köpet hade man lärt sig att läsa ljuset!

Men annars verkar den vara bra, liten och lätt.
2008-03-07 09:02   Andreas U
"Ta lika bra bilder som proffsen", sicket uttryck. Detta är verkligen en sensation - en kamera med bildseende och känsla! ;-)
2008-03-07 11:11   raskolnikov
Hur myccket får Olympus betala för detta redaktionella annonsutrymme. "Resultatet blir en perfekt exponerad bild." Ni eller Olympus åsikt? Hoppas att fotosidan tog bra betalt för detta, dock minskar dess trovärdighet.
2008-03-07 11:58   C20D
Jag tycker mig se ordet pressmeddelande överst...det torde ge svar på dina frågor Johan.

m.v.h.
Janne
2008-03-07 13:11   Tyckaren
Den är så liten att de inte fått plats med inbyggd bildstabilisering....

M.a.o. Ju mindre systemkamerorna blir i framtiden - desto viktigare blir det att välja objektiv med inbyggd optisk bildstabilisering?

Ja inte växte Oly/Pent/Sonys andelar av marknaden i och med detta inte.

//Adam
2008-03-07 16:44   mighty mattis
Tycker att E-420 verkar vara ett bra alternativ till den som är trött på att släppa med sig tung utrusning. Personligen är jag nöjd med E-510 och skulle hellre sett ett e-520, men den kanske kommer i framtiden.

Att det finns motivprogram betyder ju inte att man behöver använda dem, eller hur.
2008-03-07 17:19   J Tjerneng
Det här var nog första gången jag läser om Live View som ett argument för "mer avancerade fotografer". Annars brukar väl proffsen snarare vara överdrivet skeptiska till just Live view eftersom den funktionen ofta sätts in på bekostnad av andra, viktigare funktioner?
Också märkligt påstående att kameran ska göra att oerfarna fotografer kan ta bra bilder. Jag måste ha tänkt helt fel när jag trodde att det var fotografen som tar bilderna och kameran som var verktyget. Nästa steg är att ta fram en kamera som också säljer bilderna, sköter fakturering och bokföring? ;-)
2008-03-07 19:16   hpz
Men de andra Olympus (typ 510an?) har väl stabilisering inbyggt i huset, och denna inte?

Kommer de med stabiliserade objektiv nu?
2008-03-08 16:37   astahl
E-510 och E-3 har, men E-410 har det inte. Förmodligen fortsätter de bara på samma linje, så några stabiliserade objektiv lär det inte komma.
2008-03-10 11:28   macallan
Stilrent och enkelt,som i gamla tider då fotografering var fotografering!
Och inte en uppsjö av totalt onödiga finesser.
ps,stabilisator????, andvänd stativ!
2008-03-12 17:20   Knight Palm
I första hand Sigma, men också Tamron och Tokina skulle mycket väl kunna producera stabiliserade objektiv anpassade för 4/3-bajonetten. I dagsläget finns enbart Panasonic-producerade sådana.

Tillsammans med vad som presenterats i en Leica D lens roadmap, så blir det totalt fem objektiv med inbyggd stabilisering för Four-Thirds.

Undrar just hur stort ett Leica D 45mm/F2.0 MEGA O.I.S. Macro blir?

• LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH./ MEGA O.I.S.
•• LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm/F3.5-5.6 ASPH./ MEGA O.I.S.
• LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6 ASPH./ MEGA O.I.S. (budget)
---
• LEICA D 45mm/F2.0 MEGA O.I.S. Macro
• LEICA D 50-150mm/F3.5-5.6 MEGA O.I.S. (budget)

Ref: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/56449-4049-2-1.html
2008-03-13 17:51   ondjultomte
Ja usch för bildstabilisering som funnits sedan analaoga tiden och man verkligen har nytta av, tacka vet jag 28 motiv program med ansiktsigenkänning! Det är bevis på en riktig kamera ;)
2008-03-13 23:24   macallan
Alltid lika roligt att väcka lite liv i alla självutnämda "fotografer" eller teknikknuttar!
Min gamla Leica M4 (utan bildstabilisator) hör o häpnad fungerar toppbra....:)
2009-02-23 21:55   Hondendär
E-420 fungerar utmärkt (fast jag har inte ett Olympus-objektiv), förutom irriterande motivprogram, jag kör i manuellt läge. Jag tycker att det är en jättebonus att den är så liten! Jag fick värk i händerna av min förra systemkamera så jag hade stativ jämt för att jag skakade så mycket (jag hör verkligen inte till den grupp som gillar bulliga kameror...)

Merläsning

Äntligen BSI-sensor med global slutare från Sony

Global slutare i sensorn kommer att underlätta fotografering i framtiden. Sony har presenterat en banbrytande sensor med global slutare och extremt hög uläsningshastighet. Men Sony är inte ensamma om att utveckla globala slutare. Läs mer... 2

1 mars införs avgift på köp utanför EU

Postnord bestämt att ta ut avgift och moms för varje försändelse som kommer från land utanför EU från och med den 1 mars. Avgiftens storlek beror på varornas värde. Läs mer... 4

Snurrig oskärpa med Lensbaby Burnside 35/2,8

Lensbaby Burnside 35/2,8 är världens första vidvinkel med Petzval-konstruktion som ger en virvelformad bakgrundoskärpa. Läs mer... 6

Vintervandring med kameran

Fotosidan-profilen Peter Engman har äntligen kommit ut med kameran igen och bjuder på sköna vinterbilder i bloggen. Läs mer...

Lexar-anställda startar nytt: ProGrade Digital

I höstas tog kinesiska Longsys över Lexar från amerikanska Micron. Nu lanserar tidigare Lexar-anställda det nya märket ProGrade Digital. Ambitionen är att göra minneskort och kortläsare av hög kvalitet till proffs inom stillbild och video. Läs mer... 5

Vi provar Fujifilm X-H1

Under en intensiv dag fick vi chansen att prova Fujifilms nya toppmodell X-H1 och samtidigt ställa frågor om kameran till deras representanter. Kameran är en intressant blandning av nytt och bekant. Vi gillar det mesta, men det finns några irriterande detaljer. Läs mer... 7

Fotoböcker i fokus på Hasselblad Center

Fotoböcker är inget nytt, men det är däremot det stora intresset för fotoböcker. Hasselblad Center berättar fotobokens historia genom att visa cirka 200 fotoböcker, från 1860-talet till idag. Utställningen heter "Publicerat" och är uppdelad i tre centrala teman inom fotografi: Samhället, Jaget och Bilden. Läs mer... 10

Fujifilm X-H1: Toppmodell med bildstabilisering

Fujifilm har lyckats med mycket, men de har hittills saknat två saker: Bildstabilisering i kamerahusen och funktioner som lockar avancerade videokunder. Med Fujifilm X-H1 och två nya videoobjektiv blir det ändring på det. Läs mer... 27

Moderna fortsätter satsa på fotografi

Moderna Museets samling innehåller cirka 100 000 fotografier från 1840-talet fram till idag. Under rubriken "Framför och bakom linsen" görs ett antal utställningar i Stockholm med fokus på några kända fotografer. Läs mer... 9

Modefotografins giganter på Abecita

Utställningen "Private Eyes" på Abecita i Borås visar bilder av några av världens främsta modefotografer, som Herb Ritts, David LaChapelle, Helmut Newton, Irving Penn, Richard Avedon med flera. Läs mer... 1

B+W Polariastionsfilter HTC