Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Webb-TV: Canon EOS-1D X

Webb-TV: Canon EOS-1D X

Vi har ställt några kompletterande frågor till Roel Lammers på Canon Svenska AB om den nya proffskameran Canon EOS-1D X.

Här kan du läsa mer om kameran.Publicerad 2011-10-19. Läst av 164634 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-10-19 19:57   Krisiun
Hehe...ok, så 5DIII/6D/...blir en grym kamera för rörlig bild alltså :)
2011-10-19 20:17   snaxalig
Jag sitter på en 100 Mbit-lina men ändå går det fruktansvärt trögt att strömma filmklipp från fotosidan.se. Det är hög tid att ni laddar upp dom i molnet, till exempel Amazon S3, eller Vimeo, till och med youtube...
nikitin 2011-10-19 20:19
Sitter på en 8mbit lina, och har inga problem.
jnmalare 2011-10-19 20:41
Filmen streamas från Vimeo vad jag kan se. Den råkar bara visas på Fotosidan.se, om jag inte missförstått. Sen att det går långsamt även här beror nog snarare på att jag har 0,3 mb/s. Inte heller det skulle jag beskylla Fotosidan för ; )
timofej 2011-10-19 22:33
Samma sak här. Sitter på 100 Mbps men kan inte se klippet i HD - laddas ner för långsamt. Fick stänga av HD och det blev genast bättre.
Alric Ljunghager 2011-10-20 03:59
Jag sitter på 3g modem och det går fint att streama.
Men det som faktiskt är konstigt är att Fotosidan har Vimeo "Plus" och inte "Pro".
johannes_wl 2011-10-22 14:39
10 Mbit/s fiber här, funkar klockrent.
2011-10-19 20:54   angelcom
4Mbit, inga problem. Kolla din brandvägg.
2011-10-19 21:35   Peter Thållen
Som vanligt bra intervju men personligen tycker jag kompositionen av videon va grymt jobbig...helt tomt i vänster halva av bilden sen står Roel Lammers i högerkant ut in i högerkantens "vägg"
2011-10-19 22:44   ejson
Haha, typisk fotografkommentar!
Peter Thållen 2011-10-19 23:11
Hahaha visst är det så men ärligt talat inte speciellt kul o titta på en film där halva rutan är tom och i andra halvan står personen som intervjuas inklämd i hörnet och dessutom tittar han ut ur bild....riktigt obalanserat o total avsaknad av kontakt.
2011-10-19 22:54   Num Wistbacka
Intressanta synpunkter från Lammers sida. Och jag håller helt med Canons utveckling. Om man riktigt funderar så är det väl inte så hög efterfrågan (jag antar detta) på att journalister och reportage fotografer skall behöva inbyggd GPS.
Tycker det är väldigt bra att Canon låter konsumenten välja.

Sedan förstår jag inte varför man måste ta upp denna eviga fråga om filmning när det gäller 1D-serien. Den som sätter ner 50 000 kr på en stillbildskamera tror jag är ute efter stillbildsegenskaperna. Även om det är behändigt att kunna filma då och då, så tycker jag inte att filmningen skall göras så central på en 1D-serie-kamera. Därför finns de övriga segmenten att välja bland. Och som Svanholm här ovanför menar, så är det i 5D-segmentet som full-frame-filmandet hör hemma, och sedan APS-C-filmning i resterande segment.

Till sist: Vad gör man med en serietagning på 60 bilder per sekund? Dessutom får du ingen autofokus via spegeln med ett sådant system. Tänk dessutom hur j****la mycket bilder det blir att redigera i efterhand. Jag har en liten EOS 550D med 3.7 bps och det är ingen konst alls att lyckas ta 300 - 400 bilder på 2 - 3 h evenemang om man riktigt vill. Med 60 bps??? Jag drunknar i bilder!... För slowmotion-bilder; jovars. Men då finns annan utrustning att ta till....

Men Magnus? Annars bra video-intervjuv med bra ljud och ljus, men varför har du placerat Lammers till höger av bilden? Det ser klaustrofobiskt och oroligt ut där han står inklämd mellan Canon-logon och bildkanten. Speciellt när han hela tiden tittade ut ur bilden.
Svar från froderberg 2011-10-19 23:45
Jag håller inte riktigt med. Jag tror att det är rätt att Canon hårdsatsar på video i en 5D-efterföljare, men två av de sakerna som jag frågade efter vad mycket enkla och nyttiga low-tech-funktioner.

Att göra webb-TV är vardag för en pressfotograf idag. Att då inte kunna kolla ljudet under filmning med hörlurar är inte bra.

Peaking-funktion vore ännu enklare att lägga in och det är en överlägsen funktion för manuell fokusering vid filmning. (det går dock att ansluta en extern skärm med peakingfunktion, men det gör knappast pressfotografen)'

Sen är ju 1D X en bred toppmodell och inte en dedikerad press-/sportkamera som de först 1D-modellerna var. Kameran är lämplig för naturfoto - och då kanske man vill filma ut ur gömslet som komplement. Det kan finnas rena videofotografer som vill ha en tålig kamera.

Däremot köper jag att 1D X inte har råformat för filmning, tidskoder, anslutning för ljudmixer, 4-4-2-färg, ställbar bitrate och komprimering som kanske letar sig in i efterträdaren till 5D Mark II.

När det gäller 60 bilder/s som Nikon V1 har så är det mest intressant att varför Canon inte försökt trycka in det också när det finns billiga tekniska lösningar på hur man får till det. Precis som 14 bps-läget i 1D X är 60 bps svåranvänt. Men för den som vill fånga en golfswing, när någon kastar löv eller gör en annan kort förutbestämd rörelse kan det vara nyttigt.

Varför Lammers står där han står? Tyckte det var lite trist med honom i mitten. Stundens ingivelse.
Num Wistbacka 2011-10-20 00:18
Okay. Du har en väldigt bra poäng där!

Jag är inte riktigt säker på vad peaking är, men borde det inte gå att göra en liknande funktion i en firmware-update som ett tredjeparts bolag gjorde: de områden som var i fokus blev markerade med röd färg (bara på bildskärmen inte på filmen, såklart).

Om mic-input: Jo jag håller med om att det borde finnas, men samtidigt så tror jag att pressfotografer, som gör web-TV, har och har en dyr utrustning, troligen skulle ha, precis som du själv, en separat ljudinspelare. Och så tror jag även att Canon har tänkt när de valt att göra som de gjort.

Ännu angående ditt filmande: Jag vill absolut inte ha "objektet/motivet" (i detta fall Lammers) i mitten av bilden. Skulle du bara fått honom att vända sig inåt bilden; du skulle ha stått till vänster om kameran, så skulle Lammers automatiskt ha varit vänt inåt bilden. Som du vet så skapar det mera harmoni i bilden.
Jag försöker inte lära Dig något om bildkomposition, vilket jag vet att du är betydligt bättre på än mig som yrkesfotograf (+ att jag sett dina fantastiska reportagebilder). Men det är också anledningen till att jag reagerar så starkt på detta, då jag känner att du borde veta detta bättre än vad jag borde göra det. Du är proffs, och då är min kritik hård, även om den självklart är menad som konstruktiv. =)
2011-10-19 23:04   superboy77
Jag uppskattar att ni spelar in en video med en intervju. Men den var ärligt talat inte speciellt intressant. "Varför har kameran blivit 200g tyngre?" Ehhhh... ehhh... jo vi har ju ehhh... två CF-kortplatser och eh... tre processorer... ehhh... Finns det ingen som har bättre svar?

Och jag tycker inte frågorna var speciellt intressanta. Jag kanske bara talar för mig själv men saker som jag undrar om bl.a den nya 18mp sensorn, vad är det nya fokussystemet, multipla exponeringar, inbyggt nätverk (varför inte trådlöst?) osv :)
Svar från froderberg 2011-10-19 23:28
Detta är ett komplement till den långa tekniska artikeln om kameran.

