Annons
Artiklar > Rapport från Elmia 2004

Rapport från Elmia 2004

Foto 2004 lockade i år 4469 människor till Elmia-hallen i Jönköping. Mycket folk kom för att se vad som företagen kunde erbjuda oss konsumenter. Totalt fanns 51 företag fördelade på 1174 kvm. I Canons och Nikons montrar var det trångt....stundtals mycket trångt... Anledningen till detta får tillskrivas nyheterna EOS 1D Mark II och Nikon D70. Vidare visade Minolta upp sin nya digitala Dynax sjua. Jaja.. visade och visade. Det var en av de två "mock-up" exemplaren i världen, den stod bakom lås och bom. Några nya utställare, såsom Crumpler t.ex. fanns också på plats.

Bland föredragshållarna kunde man se George Oddner och Ola Skinnarmo. Tyvärr hann jag inte med att gå på något av dessa föredrag. Jag får åka båda dagarna nästa år.


David Lennermo med kompis fingrar på EOS 1D Mk II

Nikon ja, jodå intresset för nya D70 var minst sagt stort. Det var kö fram till kamerorna på disken. Nikons personal hade jobbiga dagar och överöstes med frågor. Intresset för D2h, skuggades av D70, och förmodligen även av Canons nya Mk II.


Trångt framför Nikons bord

Minolta dök som sagt upp med en modell av nya digitala Dynax 7. Utöver det var det mest kompaktkameror och ett och annat systemkamerahus. De hade säkert någon nyhet med sig som jag naturligtvis missade ;)


Minolta Dynax 7 Digital 

Fotosidan fanns naturligtvis på plats och David gjorde sitt bästa för att sätta klorna i nya medlemmar. Det blev mycket pratande och argumenterande från medlemmar som tittade in och hälsade på.


David i farten med att berätta om hur fantastiskt vi har det

Crumpler var ny utställare på mässan. Förmodligen kan vi tacka de små kompakta digitalkamerorna som blivit så inne, för att Crumpler gett sig in i branschen. De tillverkar ju "hippa" väskor.


Väskor från Crumpler i många modeller och färger

Under tiden som man gick där och spatserade så träffade man på lite olika medlemmar från Fotosidan. Här har vi en av dessa.


Björn Hardestam

Olympus kom till mässan med sina digitala kompaktkameror, sina lite mer avancerade hybridkameror och naturligtvis sin stolthet E-1. Den har väl fått lite blandat mottagande, kanske pga priset, dels på huset, men kanske framförallt på optiken.


Olympus E-1 med Zuiko 300/2.8

Sony lockade med små och behändiga kameror med argumentet "- Det är högpresterande optik från Zeiss". Många gillar denna typen av kameror. Små, nätta och bekvämt att ha med sig i fickan. Digitalkameror har blivit, precis som mobiltelefoner en sån sak man bara ska ha. 


Mässbesökare vid Sonys monter

SvenGe fotoböcker var där, som vanligt. Alltid lika skoj att se att de finns kvar. De har nämligen de där lite udda böckerna, eller manualerna som man letar efter. 


Den som letar, finner det här

Focus Tranding visade upp diverse fototillbehör och trots dessa digitala tider så var ljusbord fortfarande aktuellt och intressant.


Lysande

Flera glada medlemmar kom i vägen för min kamera. På min färd genom prylarna. Här har vi Mats Axell och Malin Bjärnlid


Glada medlemmar

Mässan är ju inte bara prylar, utan föreningar, privatpersoner och andra har möjlighet att ställa ut sina alster på mässan.   


Malin Hellesö ställde ut

Utställningen Årets bild 2004 visades. Men var fanns besökarna? Jodå utställningarna var välbesökta, men jag var där på slutet av mässdagen, så det var stundtals ganska tomt.


Årets bild 2004

Svenska Biofoto var där och visade upp lite bilder och gav information om sin verksamhet. Trevlig förening som börjar komma igång på allvar nu och behöver inte skämmas för sin "moderförening" Norska biofoto.


Svenska Biofoto

Fotomaraton hade anordnats och bilderna ställdes ut på mässan. Kluriga bilder och ett gott bildseende speglades i många av bilderna. 


Resultat av fotomaraton

Man måste ju ha mat i magen efter en lång dag på mässan. Här har vi Per med sin lilla dotter. Pratandes med några andra medlemmar, på bordet bredvid.


Hamburgare med pommes..mums.

Vem Per pratade med? Jodå.. galningarna från storstan.. Christel, Björn, m.fl. Christel ja, jo hon var på topp eftersom föräldrarna skjutsat ner henne och gick och spatserade runt i Jönköping med Christels lilla dotter. Allt medans Christel gick och roade och frossade inne på mässan.


Christel spexar

David påpekad att det var han som bestämde och han "ägde" alla våra själar. På bilden: Ola, Christel och Björn..samt en något suspekt kille i hmm.. mössa?


Gollum ?

Jag fick chansen att testa Sigmas nya EX 12-24/4.5-5.6. Det presterade gott på full bländare, när man använde det normalt. Tog man testbilder i närgränsen på text så imponerade den inte på 12/4.5 Men vem fotograferar tidningssidor hela tiden? ;)


Sigma EX 12-24/4.5-5.6

Slutet gott allting gott..ses nästa år.


På väg hem

 

Slutord: Mässan var i mångt om mycket detsamma som förra året. Lite nyheter fanns, men det som var roligt var väl att träffa lite nya medlemmar och prata med dem. Där var några som inte fastnade på mitt minneskort.. Mats Wendelius i Canon-montern (DET hade varit en bra bild), tillsammans med Patrik Adolfsson, en förrymd Skåning. Jag får be lite om ursäkt för det något sena reportaget, men det blev mycket att göra när man kom hem och jag trodde inte det skulle vara så uppskattat. Men efter påtryckningar från David så satte jag mig ner och skrev ihop en liten snutt.

/Jeppe



Publicerad 2004-05-14.

16 Kommentarer

sture 2004-05-14 12:05  
Bra rep!
Jesper K 2004-05-14 13:31  
Jättebra reportage!
Kul och bra skrivet och kul och bra bilder!
Jesper
Joker 2004-05-14 14:19  
Va fan, jag har ALDRIG varit i en Canonmonter.
Jeppe 2004-05-14 14:23  
Johodå! Tusan att jag inte tryckte av...
;)
klippa 2004-05-14 16:32  
Betyg: 5
Det här fick mig att inse att jag nog missat nåt *hmm* nästa år åker jag! Den saken är klar!
LupoSvedese 2004-05-14 22:47  
Kul artikel och trevliga bilder. Nu sitter man väl mest o muttrar över att man missade årets mässa. Nästa år... :-)
bjanha 2004-05-14 22:47  
Betyg: 5
Toppenjeppe! Det där fick du verkligen till snyggt. Trevligt att träffas förresten. :P
Christel Eldrim 2004-05-15 06:44  
Betyg: 5
haha, suveränt!
törs man fråga om du sneglat nåt på "någons" bildhistorier? ;o)

(petar in lite försiktigt att det var mina _föräldrar_ och inte svärföräldrar, som slet med gullungen hela dagen medans jag myste på mässan... nån cred ska dom ju ha)
;o)


ja just det ja, det var trevligt att träffas förresten!
måtte det bli fler gånger!
nästa mässa kanske?
Calle S 2004-05-15 11:12  
Känner att jag borde åka nästa år, hann inte denna gång. Har ju aldrig träffat någon av er!
Sgt Hal [E.F.S] 2004-05-16 15:57  
Tycker att näst sista bilden är bäst. ;-)
Jeppe 2004-05-16 21:04  
Ola.. du ska vara glad att jag inta la upp den med 12mm upp i näsan på dig ;)
Christel: Ojsan.. Det tillsammans med Björns efternamn får jag ändra :)
Mats Axell/BF 2004-05-17 08:26  
Ser man på, vi kom med på bild i år igen. Det börjar nästan bli tradition det här!
Mycket trevligt reportage Jeppe!
mindbash 2004-05-17 22:28  
Betyg: 2
Tja, det var väl en trevlig liten bildberättelse. Men jag hoppas att du får tid att skriva ett reportage med innehåll också så att vi får veta lite om vad som hände och presenterades på mässan.
Calle S 2004-05-18 18:55  
För min del behövs det ingen "nyhetsrapport" från mässan, eftersom det knappast framkommer så mycket nytt egentligen...Tycker det räcker med vimmel.
Jeppe 2004-05-18 23:03  
Tiden är begränsad.. Jag ängnade en hel del åt att prata med andra medlemmar och med Fotosidans redaktion. Som Calle säger så var det inte mycket nytt där. Men kanske jag åker båda dagarna nästa år.. Någon som vill sponsra mig med en liten intervjubandspelare ??? ;).. Eller kanske rent utav ge mig lön för mödan ? ;)

/Jeppe
skelett 2004-06-07 10:54  
varför har de en så stor sak som en fotomässa i obygden för? det är ju jätteintressant så fattar de inte att de tappar 100000 besökare?
-oscar 2004-07-23 11:38  
Trevligt repotage.
Fick mig att inse att nästa år får jag verkligen inte missa detta.

tack!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS