Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Webb-TV: Canon EOS-1D X

Webb-TV: Canon EOS-1D X

Vi har ställt några kompletterande frågor till Roel Lammers på Canon Svenska AB om den nya proffskameran Canon EOS-1D X.

Här kan du läsa mer om kameran.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-10-19. Läst av 164231 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2011-10-19 19:57   Krisiun
Hehe...ok, så 5DIII/6D/...blir en grym kamera för rörlig bild alltså :)
2011-10-19 20:17   Sami Grahn
Jag sitter på en 100 Mbit-lina men ändå går det fruktansvärt trögt att strömma filmklipp från fotosidan.se. Det är hög tid att ni laddar upp dom i molnet, till exempel Amazon S3, eller Vimeo, till och med youtube...
nikitin   2011-10-19 20:19
Sitter på en 8mbit lina, och har inga problem.
jnmalare   2011-10-19 20:41
Filmen streamas från Vimeo vad jag kan se. Den råkar bara visas på Fotosidan.se, om jag inte missförstått. Sen att det går långsamt även här beror nog snarare på att jag har 0,3 mb/s. Inte heller det skulle jag beskylla Fotosidan för ; )
timofej   2011-10-19 22:33
Samma sak här. Sitter på 100 Mbps men kan inte se klippet i HD - laddas ner för långsamt. Fick stänga av HD och det blev genast bättre.
Alric Ljunghager   2011-10-20 03:59
Jag sitter på 3g modem och det går fint att streama.
Men det som faktiskt är konstigt är att Fotosidan har Vimeo "Plus" och inte "Pro".
johannes_wl   2011-10-22 14:39
10 Mbit/s fiber här, funkar klockrent.
2011-10-19 20:54   angelcom
4Mbit, inga problem. Kolla din brandvägg.
2011-10-19 21:35   Peter Thållen
Som vanligt bra intervju men personligen tycker jag kompositionen av videon va grymt jobbig...helt tomt i vänster halva av bilden sen står Roel Lammers i högerkant ut in i högerkantens "vägg"
2011-10-19 22:44   ejson
Haha, typisk fotografkommentar!
Peter Thållen   2011-10-19 23:11
Hahaha visst är det så men ärligt talat inte speciellt kul o titta på en film där halva rutan är tom och i andra halvan står personen som intervjuas inklämd i hörnet och dessutom tittar han ut ur bild....riktigt obalanserat o total avsaknad av kontakt.
2011-10-19 22:54   Num Wistbacka
Intressanta synpunkter från Lammers sida. Och jag håller helt med Canons utveckling. Om man riktigt funderar så är det väl inte så hög efterfrågan (jag antar detta) på att journalister och reportage fotografer skall behöva inbyggd GPS.
Tycker det är väldigt bra att Canon låter konsumenten välja.

Sedan förstår jag inte varför man måste ta upp denna eviga fråga om filmning när det gäller 1D-serien. Den som sätter ner 50 000 kr på en stillbildskamera tror jag är ute efter stillbildsegenskaperna. Även om det är behändigt att kunna filma då och då, så tycker jag inte att filmningen skall göras så central på en 1D-serie-kamera. Därför finns de övriga segmenten att välja bland. Och som Svanholm här ovanför menar, så är det i 5D-segmentet som full-frame-filmandet hör hemma, och sedan APS-C-filmning i resterande segment.

Till sist: Vad gör man med en serietagning på 60 bilder per sekund? Dessutom får du ingen autofokus via spegeln med ett sådant system. Tänk dessutom hur j****la mycket bilder det blir att redigera i efterhand. Jag har en liten EOS 550D med 3.7 bps och det är ingen konst alls att lyckas ta 300 - 400 bilder på 2 - 3 h evenemang om man riktigt vill. Med 60 bps??? Jag drunknar i bilder!... För slowmotion-bilder; jovars. Men då finns annan utrustning att ta till....

Men Magnus? Annars bra video-intervjuv med bra ljud och ljus, men varför har du placerat Lammers till höger av bilden? Det ser klaustrofobiskt och oroligt ut där han står inklämd mellan Canon-logon och bildkanten. Speciellt när han hela tiden tittade ut ur bilden.
Svar från froderberg   2011-10-19 23:45
Jag håller inte riktigt med. Jag tror att det är rätt att Canon hårdsatsar på video i en 5D-efterföljare, men två av de sakerna som jag frågade efter vad mycket enkla och nyttiga low-tech-funktioner.

Att göra webb-TV är vardag för en pressfotograf idag. Att då inte kunna kolla ljudet under filmning med hörlurar är inte bra.

Peaking-funktion vore ännu enklare att lägga in och det är en överlägsen funktion för manuell fokusering vid filmning. (det går dock att ansluta en extern skärm med peakingfunktion, men det gör knappast pressfotografen)'

Sen är ju 1D X en bred toppmodell och inte en dedikerad press-/sportkamera som de först 1D-modellerna var. Kameran är lämplig för naturfoto - och då kanske man vill filma ut ur gömslet som komplement. Det kan finnas rena videofotografer som vill ha en tålig kamera.

Däremot köper jag att 1D X inte har råformat för filmning, tidskoder, anslutning för ljudmixer, 4-4-2-färg, ställbar bitrate och komprimering som kanske letar sig in i efterträdaren till 5D Mark II.

När det gäller 60 bilder/s som Nikon V1 har så är det mest intressant att varför Canon inte försökt trycka in det också när det finns billiga tekniska lösningar på hur man får till det. Precis som 14 bps-läget i 1D X är 60 bps svåranvänt. Men för den som vill fånga en golfswing, när någon kastar löv eller gör en annan kort förutbestämd rörelse kan det vara nyttigt.

Varför Lammers står där han står? Tyckte det var lite trist med honom i mitten. Stundens ingivelse.
Num Wistbacka   2011-10-20 00:18
Okay. Du har en väldigt bra poäng där!

Jag är inte riktigt säker på vad peaking är, men borde det inte gå att göra en liknande funktion i en firmware-update som ett tredjeparts bolag gjorde: de områden som var i fokus blev markerade med röd färg (bara på bildskärmen inte på filmen, såklart).

Om mic-input: Jo jag håller med om att det borde finnas, men samtidigt så tror jag att pressfotografer, som gör web-TV, har och har en dyr utrustning, troligen skulle ha, precis som du själv, en separat ljudinspelare. Och så tror jag även att Canon har tänkt när de valt att göra som de gjort.

Ännu angående ditt filmande: Jag vill absolut inte ha "objektet/motivet" (i detta fall Lammers) i mitten av bilden. Skulle du bara fått honom att vända sig inåt bilden; du skulle ha stått till vänster om kameran, så skulle Lammers automatiskt ha varit vänt inåt bilden. Som du vet så skapar det mera harmoni i bilden.
Jag försöker inte lära Dig något om bildkomposition, vilket jag vet att du är betydligt bättre på än mig som yrkesfotograf (+ att jag sett dina fantastiska reportagebilder). Men det är också anledningen till att jag reagerar så starkt på detta, då jag känner att du borde veta detta bättre än vad jag borde göra det. Du är proffs, och då är min kritik hård, även om den självklart är menad som konstruktiv. =)
2011-10-19 23:04   superboy77
Jag uppskattar att ni spelar in en video med en intervju. Men den var ärligt talat inte speciellt intressant. "Varför har kameran blivit 200g tyngre?" Ehhhh... ehhh... jo vi har ju ehhh... två CF-kortplatser och eh... tre processorer... ehhh... Finns det ingen som har bättre svar?

Och jag tycker inte frågorna var speciellt intressanta. Jag kanske bara talar för mig själv men saker som jag undrar om bl.a den nya 18mp sensorn, vad är det nya fokussystemet, multipla exponeringar, inbyggt nätverk (varför inte trådlöst?) osv :)
Svar från froderberg   2011-10-19 23:28
Detta är ett komplement till den långa tekniska artikeln om kameran.

Det finns massor av frågor att ställa, men det är bara lönt att ställa de frågor som jag tror Roel kan svara på eller som det kan vara intressant att höra honom slingra sig ur. Naturligtvis finns det ocksä frågor som jag kommer på efteråt.

Den som verkligen kan mycket om kameran är Mike Owen på Canon Europe, men han är ju inte tillgänglig här. Här har du intervju med honom:
http://www.fotosidan.se/cldoc/stor-intervju-canonchef-om-spegellost-och.htm

En fråga som jag kom på efteråt som inte Canon heller skrivit om är om kameran kan beskära bilder i efterhand precis som Nikon D3s. Den borde kunna det. Jag har mejat frågan till Roel som inte visste, han skickade frågan vidare till Europa-kontoret.
superboy77   2011-10-20 07:47
Tack för ditt svar Magnus :)
valleyman   2011-10-22 14:57
Herregud, han är ju från Holland och kanske inte kan det Svenska språket perfekt. Ställ dig framför en reporter i Holland så får vi se om du pratar helt felfritt. Jag föredrar en person som visar lite känslor och är charmig framför en robot som spottar ut svaren
2011-10-20 11:59   expephoto
Synd att inte frågan om AF på bländare 8 togs upp, har läst att det var problem med AF då.
Andreas K   2011-10-22 22:45
Precis. Rynkade rejält på näsan då han sa att dom lyssnat på kunderna och kompromisslös design...
2011-10-20 13:07   kennethvärmdö
Kul Magnus att du försöker ge oss mer info på detta sätt.
Sedan gäller det att läsa mellan raderna för förstå vart dom är på väg.
2011-10-20 14:39   Johan Gute
Låter helt klart väldigt intressant om denna kamera, Dock det man skulle väl kanske kunna önska som en inbyggd funktion det är väl trådlöst bildöverföring till datorn ex: WiFi
Men GPS som till val är alldeles utmärkt bara om priserna på dom tillvalen inte blir allt för saftiga.

Men väldigt intressant intervju.
2011-10-20 14:54   Johan Andersson
Smått besviken på denna kamera. kunde satsats hlet ut på kameran och skippat de videofunktioner som finns. kör hellre mark3 än denna, kunde satsat på en kamera med så hög upplösning, med minst 25 mp med så med lågt brus. och fattar inte om man kan få upp iso i över 200 000 borde man ju kunna få ner den också till 25 som fanns på gammal film. hade även sett trådlös bildöverföring/blixstyrning/gps inbyggd i kameran. men detta är ju lite önsketänkande kanske.
Jacob Jexmark   2011-10-20 16:02
Suck..inte ännu en som tror att stillbildsfunktionerna har sparats in på bara för att man har videofunktioner i en DSLR....
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
Johan Andersson   2011-10-20 21:34
något sparas de alltid in, på något ställe måste funktionerna lagras.
2011-10-20 16:20   Kimster
Bra med intervju och webbvideo Magnus, iaf som komplement till ingående teknisk artikel. Bildutsnittet var väl sådär. Men frågorna du ställde var ju något "tuffa" måste jag säga. Roel ställdes mot väggen ganska hårt i flera fall, med otroligt ledande frågor som på något sätt "sågade" eller underminerade kameran. Det var mycket ehhh, hmm ehmmmm.. osv. Det var iaf känslan jag fick. Jag skrattade åt det, samtidigt som jag nog tyckte lite synd om Roel. :) Kändes heller inte som att han visste så mycket mer än det som står i faktadelar och pressmeddelanden.
2011-10-22 08:19   L-A-S
Sitter på en 24-lina och strömmar detta filmklipp hur bra som helst i HD läge.
Så ni måste ha något annat fel hos er.
2011-10-25 22:13   Chebaro
Ska bli riktigt intressant att få känna på detta monster på fotomässan!

http://www.canon1dx.se/

Merläsning

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder. Läs mer... 17

Många fotografer missar att dela på 13 miljoner

Alla som fått bilder publicerade i tidningar eller böcker under 2018 kan söka ersättning, så kallad individuell reprografiersättning. Förra året fick 1855 bildskapare dela 13 023 642 kronor, men bland dessa är fotograferna underrepresenterade. Läs mer... 4

Fler objektiv på gång från Pentax

Förutom de två objektiv som nyligen lanserats är Pentax på gång med ytterligare sex objektiv. Läs mer... 4

Panasonic Lumix S1R - första intryck

Vi fick chansen att under några timmar fotografera med nya Panasonic Lumix S1R och de tre objektiven. Här kommer lite första intryck och funderingar. Läs mer... 7

Bowens återuppstår

Blixttillverkaren Bowens återuppstår. Nya ägare har blåst liv i det anrika blixtmärket. Först ut i produktportföljen är en batteridriven TTL-blixt. Läs mer...

Två nya objektiv från Pentax

Pentax lanserar två nya objektiv. Det ena är ljusstark zoom för APS-C-kameror. Det andra är en kompakt vidvinkel för fullformat. Läs mer... 1

Slutet nära för Tetenal

Kemitillverkaren Tetenal har misslyckats med att hitta nya investerare. Därför läggs tillverkningen ner den 1 april. Nedläggningen påverkar inte bara Tetenals egna produkter utan även andra märken till vilka Tetenal är underleverantörer. Läs mer... 8

Kodak Ektachrome kommer i större format

I ett avsnitt av poddradiokanalen Sonny 16 avslöjar Andy Church på Kodak Alaris att Kodak är på gång med diafilmen Ektachrome i större format. Även den högkänsliga svartvita filmen P3200 kan komma i större format. Läs mer... 3

Ny telekonverter: Kenko Teleplus HD Pro

Kenko har ersätter sina Teleplus Pro300 telekonvertrar med nykonstruerade Teleplus HD Pro. Läs mer...

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Miops Smart Trigger