Det finns massor av frågor att ställa, men det är bara lönt att ställa de frågor som jag tror Roel kan svara på eller som det kan vara intressant att höra honom slingra sig ur. Naturligtvis finns det ocksä frågor som jag kommer på efteråt.

Den som verkligen kan mycket om kameran är Mike Owen på Canon Europe, men han är ju inte tillgänglig här. Här har du intervju med honom:
http://www.fotosidan.se/cldoc/stor-intervju-canonchef-om-spegellost-och.htm

En fråga som jag kom på efteråt som inte Canon heller skrivit om är om kameran kan beskära bilder i efterhand precis som Nikon D3s. Den borde kunna det. Jag har mejat frågan till Roel som inte visste, han skickade frågan vidare till Europa-kontoret.
superboy77 2011-10-20 07:47
Tack för ditt svar Magnus :)
valleyman 2011-10-22 14:57
Herregud, han är ju från Holland och kanske inte kan det Svenska språket perfekt. Ställ dig framför en reporter i Holland så får vi se om du pratar helt felfritt. Jag föredrar en person som visar lite känslor och är charmig framför en robot som spottar ut svaren
2011-10-20 11:59   expephoto
Synd att inte frågan om AF på bländare 8 togs upp, har läst att det var problem med AF då.
Andreas K 2011-10-22 22:45
Precis. Rynkade rejält på näsan då han sa att dom lyssnat på kunderna och kompromisslös design...
2011-10-20 13:07   kennethvärmdö
Kul Magnus att du försöker ge oss mer info på detta sätt.
Sedan gäller det att läsa mellan raderna för förstå vart dom är på väg.
2011-10-20 14:39   Johan Gute
Låter helt klart väldigt intressant om denna kamera, Dock det man skulle väl kanske kunna önska som en inbyggd funktion det är väl trådlöst bildöverföring till datorn ex: WiFi
Men GPS som till val är alldeles utmärkt bara om priserna på dom tillvalen inte blir allt för saftiga.

Men väldigt intressant intervju.
2011-10-20 14:54   Johan Andersson
Smått besviken på denna kamera. kunde satsats hlet ut på kameran och skippat de videofunktioner som finns. kör hellre mark3 än denna, kunde satsat på en kamera med så hög upplösning, med minst 25 mp med så med lågt brus. och fattar inte om man kan få upp iso i över 200 000 borde man ju kunna få ner den också till 25 som fanns på gammal film. hade även sett trådlös bildöverföring/blixstyrning/gps inbyggd i kameran. men detta är ju lite önsketänkande kanske.
Jacob Jexmark 2011-10-20 16:02
Suck..inte ännu en som tror att stillbildsfunktionerna har sparats in på bara för att man har videofunktioner i en DSLR....
Johan Andersson 2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson 2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson 2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
2011-10-20 16:20   Kimster
Bra med intervju och webbvideo Magnus, iaf som komplement till ingående teknisk artikel. Bildutsnittet var väl sådär. Men frågorna du ställde var ju något "tuffa" måste jag säga. Roel ställdes mot väggen ganska hårt i flera fall, med otroligt ledande frågor som på något sätt "sågade" eller underminerade kameran. Det var mycket ehhh, hmm ehmmmm.. osv. Det var iaf känslan jag fick. Jag skrattade åt det, samtidigt som jag nog tyckte lite synd om Roel. :) Kändes heller inte som att han visste så mycket mer än det som står i faktadelar och pressmeddelanden.
2011-10-22 08:19   L-A-S
Sitter på en 24-lina och strömmar detta filmklipp hur bra som helst i HD läge.
Så ni måste ha något annat fel hos er.
2011-10-25 22:13   Chebaro
Ska bli riktigt intressant att få känna på detta monster på fotomässan!

http://www.canon1dx.se/

Merläsning

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar