Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony lanserar 200-600-zoom och fast 600

Sony presenterar en ny telezoom för entusiaster, FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS, och det ljusstarka proffsstelet FE 600 mm f/4 GM OSS.

Hittills har Sonys längsta objektiv varit FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS och FE 400 mm f/2,8 GM OSS. Nu introducerar de alltså två objektiv med 600 mm. Det här kommer troligen göra Sonys system ännu mer intressant både för naturfotografer och sportfotografer, två grupper som alltid behöver mer räckvidd.

FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS

Om vi börjar med zoomen så är den optiskt uppbyggd av 24 linselement i 17 grupper, fem av linselementen är av lågspridande ED-typ och ett är ett asfäriskt element. Vikten ligger på 2,1 kilo och det är bara marginellt större än Sonys existerande 100-400-zoom. 

Både fokuseringen och zoomningen är helt intern, så objektivets längd förändras inte vare sig när det fokuserar eller när du zoomar. Många tidiga zoomar med intern fokusering och/eller zoomning fick i praktiken mycket kortare brännvidd vid närgränsen än vid oändligt. Sony hävdar att de har lyckats minimera denna så kallade 'focus breathing' så att brännvidden inte skall ändras nämnvärt oavsett avstånd.

Fokuseringen drivs av en DDSSM-motor (Direct Drive SSM) som skall vara både tyst och snabb. Man har även arbetat på att minimera så kallad 'wobbling', alltså att fokuseringen sker ojämnt i små ryck, något som är särskilt irriterande under videofilmning.

Journalistkollega med ett Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS. Zoomringen som han håller har en kort (kvartsvarv) rörelse för att zooma genom hela omfånget och är inte onödigt trög. Du kan med andra ord vid behov zooma snabbt och att du inte behöver vrida så mycket minskar risken att tappa motivet ur sikte under zoomning (något som annars lätt händer med så snäva bildvinklar).

FE 200-600/5,6-6,3 G OSS har dessutom påkostade detaljer som elvabladig bländare och intern nanocoating för att minska reflexer. Objektivet har omfattande vädertätning och designen med intern zoomning och fokusering gör att det inte drar in luft (och därmed fukt och partiklar) under zoomning eller fokusering. Du har tre programmerbara knappar på objektivet, fokuseringsomfånget kan begränsas och frontlinsen har smuts- och vattenavstötande fluorbeläggning.

Skall man döma av de framräknade MTF-kurvor som visades upp så skall det här objektivet ha minst lika bra mittskärpa och bättre kantskärpa än konkurrenter som Sigmas och Tamrons 150-600-objektiv eller Nikons 200-500. Dessutom skall enligt Sony upplösningen vara så bra att objektivet kan användas både med 1,4x och 2x telekonverter. Här finns ju en fördel med spegelfritt vars autofokus är mindre känsligt för små maxbländare än hos DSLR-kameror.

FE 600 mm f/4 GM OSS

När Sony förra året introducerade ett 400/2,8 så var det redan då en del som kommenterade att det då sannolikt snart också skulle komma ett 600/4. Dels för att bägge är omtyckta objektiv bland yrkesfotografer, men också för att det finns mycket likheter i designen mellan sådana objektiv. Historiskt har sådana här objektivpar ofta haft mycket likartad optisk design, där huvudskillnaden är att den inbyggda telekonvertern i bakändan är olika kraftig.

Nu finns det faktiskt lite skillnader i den optiska designen mellan nya FE 600 mm f/4 G OSS och dess 400 mm-kusin. Bland annat ett asfäriskt linselement med Sonys XA-utformning (Extreme Aspherical) som har extrem ytjämnhet jämfört med traditionella asfäriska element. Men totalt har du 24 linselement i 18 grupper, tre gjorde i fluoritglas (som dels är lågspridande, dels är relativt lätta), två av mer traditionell lågspridande ED-typ och som sagt ett av XA-typ.

Resultatet är ett objektiv med tråkiga, men också oerhört imponerande MTF-kurvor. Eller snarare MTF-linjer - de är i stort sett raka, från bildens mitt ut till bildkant - och det även med 30 linjepar. Den höga upplösningen innebär att objektivet tappar ytterst lite prestanda både med 1,4x och 2x telekonvertrar.


Sony FE 600 mm f/4 GM OSS är ett stort objektiv, i synnerhet med motljusskyddet monterat. Men det väger bara just över 3 kilo och är så välbalanserat att det går alldeles utmärkt att handhålla även lite längre stunder. Notera att utformningen av vridringar fram och av kontrollpanelen baktill är i stort sett identisk med FE 400/2,8, något som gör det enkelt att växla mellan de två.

Konstruktionen består av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering som är både lätt och stark. Dessutom har man precis som i FE 400 mm f/2,8 GM OSS bara ett enda stort linselement framtill och resten ligger i den smalare bakre halvan. Den här designen bidrar till låg vikt (alla linselement utom ett har måttlig diameter) och bra balans (varken fram- eller baktungt). Objektivet väger bara 3 040 gram vilket (med en marginal på 10 gram) gör det till världens lättaste 600/4 för småbildskameror. Men det var inte många år sedan som vi blev imponerade av 600/4-objektiv som vägde under 4 kilo, det här är en trevlig utveckling.


Sony 600 mm f/4 GM OSS är uppbyggd av ett kraftigt chassi i magnesiumlegering. Den låga vikten och bra balansen har man uppnått genom att förlägga 23 av de 24 linselementen i den bakre halvan av objektivet där diametern inte blir så stor. Den stora delen framtill i objektivet är tom bakom den ensamma frontlinsen. (Vi ber om ursäkt för de fula reflexerna, bilden är tagen in i en glasmonter)

Objektivet har två linjära XD-fokusmotorer vilket skall ge mycket snabb och direkt fokusering. Sony påpekade också att man fortsätter arbeta med styralgoritmerna och att FE 600/4 sannolikt fokuserar ytterligare en aning snabbare än FE 400/2,8. Man kommer givetvis fortsätta uppdatera de här algoritmerna ytterligare.

Även stabiliseringen har uppdaterats med ett tredje läge som skall göra det lättare att följa motiv som rör sig svårförutsägbart. Ryckigheten med normal stabilisering ihop med så här snäv bildvinkel kan annars ställa till det.

Den löstagbara stativfoten har kullager så att det skall vara smidigt att växla mellan liggande och stående format. Du kan dessutom välja (med en ett reglage) om du vill ha 90-graders klickstopp för att lättare känna var du har vertikalt och horisontellt läge.

Givetvis har objektivet 11-bladig bländare, är vädertätat och har fluorbelagt frontlins. Du har även filterhållare baktill för insticksfilter och låsfäste av Kensington-typ. Motljusskyddet är gjort i kolfiber. Den medföljande hårdskalväskan har färdiga fack för så väl insticksfilter som telekonvertrar.

Pris och tillgänglighet

Bägge objektiven har en beräknad säljstart i augusti. FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS har ett preliminärt pris på 23 500 kronor inklusive moms. FE 600 mm f/4 GM OSS har ett preliminärt pris på 155 ooo kronor inklusive moms.Av Martin Agfors
Publicerad 2019-06-11. Läst av 1772 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Effektfilter från Lensbaby

Lensbaby har utvecklat ett nytt filtersystem som är inspirerat av hur mode- och porträttfotografer jobbar med prisman som delvis täcker objektivet för att få spännande optiska effekter. Filtersystemet kallas Omni Creative Filter System. Läs mer... 1

Snabb spegelfri toppmodell på gång från Nikon

Nikon håller på att utveckla en snabb spegelfri kamera som motsvarar dagens toppmodell D5. Det berättade Nikons nya vd och styrelseordförande Toshikazu Umatate nyligen för en japansk industritidning. Läs mer... 6

Proffsigare Gorillapod

Joby har utvecklat en version av GorillaPod 3K-stativet som är tänkt för avancerade entusiaster och proffs: GorillaPod 3K Pro. Det nya stativet kan förses med extra armar för att hålla tillbehör som lampa, mikrofon och monitor. Läs mer...

Capture One Studio för större bildproduktion

Capture One Studio är en version av Capture One 12 med speciella funktioner för större produktion av bilder. Bland annat finns direkt backup då kameran styrs från datorn och streckkodsavläsning av produkter. Läs mer...

Vi provar Sonys nya teleobjektiv

Plus Fotosidan fick chansen att prova både nya Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS och Sony FE 600 mm f/4 GM OSS. Bägge ger 600 mm, bägge imponerar, men på ganska olika sätt. Läs mer...

Apple Mac Pro är extremt kraftfull

På senare år har många yrkesfotografer inom video och stillbild känt sig bortglömda av Apple. Toppmodellen Mac Pro har känts omodern och Apple har slutat sälja egna skärmar. Men till hösten blir det ändring på det. Då kommer en helt ny Mac Pro och en ny skärm: Pro Display XDR. Läs mer... 27

Tamron SP 35/1,4 Di USD är bäst hittills

Tamron firar 40 år med att lansera sitt bästa objektiv hittills under företagets historia: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD. Läs mer...

Panasonic Lumix S1H filmar i 6K

Panasonic utökar sitt utbud av fullformatskameror med en modell som är särskilt inriktad på video: Lumix S1H. Kameran har imponerande specifikationer, den kan bland annat filma i 6K/24p och 4K/60p med 10 bitar. Läs mer... 5

Ljusstark Leica-zoom för Micro Four Thirds

Panasonic lanserar en ovanligt ljusstark zoom med maxbländare f/1,7. Läs mer... 18

Vi har provat Fujifilm GFX100

Plus Fujifilm GFX 100 är den mest flexibla mellanformataren hittills. Med bildstabilisering, snabb serietagning, kvick autofokus och bra bildkvalitet vid högt ISO är GFX 100 en kamera som kan ta sig an de flesta motiv. Vi har fått möjlighet att prova GFX 100 ordentligt.  Läs mer... 20

Fujifilm GFX100: 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Miops Smart Trigger