Annons
Artiklar > Två nya filmer från Orwo 2022

Två nya filmer från Orwo 2022

Foto: Sten Ritterfeld/Unsplash

 Foto: Sten Ritterfeld/Unsplash

Två nyheter för den analoga fotografen.

Tyska filmtillverkaren Orwo ska släppa två nya filmer under 2022, vilket Kosmo Foto var först att rapportera om. Den ena är färgfilmen av ECN-2 Cinema-typ. Den kan inte framkallas med vanlig C-41-process. ECN-processen är främst till för negativ film anpassad för rörlig bild. Filmen kommer att släppas i juli.

Den svartvita kommer finnas tillgänglig i april. Det finns inga detaljer än gällande format, känslighet eller liknande.Publicerad 2022-02-04. Läst av 2129 personer.

11 Kommentarer

Benganbus 2022-02-04 12:15  
Framtiden e silverbaserad! :)
/B
Ps. För det e väl silver i de här?
Sten-Åke Sändh 2022-02-04 15:02  
Så pass, som min farsa brukade säga! Liket lever!

Om det är ORWO, så är det nog lika mycket guld som i gamla ryska hockeyspelares tänder.
Nils Bergqvist 2022-02-04 15:22  
Enligt Orwofilm själva på Instagram så har de varit på obestånd och kommit under rekonstruktion. Antagligen därför deras kinofilmer Un54 och N75 tagit slut nästan överallt, fabriken har väl stått stilla ett tag? De ska också ha slagits samman med det andra tyska filmcotaingföretaget, Invisotec, under moderbolaget Seal 1818 GmbH, vilket ägs av någon som satsat pengar för att få rätsida på finanserna. Orwo Filmotecs fabrik i Wolfen kan inte gjuta färgfilm varför den nya färgfilmen troligtvis kommer tillverkas av Invisotec. Var den nya svartvita filmen ska göras är väl något man får spekulera om? Men man hoppas de tidigare UN54 och N75 kommer fortsätta produceras, även om det blir nya varianter. N75 hette ju till för bara några år sen N74plus och är alltså en uppgradering, så utveckling sker. Vad som kommer ut får vi se när deras nya webbshop snart ska starta upp https://linktr.ee/ORWO
Jan Olof Härnström 2022-02-04 16:09
Lever gamla NP22 vidare under annan flagg?
Nils Bergqvist 2022-02-04 17:24
Det är väl UN54 som är en efterföljare till NP22. Men nu ska ju en ny 100 ASA komma, så kanske UN54 försvinner? Vi får se vad de lanserar när de öppnar shoppen?
rikitikitavi 2022-02-04 18:36  
Trevligt :)
luminousoctaves 2022-02-05 15:42  
Fan vad roligt att det kommer så mycket nytt i filmväg. Känns som att det går 10 nya filmfabrikat på varje ny digitalkamera. ;)
Nils Bergqvist 2022-02-05 22:23
Viist är det kul. Fast det finns inte så många som gör filmerna, och många är samma med olika beteckning, eller nedfrysta rullar/emulsion från Agfas nedläggning kring 2005. I Europa finns väl bara 4 som kan gjuta film på underlag nu, Ilford/Harman, Foma CZ, Invisocoat och Orwo Filmotec, varav de två sistnämnda nu verkar ha slagits samman. Vad man då kan tro är att dessa två enbart kommer utnyttja en anläggning av de båda för att få bättre lönsamhet, och att den andra läggs ner, troligen då Filomtec i Wolfen. Men man vet inte vad som händer bakom kulisserna. Det är mycket som är affärshemligheter och vi konsumenter får räkna ut och spekulera själva. Sen har vi ju Ferraniafabriken i Italien som varit igång periodvis med att göra sin P30 men nu verkar stå stilla. Och nån rysk eller Ukrainsk gammal fabrik också verkar göra lite film ibland då och då och prångla ut.
rikitikitavi 2022-02-05 22:43
Jag lyssnar och har lyssnat en hel del på de olika analoga podcasterna (Analogtalk, Sunny 16, FPP, Through a lens, Negative positive etc) senaste åren där de ständigt tar in folk inom filmbranschen och folk i nyckelpositioner från Lomo och andra företag. Och helt nattsvart ser det ändå inte ut :) Det rör på sig och det verkar som att dom tex i framtiden kommer att försöka göra något eget slags film framöver. Och bara att det finns planer och det sätts upp mål för att göra nya analoga kameror etc gör att det ändå känns som att filmen är här för att stanna och kanske till och med överleva.
Finns så många egna aktörer också med 3d printers etc nu som håller på att satsar på att tillverka egna nya analoga kameror etc i framtiden. Skitkul tycker jag och det är så många som vill få film att överleva att jag ändå tror att det finns kvar ett bra tag till. Jag lever på hoppet ;)
Nils Bergqvist 2022-02-06 00:24
Verkar som det finns två stabila producenter i alla fall. Ilford/Harman och Foma. Båda gör både film och fotopapper, vilket är positivt. Invisocoat gör ju film åt Adox också samt troligen flera andra. Kommer även Orwos produkter in där ska väl den firman också kunna bli ganska stabil. Var Kodak gör sina filmer vet jag inte men det är väl i USA, och även dom har väl en stabil efterfrågan på sina filmer. Så visst ser det ljust ut ändå.
Fredrikpersson 2022-02-06 00:45
Bra översikt över filmtillverkare! Håller tummarna för att det blir bättre fart på Ferrania. Jag skulle vilja lägga till Polaroid Originals bland de europeiska filmtillverkarna. Vet inte om Fuji nu helt lagt av med film (förutom direktbildsmaterialet Instax som de verkar göra i stora volymer).

/F
annons

Merläsning

ANNONS