Annons
Artiklar > Ricoh GR III HDF & GR IIIx HDF – nya versioner med optiskt ”vintage-filter”

Ricoh GR III HDF & GR IIIx HDF – nya versioner med optiskt ”vintage-filter”

Ricoh kommer med nya versioner av populära Ricoh GR III och GR IIIx som fått ett inbyggt HDF-filter som kan aktiveras när man vill få en klassisk look på sina bilder.

Inom spelfilmsvärden används en del äldre objektiv som ger en tydlig karaktär åt bilderna, till exempel bioaktuella Dune 2 som filmats med gamla sovjetiska objektiv. Det är olika optiska fel och svagheter som ger karaktären.

I nya Ricoh GR III HDF och GR IIIx HDF finns ett inbyggt HDF-filter som kan aktiveras vid behov. HDF står för ” Highlight Diffusion Filter” och innebär att det uppstår överstrålning i högdagrarna. Det får högdagrarna att bli lite mjukare och bilden att se äldre ut och mindre tråkigt perfekt.

En annan nyhet för båda kamerorna är färgen på slutarknappen. Den har ändrats till grå-silver för att symbolisera den enkla förändringen i det visuella uttrycket. Standardinställningen för Fn-knappen (Function) har också ändrats till att slå på HDF-funktionen. Användaren kan också välja en annan funktion som standardinställning för Fn-knappen.

Med vidvinkel- eller normalobjektiv

Skillnaden mellan de två modellerna är att Ricoh GR III har ett vidvinkelobjektiv motsvarande 28 mm med småbild. Läs vårt test av Ricoh GR III här. Systermodellen Ricoh GR IIIx har istället ett normalobjektiv motsvarande 40 mm.

Ricoh GR III HDF & GR IIIx HDF börjar levereras i april 2024. Rekommenderat pris är 14 290 kronor inklusive moms för Ricoh GR III HDF och 14 990 kronor för Ricoh GR IIIx HDF.

Bildexempel taget med Ricoh GR IIIx HDF

Foto: Wolfgang BausPublicerad 2024-03-28.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

7 Kommentarer

Benganbus 2024-03-29 07:04  
Spännande, "Det får högdagrarna att bli lite mjukare och bilden att se äldre ut och mindre tråkigt perfekt."
elgenper 2024-03-29 08:00  
Bör kanske sägas att de här nya funktionerna skall ingå i nyaste firmwareuppdateringen för III och IIIx, här: https://ricohgr.eu/pages/firmware

Så har man redan en av dessa, så kan man ju prova innan man byter kameran. Om man nu tycker det här är viktigt; är själv inte så övertygad om det....🥸
ztenlund 2024-03-30 12:11
Nej? HDF-delen är en fysisk ändring där de ersatt det inbyggda ND-filtret i kameran med det här "försämringsfiltret". Däremot ska några mjukvaruändringar komma till de andra också, men har så inte gjort än.
elgenper 2024-03-30 15:18
Martin, är det ett fysiskt filter kan det ju inte läggas in via FW förstås. Ser vid närmare studium av Ricohs webplats att det inte heller utlovas. Min källa var den oftast mycket pålitliga Macfilos: https://www.macfilos.com/2024/03/28/leica-m-reimagined-and-those-d-lux-rumours/ I det här fallet verkar dom ju onekligen ha huggit i sten; ursäkta för min medverkan i förvirringen!
Simon Karlsson 2024-03-29 08:39  
Å ena sidan känns det som att man kokar soppa på en spik. 2000:- extra för ta bort ett ND-filter och sätta dit ett HDF-filter. Adapter och externt filter torde kosta mindre och är medför större variationsmöjligheter.

Men samtidigt - habegäret finns där. Hela grejen med GR är att den inte ska vara en enda millimeter större än vad den redan är. Och att yttre accessoarer ska vara onödiga.

Så jag ger tummen upp. Skulle faktiskt hellre köpa en GRIIIx HDF än en X100VI i dagsläget.
Peter Eskilsson 2024-03-29 13:00  
Det borde gå relativt smärtfritt att skapa en preset i PS med samma resultat?
Johan Pihl 2024-03-30 11:02  
Låter mycket intressant.
En Ricoh GR IIIx HDF skulle nog passa mig, som gillar att ha en liten kamera med mig i fickan, och även slippa alltför mycket efterarbete med bilderna, bra.

Merläsning

ANNONS