Proffsfoto

Artiklar > Sony FX6 – en större version av Sony A7S III

Sony FX6 – en större version av Sony A7S III

Sony har tagit sensor och annan teknik från den videoinriktade stillbildskameran A7S III och stoppat in i ett professionellt videokamerahus som är moduluppbyggt.

Genom att använda ett större kamerahus är det möjligt att få plats med fler knappar som styr olika funktioner. Det går också att bygga in variabelt gråfilter och stora professionella kontakter för tidskod med mera. 

Kamerahuset är lådformat och relativt kompakt för att vara en professionell videokamera. Det gör det enklare att montera kameran på en gimal eller i trånga utrymmen. Tyvärr finns det ingen mikrofonkontakt på kamerahuset.

För att ansluta mikrofoner måste man montera på det övre handtaget. Det går också att montera ett sidogrepp och en eller flera monitorer.

Precis som A7S III har FX6 en småbildsensor och E-fattning. En annan likhet är att det finns dubbla kortplatser som klarar två korttyper vardera, SD UHS-II och CFexpress typ A.

Sony hävdar att FX6 ger mer än 15 EV-stegs dynamiskt omfång. Sensorn har dubbla bas-ISO precis som många spekulerat att A7S III har.  

Sony FX6 kan lagra video på minneskort med 10-bitars datadjup och med 4:2:2-färg i upp till 120 bildrutor/s vid 4K. Vid 1080p kan man ta 240 bildrutor/s.

Det får också att lagra externt i i råformat med 16-bitars datadjup. Till skillnad mot A7S III har Sony FX6 färgprofilen S-Cinetone som även finns i storebror FX9.

Vi har inget svenskt pris utan Sony Nordic anger omkring 5.500 euro plus moms. Leveranserna startar i december.

Gerald Undone har gjort en genomgående recension av Sony FX6 där han tillsammans med Philip Bloom levererar en hel del kritik mot kamerans hantering. Se den här:Publicerad 2020-11-17. Läst av 1822 personer.

1 Kommentarer

MattiasL 2020-11-18 21:01  
Mycket spännande! Ser ut som en riktigt vettig kamera för en frilansande TV-fotografer och dokumentärfilmare.

Merläsning

ANNONS