Annons
Artiklar > Fotosidan besöker Leica-fabriken

Fotosidan besöker Leica-fabriken

Vad har ett exklusivt tyskt optikföretag med några hundra anställda gemensamt med en kinesisk elektronikjätte med mer än hundra tusen anställda? Svaret är att de tillsammans bestämt sig för att göra världens bästa kameramobil. För att berätta mer om samarbetet bjöd Huawei och Leica in Fotosidan till Leica-fabriken i Wetzlar.

Under besöket fick vi se en del av objektivtillverkningen (mer om det senare), prova Huawei P20 Pro och träffa två leicachefer. Trots att Huawei P20 Pro stod i centrum för arrangemanget besvarades alla tekniska frågor om mobilkameran av Florian Weiler, ansvarig för optikkonstruktion på Leica. Det visar att samarbetet mellan Huawei inte bara handlar om att licensiera ett varumärke, utan om ett djupare samarbete.

– För fem år sedan började vi leta efter en mobiltelefontillverkare att samarbeta med eftersom vi såg hur mobilkamerorna började användas mer och mer seriöst. Vi har fått erbjudande från andra att licensiera ut vårt varumärke, men för oss är det viktigt med ett djupare samarbete där vi kan att lära oss om storskalig massproduktion. Huawei var också intresserade av ett djupt och ömsesidigt samarbete, berättar Marius Eschweiler, Global Director of Business Development at Leica Camera AG.

Från vänster: Peter Gauden, marknadschef Huawei, Marius Eschweiler, chef för Leicas affärsutveckling och Florian Weiler, ansvarig för optikkonstruktion på Leica, svarar på pressens frågor.

Det första mötet mellan Huawei och Leica ägde rum i Wetzlar för fyra år sedan, mitt under fotbolls-VM, och en dag då Tyskland spelade. Fabriks- och kontorslokalerna var nästan helt folktomma eftersom ledningen givit alla ledigt för att kunna se matchen. Trots detta uppstod tycke mellan de två företagen och två år senare lanserades den första gemensamma telefonen, P9. Läs Fotosidans jämförelse mellan Huawei P9 och Samsung S7 här.

Trippelkamera ger fler möjligheter

Huawei P20 Pro är ambitiös mobilkamera med tre kameror riktade åt samma håll. Huvudkameran har en 40 megapixels 1/1,7-sensor. Det samma sensorstorlek som användes för kvalitetskompakter från Panasonic, Canon, Olympus med flera för bara några år sedan. Den är dubbelt så stor som en konventionell kompaktkamerasensor.

Det finns en kamera som saknar färgfilter och som bland annat bidrar med 3D-seende. Det finns också en kamera med ett optiskt stabiliserat teleobjektiv. 

De tidigare modellerna har två kameror och Florian Weiler förklarar att det tredje kameran med teleobjektiv tillkommit i P20 Pro för att underlätta porträttfotografering.

Huawei P20 Pro har fått högsta betyg i DXO Marks mätningar och vunnit många tester. P20 Pro står ut som den mest ambitiösa kameramobilen för närvarande. Fotosidan återkommer snart med ett test av P20 Pro.

Mer artificiell intelligens i kommande modeller

Leicacheferna berättar att de är igång och jobbar med nästa och nästnästa generation som ska kunna ännu mer. Ett områdel som kommer att utvecklas mer är vad de kallar AI - Artificiell intelligens.

Det är kanske en viss överdrift att kalla mobilkamerans automatik för artificiell intelligens, men vad de menar är att kameradelen kan känna av olika motiv och anpassa inställningarna. Den märker om man tar ett porträtt, ett landskap eller en makrobild. Totalt kan P20 Pro identifiera 19 olika typer av motiv. Hur mycket smartare automatiken kommer bli i kommande generationer får vi naturligtvis inte svar på, men det är tydligt att de anser AI kan överbrygga en del skillnader mellan systemkameror och mobilkameror, och till och med ge fördelar.

Även om Leica är djupt involverade i utvecklingen av P20 Pro så sker all tillverkning i Kina. Enbart tillverkningen av objektiven till P20 Pro tar mer plats än hela fabriksytan hos Leica i Wetzlar. Leicas intresse av samarbetet ligger i att de lär sig om hur man gör snabba och snåla processorer och hur man får till snabb datautläsning från sensorer, för att bara ta två exempel. 

I Huawei P20 Pro används den snabba datautläsningen från sensorn bland annat för att kombinera flera exponeringar så att brus kan reduceras och för att minska rörelseoskärpa.

Leicas fabrik och huvudkontor i Wetzlar.

Maximalt 90 objektiv per dag

Rundturen i Leica-fabriken har egentligen ingen koppling till Huawei, men är inte mindre intressant för det. Vi får besöka en del av objektivtillverkningen där de slipar linselementen. Här är kraven på renlighet inte lika stora som vid monteringen, och därför går det att släppa in murvlar från fotopressen.

Vår guide från Leicas PR-avdelning berättar att asfäriskt slipade linselement är en viktig komponent i många av Leicas objektiv. De minskar uppkomsten av optiska fel och kan ersätta två-tre konventionella linselement. Förr slipades de asfäriska linselementen för hand, men idag är felmarginalen satt till bara 0,1 mikrometer, och därför slipas linselementen i automatiserade maskiner.

Men trots att fabriken bara är fyra år gammal står det flera gamla gröna arbetsbänkar från 50-talet i lokalen.

– Det går snabbare att slipa ett enskilt linselement manuellt än att programmera de automatiserade maskinerna, så vi använder de gamla manuella maskinerna när vi gör prototyper till nya objektiv, berättar vår guide Michael Roder.

Tillverkningen av objektiv sker i omgångar. En dag tillverkar man ett visst objektiv och nästa dag ett annat. Runt om i fabriken står det massor av plastlådor med färdiga linselement för olika objektiv.

Glaset i linselementen kommer till 80 procent från tyska Schott, men 20 procent måste köpas in från Japan där de har de geologiska förutsättningarna att tillverka vissa specialglas. Totalt använder Leica 150 olika glassorter.

Mycket av arbetet sker för hand. Bland annat sitter en kvinna och målar kanterna på linselementen svarta för att minska uppkomsten av reflektioner i objektiven. 

Antalet tillverkade objektiv per dag beror på vilket objektiv som tillverkas. De kan göra 90 objektiv per dag som mest, då rör det sig exempelvis de billigare Summarit-objektiven. När mer komplexa objektiv, som Noctilux-serien, tillverkas sjunker antalet ner till 24 objektiv per dag. Vår guide berättar att bara efterkontrollen av Noctilux-objektiven tar en timme. Då kontrolleras  bland annat bländare och fokusering har rätt känsla.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-07-04. Läst av 3165 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
2018-07-04 19:13   gdip
Intressant inblick i en del förutsättningar för objektivtillverkning oavsett storlek.
2018-07-04 19:51   Nils-Erik Larsson
Bra reportage - det här läste jag noga flera gånger!
Svar från froderberg   2018-07-05 00:57
Kul att höra :)
2018-07-04 21:37   acke
Trevlig artikel.
En randanmärkning bara: Mikron är ingen vedertagen måttenhet på svenska, den är en tvivelaktig försvenskning av engelskans ”micron”. Mikrometer låter mycket bättre.
Svar från froderberg   2018-07-05 00:56
Tack. Jag har ändrat till mikrometer.
2018-07-05 08:24   A.Dent
Det är alltid intressant med sådana här reportage!
Vad är det för geologiska förutsättningar Japan har för att tillverka vissa specialglas? En fabrik kan väl stå på vilken berggrund som helst? Eller är det egentligen vissa råvaror som bara finns i Japan?
acke   2018-07-05 08:32
Det måste rimligen handla om råvarutillgång.
Svar från froderberg   2018-07-05 09:57
Glas görs av sand och de geologiska förutsättningarna påverkar vilken sand som finns på olika platser. Vissa japanska glasbruk har utvecklat vissa specialglas som efterfrågas av många inom den optiska industrin, men tillgången är begränsad och de måste beställa långt innan de vet hur bra ett objektiv säljer.
2018-07-07 23:05   Benganbus
Självkörande kameramobil alltså! :)

Merläsning

Åsa lär ut hundfotografering i ny bok

Fotografen och hundinstruktören Åsa Jakobsson har skapat boken KLICK – hundfotografering med glädje. Det lät som en lite ovanlig fotobok vilket gjorde oss nyfikna. Läs mer... 3

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det nionde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. En kameraloppis anordnas samtidigt. Läs mer... 1

Oro för prisdumpande dansk bildbyrå

Den danska bildbyrån Byrd News som redan är verksam i Danmark vill etablera sig även i Sverige. Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar om oro för att detta skall leda till prisdumpning. Läs mer... 9

Dokumentär: Ett äventyr genom objektivet

Naturfotografen Audun Rikardsen har gjort sig känd för sina spektakulära bilder av livet både ovanför och under havsytan i den arktiska havsmiljön i hemtrakterna i nordligaste Norge. En bild föregås av omfattande förberedelser och själva fotograferingen kan vara nog så äventyrlig. Se en norsk dokumentär om honom på SVT Play. Läs mer... 4

Tillbaka från fotbolls-VM med nya bilder och upplevelser

Joel Marklund fotograferade fotbolls-VM och följde i synnerhet det svenska laget, en resa som blev längre än planerat. Här sammanfattar han intrycken. Läs mer...

10 tips för bättre äventyrsbilder

Plus Äventyr, friluftsliv och extremsporter blir allt populärare, och därför ägnar sig allt fler åt äventyrsfoto För att du ska kunna fånga de bästa ögonblicken från dina sommaräventyr har Fotosidan tagit fram tio tips. Läs mer...

Scandinavian Photo lägger ner i Bankeryd - flyttar till Borås

Tidigare i år stängde Scandinavian Photo ner sin butik i Bankeryd. Efter sommaren läggs även all annan verksamhet ner i Bankeryd och flyttlasset går till Borås. Läs mer... 18

Nikon 1-systemet är nedlagt

Idag har Nikon officiellt bekräftat det många anat ett bra tag: Nikons spegelfria 1-kameror tillverkas inte längre. Troligen har Nikon istället valt att kraftsamla inför det nya spegelfria system man länge gett antydningar om. Läs mer... 11

Rösta fram bästa Maestro-bilden

De nationella vinnarna i EISA Maestro Photo Contest har utsetts. Svensk vinnare är Åsa Fredh. Nu kan du rösta på dina favoritbilder bland vinnarbilderna. Läs mer...

Sista veckan för Fotosidan Masters 2018

Söndag den 15 juli är sista dagen att se Fotosidan Masters utställningen på Galleri Kontrast. Läs mer... 1

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot