Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Panasonic tillverkar 3D-objektiv för Micro Four Thirds

Panasonic tillverkar 3D-objektiv för Micro Four Thirds

Panasonic meddelar att de kommer släppa ett 3D-objektiv för Micro Four Thirds-kameror i slutet av 2010. Den platta optikmodulen innehåller två objektiv som skapar de tredimensionella bilderna.

Många tillverkare satsar nu på 3D och Panasonic vill inte vara sämre. Efter att ha meddelat släppet av världens första 3D-videokamera, HDC-SDT750, kommer nu nyheten om tillverkningen det första 3D-objektivet för Micro Four Thirds-systemet. Det verkar dock som att objektivet främst är byggt för Lumix G-serien, men att den ska kunna passa på fler Micro Four Thirds-kameror. Panasonic skriver också i sitt pressmeddelande att bilderna kan ses som bäst på en 3D-kompatibel TV från Panasonic och speciella 3D-glasögon.

Panasonic har inte meddelat någon prislapp, men säger att objektivet väntas komma innan årets slut.

Källa: Photography Bay.Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2010-07-29. Läst av 6379 personer.

Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-07-29 15:52   teinarsson
Jag förstår inte riktigt hur man ska kunna ta realistiska 3D-bilder med det här, avståndet mellan objektiven ser ju ut att vara 1,5 - 2 cm. Avståndet mellan ögonen på en människa är ungefär 6 - 7 cm. 3D-effekten bör då bli ganska vek, eller?
2010-07-29 15:57   nav
Tobias, jag vet faktiskt inte hur resultatet blir, borde ju bero på hur långt bort motivet är. Jag undrar också hur bilden kommer att se ut?

Helt klart intressant, men låter dyrt. ;-)
2010-07-29 16:00   Christoffer Wallstenius
Håller med dig, Tobias, i din undran.

Jag har upplevt det som att bäst resultat uppnås med ett avstånd som på ett ungefär motsvarar avståndet mellan ögonen, d.v.s. 5-7 cm.
2010-07-29 16:15   TH-56
Det beror också på brännvidd inte bara PD (pupilldistans)
Hade själv en 3D-tillsats på 80-talet och den var gjord för 50mm med ett PD på
9cm.Funkade mycket bra med betraktningsapparat till diorna.
Testade med vidvinklar också men det var värdelöst.
Den här ser ut som en vidvinkel så PD:et är nog korrekt.
2010-07-29 16:56   Ludix
Luktar Svindyrt dehär, framförallt me tanke på att det är Panasonic som står för prissättningen.

3D på stillbilder tror jag det dröjer innan det imponerar på mig, tycker 3D verkar komma mer till sin rätt i rörlig bild.
2010-07-29 17:57   Newline
Håller med de tidigare inläggen angående avståndet mellan linserna.
Skall dock bli intressant att se hur detta utvecklar sig. Panasonic brukar ha bra kvalitet på sina prylar men med biverkningen högt pris..

Jag har sedan en tid arbetat med en 3D Fototeknik som heter 3D-Lenticular på engelska. Där tar man ett antal bilder (upp till 36 st) med endast en liten sidoförflyttning mellan varje bild. Man sammanfogar alla dessa bilder till en interlace:ad bild som sedan lamineras bakom ett lenticular-laminat (laminat bestående av små linjer av linser) Laminatet blockerar alla bilder utom en vänster och en höger bild (Det som krävs för en stereobild) men när man betraktar bilden (t.ex. genom att gå förbi bilden) ur olika vinklar så ser laminatet till att du ser andra vänster-höger bildpar och då ges en illussion av att du ser runt objektet.

Den som är sugen på att se våra system kan följa länken nedan.
På hemsidan finns även en länk till ett youtube-klipp där Willy "Bygglov" Björkman intervjuvar mig angående dessa 3D-bilder. Intervjuv gjordes på plats i Strängnäs under Dansbandskampen 2009, där vi fanns med och fotograferade både kändisar och vanliga besökare.

http://www.3dfotografen.se
2010-07-29 19:46   Brun
Intressant att fler tillverkare än Loreo hakar på detta :P De har ju haft sina modeller till salu i ett par år nu.
2010-07-29 19:59   Maxieboy
Kul när 7 amatörer som aldrig gjort några 3D objektiv kritetserar den professionelle tillverkaren som faktiskt har gjort ett.
2010-07-29 23:03   Makten
Ja Max, man kan ju inte kritisera saker som man själv inte klarar av att bygga. Tänk hur det vore om folk skrev recensioner av objektiv de inte kunde bygga själva. Skandal!
2010-07-29 23:43   Newline
Som amatör, åtminstone när det gäller att bygga objektiv, så måste man väl få skriva ett inlägg.
När man konstruerar en 3D-Bild/Stereobild så utgår man från våra ögon och hur de "kommunicerar" med vår hjärna. Man har som regel att försöka efterlikna de förutsättningar som råder i naturen så att säga. De flesta av oss har ett ögonavstånd mellan 5-7 cm, därför brukar man använda den sträckan som stereobas vid fotografering av 3D-bilder bestående av endast 2 bilder, anaglyph (två-färgade glasögon), cross-eyed (fokusering framför ett bildpar), parallell-view (fokusering bakom bildparet).
Om man använder mindre stereobas blir det mindre 3d/Stereo-effekt och använder man för stor stereobas kan inte vår hjärna "synka" de två bilderna till en bild med djup utan man ser en dubbelbild.

Därför är vi amatörer lite tveksamma inför avståndet mellan linserna i det nya objektivet. Kanske har Panasonic en lösning som de ännu inte släppt till media.
2010-08-07 09:52   Oj_vilket_liv
Niklas Nylin;
Förutom avståndet mellan objektiven så påverkar bland annat bländare, stereobas, skärpedjup, hyperfokal distans, förlängning av objektivet (extension tubes), sensor cropping, längsta avståndet från linsen, förstoring av bilden, linjär parallax, upplösning, vart fokus ligger och hur bred bilden är hur vi uppfattar 3d stereobilder.

Om jag får gissa lite skulle man kunna säga att brännvidden antagligen är proportionerligt till avståndet mellan linserna.

Jag hoppas den posten kan klara upp förvirringen för er amatörer. :P

Merläsning

Succén On Location - Natur är tillbaka!

Denna gång på Eriksberg Hotell & Safaripark i Blekinge den 15-16 augusti. Kreativitet och inspiration med de bästa föreläsningarna och workshopledare. Lyxigt boende, bra mat och mycket diskussioner om bild. Nu kan du föranmäla dig! Läs mer...

Fototävling - vinn en Nikon Z50

Tillsammans med Nikon så anordnar Fotosidan en fototävling där vinsten är ett Nikon Z50 kamerahus och bli publicerad på Fotosidan och i Nikons kanaler. Sista dag att delta är 5 februari. Läs mer...

Normalzoom till Fujifilm GFX

Fujifilm utökar sitt utbud av mellanformatsobjektiv till GFX-serien med en normalzoom. Fujifilm avslöjar också att det snart kommer ytterligare två GF-objektiv. Läs mer... 2

Fast brännvidd till lågpris från Fujifilm

Fujifilm uppdaterar sin instegsmodell X-T100 till X-T200 och passar samtidigt på att introducera ett objektiv med fast brännvidd i den prispressade XC-serien. Läs mer... 1

Ny telezom: HD Pentax-D FA 70–210/4 ED SDM WR

Ricoh lanserar ett lättare och billigare alternativ till FA* 70-200/2,8 ED DC AW –  telezoomen HD Pentax-D FA 70–210 mm f/4 ED SDM WR Läs mer... 2

Naturfoto på Arvika Fotofestival

För sjätte gången körs Arvika Fotofestival – denna gången i nyrenoverade kulturhuset Ritz. Läs mer...

Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Techart TZC-01 är en ny adapter för att använda Canon EF-objektiv på spegelfria Nikon-kameror med Z-fattning. Autofokus och bildstabilisering fungerar med många EF-objektiv. Läs mer... 6

Test: Sigma 45/2,8 DG DN | C

Plus Sony har lanserat objektiv till sina spegelfria kameror i ett rasande tempo senaste åren. Men det är fortfarande rätt ont om små och kompakta objektiv. Vi har testat ett intressant tredjepartsalternativ, Sigma 45 mm f/2,8 DG DN Contemporary. Läs mer... 3

Fotosidan letar efter fler frilansare

Fotosidan letar efter fler frilansare. Fotosidan.se är den största fotosajten i Norden och vi har bevakat fotobranschen sedan 2001. Vi har ett stall med skarpa frilansare men nu letar vi efter ännu fler talanger. Läs mer...

Nytt nummer ute i butik!

Vi testar fyra nya heta kameror, bland annat Nikon Z50, och sex intressanta objektiv. Vi lär dig ta bättre bilder av fåglar och fånga snyggt ljus på bild. Fotoresan går till Masai Mara. Läs mer...

Lastolite Chromakey