Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony NEX-VG900E: Tredje kameran med nya FF-sensorn

Sony NEX-VG900E: Tredje kameran med nya FF-sensorn

Liksom RX1 och A99 har Sony NEX-VG900E en 24x36 mm stor 24 megapixels CMOS-sensor.

Skillnaden mot RX1 och A99 är att NEX-VG900E är en semiprofessionell videokamera. Det innebär ett kameran är betydligt större, fler manuella kontroller och kontakter för professionella mikrofoner. Det finns också en inbyggd mikrofon som kan fånga surroundljud.

Kameran har E-fattning och levereras med adaptern LA-EA3 för objektiv med A-fattning. Det gör att en stor mängd objektiv kan användas.

Det går även att använda de nya PZ-objektiven med inbyggd motorzoom användas fullt ut. På kameran finns ett zoomreglage som styr objektivens zoomfunktion.

Sony NEX-VG900E spelar in full-HD-storlek med 24, 25 eller 50 bildrutor per sekund.

Den stora sensorn (24x36 mm) kan ge ett något kortare skärpedjup med A-objektiv än Sonys utbud av videokameror med APS-C-sensorer. Skillnaden i skärpedjup mot vanliga videokameror med ännu mindre sensorer är mycket tydlig.

Det korta skärpedjupet kan vara en kreativ fördel eftersom bakgrunden kan suddas rejält. Det ställer dock större krav på exakt skärpeinställning vilket kan vara svårt med rörliga motiv, exempelvis vid dokumentärfilmning.

Riktpriset är 25.900 kronor.

Samtidigt med NEX-VG900E lanseras NEX-VG30E som har Sonys 16 megapixels APS-C-sensor. Den är fullt kompatibel med Sonys nya motorzoom E PZ 18-200mm f/3,5-6,3 OSS. Riktpriset med zoomen är 30.700 kronor.Publicerad 2012-09-12. Läst av 8172 personer.

4 Kommentarer

adask330 2012-09-12 13:53  
Betyder det här att vi inom en ganska snar framtid kommer få se NEX-8 med en fullformats sensor?

Tydligt är i alla fall att Sony bestämt sig för att ta stora marknadsandelar av de två stora jättarna.
Avslutat Medlemskap 2012-09-12 17:00
Mycket troligt att det kommer en FF stillbilds NEX alldeles snart, samt även en high end FS-900 skulle jag tippa.

När du säger de två stora jättarna gissar jag att du syftar på Canon och Nikon, men det här är video och där är Sony redan en jätte. Canon är också starka, men Nikon finns ju inte på kartan ens och sen är det andra aktörer som Panasonic m.fl.

När det gäller spegellösa systemkameror är Sony redan starka jämfört med Nikon och Canon. Vad har de? Nikon-1 resp. EOS-M, de ligger långt efter där och istället är det m4/3-systemet som är stort.

Det enda område där Canon och Nikon är helt dominerande är bland fullstora systemkameror, vilket är ett minskande segment. Sony är starka där med på produktsidan rent tekniskt, men kommer nog knappast att ta så mycket marknadsandelar, speciellt bland yrkesfotografer pga. avsaknad av avtalsprogram för proffs och att det finns en stark inlåsningseffekt i den befintliga objektivparken och såklart även att både Canon och Nikon har fantastiska produkter inom det området.

Att Sony visar framfötterna och har en väldig initiativkraft inom hela foto-området med de bästa kompaktkamerorna, alldeles speciella grejer som RX1, video i alla segment, spegelllöst med NEX osv. gör nog att de komer att bli mer etablerade bland de fullstora systemkamerorna också.
adask330 2012-09-12 17:37
Jo, det var stillbildsmarknaden och canon och nikon jag syftade på. Sony och sigma har ju tillsammans många av de objektiv som krävs för ett stort komplett system med Sonyfattning. Känns nästan som om Sony kommer från videosidan och försöker slå in sig på stillbild för att även proffsen ska bli nöjda.

Mycket möjligt att Sony skappar ett liknande avtal som NPS och CPS.

En nex stillbildskamera FF skulle vara trevligt, liknande RX1 med löstagbara objektiv.
pic-tor 2012-09-12 14:35  
Du menar naturligtvis A99. Här står A77.

/Torbjörn

Merläsning

ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo