Artiklar > Fotografera skidåkning

Fotografera skidåkning

Det luriga

Det luriga med fotografering där bakgrunden är snö är att din kamera inte kommer att göra rätt inställningar. Kameran luras av allt ljus som reflekteras från snön. Här gäller det att veta hur du skall kompensera exponeringen för all den vita snön. Läs mer om exponeringskompensation här.

I detta fallet så reflekterar snön mycket mera ljus vilket gör att det kommer mycket ljus i kameran. Detta leder till att kamerans exponeringsmätare luras till att välja en snabb slutartid (eftersom det bara behövs en mycket kort stund för att få in tillräckligt med ljus). Detta leder i sin tur till att snön inte blir vit utan grå på dina bilder. Bilderna blir alltså underexponerade (för mörka). För att kompensera detta ställa exponeringskompensationen någonstans mellan +1 till +2 (här är det viktigt att du testar hur just din kamera fungerar. Min kamera, Nikon F5, brukar ligga på 2/3 överexponering). Att fotografera skidåkare mot snö är bland det lurigaste som finns, så var beredd på att det måste få gå åt mycket film.

Kamerans exponeringsmätare är inställd för att alla motiv totalt sett reflekterar lika mycket ljus som en 18% grå skiva gör. För att efterlikna detta kan du kan använda din hand för att ställa in exponeringen eller något föremål som motsvarar detta (en grå innehandske, någons jacka etc.).

Finvädersfotografering

Vissa tycker att det bara funkar att foto skidåkning i solsken (det underlättar ju helt klart). Men tyvärr är det ju inte alltid sol. De dagar då det är mulet eller toksnöar, prova då att gå närmare och koncentrera dig på detaljer i åkningen och undvik mycket bakgrund. Prova också att använda svart-vitt film (som jag gillar mycket). Skall du utvecklas gäller att lära sig svåra förhållanden.

Upplättningsblixt

Upplättningsblixt är något som proffsen använder nästan hela tiden. De sätter ner uteffekten på blixten för att det inte skall bli för uppenbart att blixt används. Blixten används nästan alltid i närbilder i solväder för att bli av med skarpa skuggor hos motivet. Prova att använda blixten i solsken och dina bilder kommer att lysa upp mycket mer.

Har du inbyggd blixt så prova att använda denna ofta.

Slutartid

Ofta rekommenderas det att satsa på riktigt snabba slutartider eller relativt långsamma. Med snabba är man säker på att man fryser motivet och med de långsamma så får du skön rörelseoskärpa som ger mer fart i bilden. Ett riktmärke kan vara snabbare än 1/1000 och långsammare än 1/60. Här är det ju vädret och filmvalet som styr också.

Händerna

Händerna är viktiga vid fotografering. I vintras hittade jag en mycket bra kombination. Jag är varm och fryser inte så ofta så det är inte säkert att detta passar alla. Jag köpte en handske från North Face som är jättetunn och bara består av ett windstopper tyg.

Denna handske har jag hela tiden på mig. Utanpå detta har jag min vanliga skidhandske. I min skidhandske kan man ta ut innehandsken, så när det blir varmt så kör jag bara med ytterhandsken och North Face handsken. Det fina med den tunna handsken är att den är helt vindtätt (men värmer inget) och framförallt så är det enkelt att sätta på sig skidhandsken när det börjar bli dags att åka igen (det finns inget värre än innehandskar som korvar sig).

Kondensation

Kondensation är farligt för kameran och det uppstår när du tar kameran från kallt till varmt (läs från skidåkning till värmestugan). För att undvika kondensation så mycket som möjligt så kan man ha kameran i en tät plastpåse utan luft. Ofta orkar jag inte vara så här noga utan låter kameran ligga kvar i ryggan och sakta tina upp. Men det gäller att vara uppmärksam, för ibland kan kameran ändå vara helt fuktig och det är inte bra.

Utrustning

Proffsutrustningen som rekommenderas är kamerahus med motor (minst 4-5 bilder per sekunder) och objektiven 17 – 35 , 28 – 70, 80 – 200 och blixt. Proffsen använder ofta en handhållen ljusmätare för att kunna mäta det infallande ljuset, istället för det reflekterade ljuset.

En mer hobbyutrustning kan vara ett modernt kamerahus med ett zoomobjektiv. Ett objektiv från Tamron som fått mycket bra kritik (blivit året produkt) med brännvidden 28 – 200 kan vara mycket lämpligt. Med en sådant objektiv tappar man lite kantskärpa och ljuststyrka men får å andra sidan en väldigt komplett bredd på brännvidden. Det är ytterst sällan som det behövs andra brännvidder än dessa.

Tips:

- Stäng alltid ryggsäcken medans du plåtar. Jag har alldeles för ofta glömt detta och när skidåkaren susar förbi så fylls säcken med snö. Inte så bra!
- Leta efter mönster, skuggor, bergsidor, spår efter skidåkare som lyfter bilden.
- Att kommunicera med varandra, kan vara ett problem. Bestäm signaler. Eller varför inte skaffa en kommunikationsradio. Jag vet inte hur många gånger polarna har kommit farande när jag stått och fibblat med exponeringen.
- Ta med något att torka av kamera och linser med i backen om det kommit snö på dem. Fleece i all ära, men det funkar inte att torka rent linsen med (du har säkert försökt att torka rent ett par skidglasögon med fleecetröjan).

David Elmfeldt
Publicerad 2001-04-12. Läst av 26808 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
Kommentera artikeln. När du kommenterar håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2001-06-20 12:41   nickes
Betyg: 4
2001-09-30 16:03   Ponka_Melon
Betyg: 4
Bra tips,Men vem vill fota när det är bra förhållanden på berget? Jag vill åka och inte ha en massa utrustning i ryggan. Om nu det fanns en skön rygga där både kamerautrustning och lavinutrustning fick plats. Och dessutom satt skönt och fungerade som en vanlig gå på tur rygga så kanske. hört ryktas om en Burton rygga som är kobinerd men aldrig sett någon!
2001-10-12 16:15   kentnordbakk
Betyg: 4
Mång bra och praktiska tips att tänka på så man slipper göra misstagen själv.
2001-12-14 20:37   oskarv
Betyg: 4
Bra artikel för mig som orecis ska upp ifjällen och fota för första gången.
2002-01-04 23:24   Ejlin
Betyg: 4
mycket bra.. synd bara att jag inte såg artikeln en vecka tidigare, kom hem från sälen precis... men mycket bra tips tills nästa gång!
2002-04-13 15:00   NiklasK
Betyg: 4
BRA artikel. Du tar upp mycket till skillnad från andra artiklar du skrivit!
2002-11-19 00:47   wipeout
Betyg: 4
Mycket bra! Varit publicerad nån annanstans? Tycker att jag känner igen den. Läste i alla fall nån artikel om det där med dubbla handskar. Testade i vintras och det var nog det bästa tips för skidfototo jag någonsin fått. Tack!
2002-12-26 23:51   erhu
Betyg: 4
Bra artikel som tar upp det mesta, om än något basic. En fortsättningsserie hade kunnat innehålla ex på foton m info om brännvidd,slutartid, ev tankar om komposition osv.

Som självutnämnd representant för världens alla lössnöälskare hade jag dessutom uppskattat om du poängterade att det inte räcker med att ha med sig sändare/spade/sond om man inte lärt sig hur man använder grejerna - och tränat med dem!

Det är ingen som tackar mig för att jag tränat när jag blir begravd av nån ärthjärna.
2002-12-26 23:54   erhu
Och nu när jag läste inledningen igen såg jag att du trots allt tryckte rätt hårt på säkerheten- nåväl, det tål väl att upprepas...
2003-05-20 18:38   stockamolla
Betyg: 5
Mkt BRA! Äntligen lite skidtips, men du kunde kanske ge lite tips åt folk som inte har råd med systemkameror. T.ex folk med vanlige eller digitalkameror. Vilken digitalkamera håller bäst för skidåkning, displayen brukar ju paja?
2003-09-22 14:26   JohanStahlberg
Betyg: 5
Otroligt bra artikel! Mycket fin läsning och lärande! Men jag tror nog som dom andra skriver att en uppföljare till artikeln skulle uppskattas mycket! Särrsilt av mig! =)
2003-10-22 21:26   stordanne
Betyg: 5
Bra tips, precis vad jag ville veta.
Tac å bock
2004-10-21 22:40   Skurmedel
Betyg: 4
Bra artikel, skall försöka fota lite nästa gång det blir en resa till norge.
2005-12-22 20:30   ozmeister
Betyg: 5
många bra tipps,kan vara bra nu till säsongen
2006-02-19 10:40   strongman81
Betyg: 4
Tack för några bra tips för en amatörfotograf som jag.
Jimmy
2006-04-13 10:10   apelgren
Tack för tipsen. Ska ut nu så det behövdes. Tänkte på det med ryggan igår...snöfylld som så många andra ggr!
Appel
2006-12-28 11:40   Turdan
Riktigt sjyst, ska förhoppningsvis upp och testa min nya kamera i backen i eftermiddag, en uppföljare vore grymt!
2007-02-19 19:37   dif_89
Betyg: 4
Nice. det jag har problem med är att hinna få bra fokus på hopparen. någon som har något tips på hur man ska göra?
2007-12-09 11:08   Mörkertal
Betyg: 4
Men hur gör man om det är minusgrader så att batteriet dör hela tiden då? :p

Merläsning

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Plus Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 Läs mer... 3

Joel Marklund - Sportfotograf med tävlingsinstinkt

Plus Framför Joel Marklunds kamera tävlar all världens idrottsmän och kvinnor om medaljer och topplaceringar. Bakom kameran är det han själv som tävlar: ”Mitt mål är alltid att få den bästa bilden – oavsett vilka andra fotografer som är på plats.” Läs mer... 1

Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Stefan Ohlsson har utbildat många av Sveriges yrkesfotografer och har under fler decennier skrivit om fototeknik i Fotografisk tidskrift. Han avled på morgonen den 17 september med sina närmaste närvarande. Han blev 66 år. Läs mer... 22

Krönika: Ett krig om unika konsertbilder

Frilansfotografen Sara Arnald är ny krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes andra krönika handlar om att fotografera konserter. Läs mer... 3

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Lars Tunbjörk skildrade under flera decennier Sverige med sin egna, något absurda blick. Fotografiska har samlat en stor del av hans bästa bilder under namnet "Tunbjörklandet - blicken från sidan" som visas under hösten. Samtidigt släpps boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv". Läs mer... 12

Wild Nature och Fotosidans fotodag på Fotografiska

Wild Nature fotoresor och Fotosidan.se är stolta att kunna presentera en heldag med inspirerande föreläsningar med några av Sveriges kunnigaste naturfotografer på Fotografiska museet i Stockholm. Läs mer... 3

EU-parlamentet säger ja till omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentet har röstat ja till ett lagförslag som innehåller omstridda paragrafer om länkavgift och upphovsrättsfilter. Efter hård kritik har kompromisser i lagtexten gjorts så att små företag och organisationer inte ska drabbas. En annan del av lagförslaget kan innebära fotoförbud på sportevenemang. Läs mer... 31

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

120 fotografer ställer ut på Landskrona Foto Festival

Den 14-23 september i år anordnas Landskrona Foto Festival för sjätte gången. Som tidigare år varvas etablerade fotografer från hela världen med unga fotografer under stark utveckling. Över 120 utställande fotografer från hela världen visas på festivalen. Läs mer... 1

Elinchrom ELB 500 TTL - The Most Powerful