Artiklar > Valoi 360 - istället för scanner

Valoi 360 - istället för scanner

Fotografera av dina filmer med hjälp av Valoi 360.

Många väljer att fotografera av sina filmer istället för att använda en scanner. Det finns en del fördelar, men innan man hittat rätt arbetsmetod kan det vara lite besvärligt. En del hemmafixare lösningar fungerar inte, och en del ger helt enkelt upp. 

Det tog ett finskt startup-bolag fasta på. Valoi 360 är ett projekt på Kickstarter som är en hållare för film mellan 35 mm och 6X9. Konstruktionen ser till att filmen hålls på plats, att den är platt och att den maskas. Det går även att mata fram till nästa ruta via ett vred.

Till detta behövs, förutom kamera med lämpligt objektiv, ett stativ eller reprostativ och en ljuskälla, till exempel ett ljusbord.

I skrivandets stund har projektet uppnått 72 % av sitt uppsatta mål. Hela kitet räknas kosta 199 euro när det kommer ut på marknaden. Publicerad 2020-11-23. Läst av 3496 personer.

7 Kommentarer

MrKarisma 2020-11-23 08:24  
KUL! Något som fattats på marknaden. Önskar bara de hade inkluderat ett fäste /stativ för exakt placering av kameran, det är nästintill omöjligt att få skärpeplanet 100% rakt på ett stativ. En liten pelare med fäste för att kunna fästa en kamera lodrätt neråt bara, inget avancerat direkt.. Synd att de inte fulländade produkten.
emmenn 2020-11-23 10:16  
Kaiser FilmCopy Vario Kit finns att köpa, funkar alldeles utmärkt.
thommym 2020-11-23 10:49  
För 199 EUR måste de slänga med ett ljusbord och som Daniel skriver en hållare till kameran.
Jan Olof Härnström 2020-11-23 11:12  
En enkel passpartout i kartong som man skär till som filmhållare fungerar bra på ljusbordet.
Finkartong, brytkniv, linjal, tejp och papperslim är vad som behövs.
Sten-Åke Sändh 2020-11-23 11:46  
Det ser ju klart intressant ut ifall man nu har massor med helt obeskuren film men för vem ser världen ut så

Nästan alla mina diafilmer har varit monterade och när man skrotar ramarna för att göra rent inför repro så har man ruta för ruta att hantera. Dia såldes ofta förr med framkallning och montering i en del fall också eller så fick man dem på samma sätt som om man framkallat exv. TRI-X, d.v.s. i bitar om 6 bilder som var praktiskt för att passa i de kuvert som användes då.

För mig är detta en väldigt nischad lösning. Min filmhållare kan användas till en ruta eller en filmbit med sex bilder på.

Lägger man till några hundra kan man få ett reprostativ som funkar för allt, både dia, svartvitt och repro av kopior.
Sten-Åke Sändh 2020-11-23 12:22
Jag skrev väl bara för en vecka sedan en blogg i ämnet reprofoto där jag beskriver den resa jag gjort sedan jag för tre år sedan började digitalisera mina gamla dian, lägga upp dem i olika portfolios och använda dem i mina fotorelaterade berättelser här på Fotosidan. Jag tror mig om att ha testat det mesta men den här lösningen har jag aldrig prövat och som mitt material ser ut så är det här nog mer för filmbolag som sitter med oändliga rullar av 35mm film och möjligen vill plocka ut några rutor här och där. Jag vet inte hur folk haft det i Finland som idén tydligen kommer från men det är ju möjligt att de haft en helt annan hantering av detta där än i Sverige. Jag har svårt att se att det här skulle tillföra särskilt mycket med tanke på att mycket av våra dian, svartvita- och färgnegativ ju kom i remsor om sex och sex bilder vardera.

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/zen-och-konsten-hur-man-tar.htm
Larsa Andersson 2020-11-24 21:05  
Skier har en hållare för både filmremsa o rammonterade samt inbyggd ljuskälla för bara lite mer än vad Valoi kostar. http://thomaseisl.photography/reviews/skier-sunray-box
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS