Annons

Proffsfoto

Artiklar > Webb-TV: Canon EOS-1D X

Webb-TV: Canon EOS-1D X

Vi har ställt några kompletterande frågor till Roel Lammers på Canon Svenska AB om den nya proffskameran Canon EOS-1D X.

Här kan du läsa mer om kameran.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-10-19. Läst av 164165 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2011-10-19 19:57   Krisiun
Hehe...ok, så 5DIII/6D/...blir en grym kamera för rörlig bild alltså :)
2011-10-19 20:17   Sami Grahn
Jag sitter på en 100 Mbit-lina men ändå går det fruktansvärt trögt att strömma filmklipp från fotosidan.se. Det är hög tid att ni laddar upp dom i molnet, till exempel Amazon S3, eller Vimeo, till och med youtube...
nikitin   2011-10-19 20:19
Sitter på en 8mbit lina, och har inga problem.
jnmalare   2011-10-19 20:41
Filmen streamas från Vimeo vad jag kan se. Den råkar bara visas på Fotosidan.se, om jag inte missförstått. Sen att det går långsamt även här beror nog snarare på att jag har 0,3 mb/s. Inte heller det skulle jag beskylla Fotosidan för ; )
timofej   2011-10-19 22:33
Samma sak här. Sitter på 100 Mbps men kan inte se klippet i HD - laddas ner för långsamt. Fick stänga av HD och det blev genast bättre.
Alric Ljunghager   2011-10-20 03:59
Jag sitter på 3g modem och det går fint att streama.
Men det som faktiskt är konstigt är att Fotosidan har Vimeo "Plus" och inte "Pro".
johannes_wl   2011-10-22 14:39
10 Mbit/s fiber här, funkar klockrent.
2011-10-19 20:54   angelcom
4Mbit, inga problem. Kolla din brandvägg.
2011-10-19 21:35   Peter Thållen
Som vanligt bra intervju men personligen tycker jag kompositionen av videon va grymt jobbig...helt tomt i vänster halva av bilden sen står Roel Lammers i högerkant ut in i högerkantens "vägg"
2011-10-19 22:44   ejson
Haha, typisk fotografkommentar!
Peter Thållen   2011-10-19 23:11
Hahaha visst är det så men ärligt talat inte speciellt kul o titta på en film där halva rutan är tom och i andra halvan står personen som intervjuas inklämd i hörnet och dessutom tittar han ut ur bild....riktigt obalanserat o total avsaknad av kontakt.
2011-10-19 22:54   Num Wistbacka
Intressanta synpunkter från Lammers sida. Och jag håller helt med Canons utveckling. Om man riktigt funderar så är det väl inte så hög efterfrågan (jag antar detta) på att journalister och reportage fotografer skall behöva inbyggd GPS.
Tycker det är väldigt bra att Canon låter konsumenten välja.

Sedan förstår jag inte varför man måste ta upp denna eviga fråga om filmning när det gäller 1D-serien. Den som sätter ner 50 000 kr på en stillbildskamera tror jag är ute efter stillbildsegenskaperna. Även om det är behändigt att kunna filma då och då, så tycker jag inte att filmningen skall göras så central på en 1D-serie-kamera. Därför finns de övriga segmenten att välja bland. Och som Svanholm här ovanför menar, så är det i 5D-segmentet som full-frame-filmandet hör hemma, och sedan APS-C-filmning i resterande segment.

Till sist: Vad gör man med en serietagning på 60 bilder per sekund? Dessutom får du ingen autofokus via spegeln med ett sådant system. Tänk dessutom hur j****la mycket bilder det blir att redigera i efterhand. Jag har en liten EOS 550D med 3.7 bps och det är ingen konst alls att lyckas ta 300 - 400 bilder på 2 - 3 h evenemang om man riktigt vill. Med 60 bps??? Jag drunknar i bilder!... För slowmotion-bilder; jovars. Men då finns annan utrustning att ta till....

Men Magnus? Annars bra video-intervjuv med bra ljud och ljus, men varför har du placerat Lammers till höger av bilden? Det ser klaustrofobiskt och oroligt ut där han står inklämd mellan Canon-logon och bildkanten. Speciellt när han hela tiden tittade ut ur bilden.
Svar från froderberg   2011-10-19 23:45
Jag håller inte riktigt med. Jag tror att det är rätt att Canon hårdsatsar på video i en 5D-efterföljare, men två av de sakerna som jag frågade efter vad mycket enkla och nyttiga low-tech-funktioner.

Att göra webb-TV är vardag för en pressfotograf idag. Att då inte kunna kolla ljudet under filmning med hörlurar är inte bra.

Peaking-funktion vore ännu enklare att lägga in och det är en överlägsen funktion för manuell fokusering vid filmning. (det går dock att ansluta en extern skärm med peakingfunktion, men det gör knappast pressfotografen)'

Sen är ju 1D X en bred toppmodell och inte en dedikerad press-/sportkamera som de först 1D-modellerna var. Kameran är lämplig för naturfoto - och då kanske man vill filma ut ur gömslet som komplement. Det kan finnas rena videofotografer som vill ha en tålig kamera.

Däremot köper jag att 1D X inte har råformat för filmning, tidskoder, anslutning för ljudmixer, 4-4-2-färg, ställbar bitrate och komprimering som kanske letar sig in i efterträdaren till 5D Mark II.

När det gäller 60 bilder/s som Nikon V1 har så är det mest intressant att varför Canon inte försökt trycka in det också när det finns billiga tekniska lösningar på hur man får till det. Precis som 14 bps-läget i 1D X är 60 bps svåranvänt. Men för den som vill fånga en golfswing, när någon kastar löv eller gör en annan kort förutbestämd rörelse kan det vara nyttigt.

Varför Lammers står där han står? Tyckte det var lite trist med honom i mitten. Stundens ingivelse.
Num Wistbacka   2011-10-20 00:18
Okay. Du har en väldigt bra poäng där!

Jag är inte riktigt säker på vad peaking är, men borde det inte gå att göra en liknande funktion i en firmware-update som ett tredjeparts bolag gjorde: de områden som var i fokus blev markerade med röd färg (bara på bildskärmen inte på filmen, såklart).

Om mic-input: Jo jag håller med om att det borde finnas, men samtidigt så tror jag att pressfotografer, som gör web-TV, har och har en dyr utrustning, troligen skulle ha, precis som du själv, en separat ljudinspelare. Och så tror jag även att Canon har tänkt när de valt att göra som de gjort.

Ännu angående ditt filmande: Jag vill absolut inte ha "objektet/motivet" (i detta fall Lammers) i mitten av bilden. Skulle du bara fått honom att vända sig inåt bilden; du skulle ha stått till vänster om kameran, så skulle Lammers automatiskt ha varit vänt inåt bilden. Som du vet så skapar det mera harmoni i bilden.
Jag försöker inte lära Dig något om bildkomposition, vilket jag vet att du är betydligt bättre på än mig som yrkesfotograf (+ att jag sett dina fantastiska reportagebilder). Men det är också anledningen till att jag reagerar så starkt på detta, då jag känner att du borde veta detta bättre än vad jag borde göra det. Du är proffs, och då är min kritik hård, även om den självklart är menad som konstruktiv. =)
2011-10-19 23:04   superboy77
Jag uppskattar att ni spelar in en video med en intervju. Men den var ärligt talat inte speciellt intressant. "Varför har kameran blivit 200g tyngre?" Ehhhh... ehhh... jo vi har ju ehhh... två CF-kortplatser och eh... tre processorer... ehhh... Finns det ingen som har bättre svar?

Och jag tycker inte frågorna var speciellt intressanta. Jag kanske bara talar för mig själv men saker som jag undrar om bl.a den nya 18mp sensorn, vad är det nya fokussystemet, multipla exponeringar, inbyggt nätverk (varför inte trådlöst?) osv :)
Svar från froderberg   2011-10-19 23:28
Detta är ett komplement till den långa tekniska artikeln om kameran.

Det finns massor av frågor att ställa, men det är bara lönt att ställa de frågor som jag tror Roel kan svara på eller som det kan vara intressant att höra honom slingra sig ur. Naturligtvis finns det ocksä frågor som jag kommer på efteråt.

Den som verkligen kan mycket om kameran är Mike Owen på Canon Europe, men han är ju inte tillgänglig här. Här har du intervju med honom:
http://www.fotosidan.se/cldoc/stor-intervju-canonchef-om-spegellost-och.htm

En fråga som jag kom på efteråt som inte Canon heller skrivit om är om kameran kan beskära bilder i efterhand precis som Nikon D3s. Den borde kunna det. Jag har mejat frågan till Roel som inte visste, han skickade frågan vidare till Europa-kontoret.
superboy77   2011-10-20 07:47
Tack för ditt svar Magnus :)
valleyman   2011-10-22 14:57
Herregud, han är ju från Holland och kanske inte kan det Svenska språket perfekt. Ställ dig framför en reporter i Holland så får vi se om du pratar helt felfritt. Jag föredrar en person som visar lite känslor och är charmig framför en robot som spottar ut svaren
2011-10-20 11:59   expephoto
Synd att inte frågan om AF på bländare 8 togs upp, har läst att det var problem med AF då.
Andreas K   2011-10-22 22:45
Precis. Rynkade rejält på näsan då han sa att dom lyssnat på kunderna och kompromisslös design...
2011-10-20 13:07   kennethvärmdö
Kul Magnus att du försöker ge oss mer info på detta sätt.
Sedan gäller det att läsa mellan raderna för förstå vart dom är på väg.
2011-10-20 14:39   Johan Gute
Låter helt klart väldigt intressant om denna kamera, Dock det man skulle väl kanske kunna önska som en inbyggd funktion det är väl trådlöst bildöverföring till datorn ex: WiFi
Men GPS som till val är alldeles utmärkt bara om priserna på dom tillvalen inte blir allt för saftiga.

Men väldigt intressant intervju.
2011-10-20 14:54   Johan Andersson
Smått besviken på denna kamera. kunde satsats hlet ut på kameran och skippat de videofunktioner som finns. kör hellre mark3 än denna, kunde satsat på en kamera med så hög upplösning, med minst 25 mp med så med lågt brus. och fattar inte om man kan få upp iso i över 200 000 borde man ju kunna få ner den också till 25 som fanns på gammal film. hade även sett trådlös bildöverföring/blixstyrning/gps inbyggd i kameran. men detta är ju lite önsketänkande kanske.
Jacob Jexmark   2011-10-20 16:02
Suck..inte ännu en som tror att stillbildsfunktionerna har sparats in på bara för att man har videofunktioner i en DSLR....
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
2011-10-20 16:20   Kimster
Bra med intervju och webbvideo Magnus, iaf som komplement till ingående teknisk artikel. Bildutsnittet var väl sådär. Men frågorna du ställde var ju något "tuffa" måste jag säga. Roel ställdes mot väggen ganska hårt i flera fall, med otroligt ledande frågor som på något sätt "sågade" eller underminerade kameran. Det var mycket ehhh, hmm ehmmmm.. osv. Det var iaf känslan jag fick. Jag skrattade åt det, samtidigt som jag nog tyckte lite synd om Roel. :) Kändes heller inte som att han visste så mycket mer än det som står i faktadelar och pressmeddelanden.
2011-10-22 08:19   L-A-S
Sitter på en 24-lina och strömmar detta filmklipp hur bra som helst i HD läge.
Så ni måste ha något annat fel hos er.
2011-10-25 22:13   Chebaro
Ska bli riktigt intressant att få känna på detta monster på fotomässan!

http://www.canon1dx.se/

Merläsning

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer...

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 2

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 5

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer...

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 6

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Lastolite Halo Compact – extra kompakt reflektor och diffusor

Lastolite har lanserat ett nytt tillbehör med dubbla funktioner: Halo Compact. Det fungerar både som reflexskärm och som diffusor och blir ovanligt kompakt när den fälls ihop. Läs mer... 1

PIXII: Digital mätsökare med Leica-objektiv

Franska Pixii har utvecklat en mätsökarkamera som använder Leica-objektiv. Läs mer... 11

Nya ryggsäckar från Lowepro

Lowepro lanserar inte mindre än sex nya ryggsäckar, bland annat generation två av de populära ProTactic- och Whistler-serierna. Dessutom de helt nya väskorna FreeLine och Powder. Läs mer...

Ny bakgrund från Lastolite

Den senaste bakgrunden från Lastolite, Tobacco/Olive, har på kort tid blivit en riktig storsäljare. Det är lätt att förstå varför när man ser bilder tagna av bland andra Therese Asplund. Läs mer... 4

Leica M10-D saknar (inte) skärm

Kort efter lanseringen av M10-P kommer av version utan elektronisk sökare. Leica M10-D är därmed en efterträdare till Leica M-D som var den första digitala fullformatskamera utan skärm.  Läs mer... 17

En närmare titt på Fujifilms nyheter

Plus Vi har fått chansen att snacka med med Fujifilms ingenjörer om deras senaste sensorer, kameror och objektiv. Och givetvis kollade vi även lite närmare på prylarna. Läs mer... 1

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande. Läs mer... 1

Sony visar muskler

Plus Vi besökte Sonys monter, de har ju nu uppnått en mycket stark position på den lönsamma småbildsdelen av systemkameramarknaden. Nu vill de visa hur de skall bibehålla och förstärka den positionen. Läs mer... 2