Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony presenterar en ny telezoom för entusiaster, FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS, och det ljusstarka proffsstelet FE 600 mm f/4 GM OSS.

Hittills har Sonys längsta objektiv varit FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS och FE 400 mm f/2,8 GM OSS. Nu introducerar de alltså två objektiv med 600 mm. Det här kommer troligen göra Sonys system ännu mer intressant både för naturfotografer och sportfotografer, två grupper som alltid behöver mer räckvidd.

FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS

Om vi börjar med zoomen så är den optiskt uppbyggd av 24 linselement i 17 grupper, fem av linselementen är av lågspridande ED-typ och ett är ett asfäriskt element. Vikten ligger på 2,1 kilo och det är bara marginellt större än Sonys existerande 100-400-zoom. 

Både fokuseringen och zoomningen är helt intern, så objektivets längd förändras inte vare sig när det fokuserar eller när du zoomar. Många tidiga zoomar med intern fokusering och/eller zoomning fick i praktiken mycket kortare brännvidd vid närgränsen än vid oändligt. Sony hävdar att de har lyckats minimera denna så kallade 'focus breathing' så att brännvidden inte skall ändras nämnvärt oavsett avstånd.

Fokuseringen drivs av en DDSSM-motor (Direct Drive SSM) som skall vara både tyst och snabb. Man har även arbetat på att minimera så kallad 'wobbling', alltså att fokuseringen sker ojämnt i små ryck, något som är särskilt irriterande under videofilmning.

Journalistkollega med ett Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS. Zoomringen som han håller har en kort (kvartsvarv) rörelse för att zooma genom hela omfånget och är inte onödigt trög. Du kan med andra ord vid behov zooma snabbt och att du inte behöver vrida så mycket minskar risken att tappa motivet ur sikte under zoomning (något som annars lätt händer med så snäva bildvinklar).

FE 200-600/5,6-6,3 G OSS har dessutom påkostade detaljer som elvabladig bländare och intern nanocoating för att minska reflexer. Objektivet har omfattande vädertätning och designen med intern zoomning och fokusering gör att det inte drar in luft (och därmed fukt och partiklar) under zoomning eller fokusering. Du har tre programmerbara knappar på objektivet, fokuseringsomfånget kan begränsas och frontlinsen har smuts- och vattenavstötande fluorbeläggning.

Skall man döma av de framräknade MTF-kurvor som visades upp så skall det här objektivet ha minst lika bra mittskärpa och bättre kantskärpa än konkurrenter som Sigmas och Tamrons 150-600-objektiv eller Nikons 200-500. Dessutom skall enligt Sony upplösningen vara så bra att objektivet kan användas både med 1,4x och 2x telekonverter. Här finns ju en fördel med spegelfritt vars autofokus är mindre känsligt för små maxbländare än hos DSLR-kameror.

FE 600 mm f/4 GM OSS

När Sony förra året introducerade ett 400/2,8 så var det redan då en del som kommenterade att det då sannolikt snart också skulle komma ett 600/4. Dels för att bägge är omtyckta objektiv bland yrkesfotografer, men också för att det finns mycket likheter i designen mellan sådana objektiv. Historiskt har sådana här objektivpar ofta haft mycket likartad optisk design, där huvudskillnaden är att den inbyggda telekonvertern i bakändan är olika kraftig.

Nu finns det faktiskt lite skillnader i den optiska designen mellan nya FE 600 mm f/4 G OSS och dess 400 mm-kusin. Bland annat ett asfäriskt linselement med Sonys XA-utformning (Extreme Aspherical) som har extrem ytjämnhet jämfört med traditionella asfäriska element. Men totalt har du 24 linselement i 18 grupper, tre gjorde i fluoritglas (som dels är lågspridande, dels är relativt lätta), två av mer traditionell lågspridande ED-typ och som sagt ett av XA-typ.

Resultatet är ett objektiv med tråkiga, men också oerhört imponerande MTF-kurvor. Eller snarare MTF-linjer - de är i stort sett raka, från bildens mitt ut till bildkant - och det även med 30 linjepar. Den höga upplösningen innebär att objektivet tappar ytterst lite prestanda både med 1,4x och 2x telekonvertrar.


Sony FE 600 mm f/4 GM OSS är ett stort objektiv, i synnerhet med motljusskyddet monterat. Men det väger bara just över 3 kilo och är så välbalanserat att det går alldeles utmärkt att handhålla även lite längre stunder. Notera att utformningen av vridringar fram och av kontrollpanelen baktill är i stort sett identisk med FE 400/2,8, något som gör det enkelt att växla mellan de två.

Konstruktionen består av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering som är både lätt och stark. Dessutom har man precis som i FE 400 mm f/2,8 GM OSS bara ett enda stort linselement framtill och resten ligger i den smalare bakre halvan. Den här designen bidrar till låg vikt (alla linselement utom ett har måttlig diameter) och bra balans (varken fram- eller baktungt). Objektivet väger bara 3 040 gram vilket (med en marginal på 10 gram) gör det till världens lättaste 600/4 för småbildskameror. Men det var inte många år sedan som vi blev imponerade av 600/4-objektiv som vägde under 4 kilo, det här är en trevlig utveckling.


Sony 600 mm f/4 GM OSS är uppbyggd av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering. Den låga vikten och bra balansen har man uppnått genom att förlägga 23 av de 24 linselementen i den bakre halvan av objektivet där diametern inte blir så stor. Den stora delen framtill i objektivet är tom bakom den ensamma frontlinsen. (Vi ber om ursäkt för de fula reflexerna, bilden är tagen in i en glasmonter)

Objektivet har två linjära XD-fokusmotorer vilket skall ge mycket snabb och direkt fokusering. Sony påpekade också att man fortsätter arbeta med styralgoritmerna och att FE 600/4 sannolikt fokuserar ytterligare en aning snabbare än FE 400/2,8. Man kommer givetvis fortsätta uppdatera de här algoritmerna ytterligare.

Även stabiliseringen har uppdaterats med ett tredje läge som skall göra det lättare att följa motiv som rör sig svårförutsägbart. Ryckigheten med normal stabilisering ihop med så här snäv bildvinkel kan annars ställa till det.

Den löstagbara stativfoten har kullager så att det skall vara smidigt att växla mellan liggande och stående format. Du kan dessutom välja (med en ett reglage) om du vill ha 90-graders klickstopp för att lättare känna var du har vertikalt och horisontellt läge.

Givetvis har objektivet 11-bladig bländare, är vädertätat och har fluorbelagt frontlins. Du har även filterhållare baktill för insticksfilter och låsfäste av Kensington-typ. Motljusskyddet är gjort i kolfiber. Den medföljande hårdskalväskan har färdiga fack för så väl insticksfilter som telekonvertrar.

Pris och tillgänglighet

Bägge objektiven har en beräknad säljstart i augusti. FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS har ett preliminärt pris på 23 500 kronor inklusive moms. FE 600 mm f/4 GM OSS har ett preliminärt pris på 155 ooo kronor inklusive moms.Publicerad 2019-06-11. Läst av 2684 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 23

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar