Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Swinglet Cam ger flygfoto en helt ny innebörd

Swinglet Cam ger flygfoto en helt ny innebörd

Den flygande kameran Swinglet Cam styrs från marken via GPS-koordinationer. Med en vikt på 500 gram lyfter och landar kameran alldeles själv och kan under resans gång fotografera flygbilder med 12 megapixel.

Flygfoto har nog aldrig varit enklare än nu. Swinglet Cam ser ut som ett modellflygplan, men har en integrerad kamera med 12 megapixel och rör sig med en hastighet på upp till 50 kilometer i timmen.

Kamerans färdsträcka styrs via GPS. Så snart rutten är avklarad kommer kameran tillbaks och landar på egen hand.

Mer information om Swinglet Cam:
http://sensefly.com/products/swinglet-cam/Publicerad 2010-11-16. Läst av 9349 personer.Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-11-16 07:14   Num Wistbacka
Med andra ord ett privat litet spionplan...
Jätte häftigt att man konstruerat detta, men:

Är det jätte häftigt att alla nu teoretiskt har möjlighet att börja spionera på varandra? Jag vet inte. Mina åsikter är lite delade i denna fråga. Ni?
2010-11-16 11:38   Gurrah
Det finns ju dock en oerhörd nyttoaspekt av detta, som att få en överblick över skador vid t.ex översvämningar eller bränder, stormskador på tak och annat.
Och det är ju bara en början.

Varför hela tiden spela ut den privata integriteten som den mest berättigade paranioan som är och då givetvis SKA vara den enda poltiskt korrekt tillåtna?

Var litet positiv.

Det mest negativa med din paranoida "spionera-på-varandra-nej-fy-fan"-aspekt är väl att skulle det ske, så skulle det visa att de flesta liv ändå är så alldeles förbannat ointressanta och tråkiga att det vore synd o skam att avslöja det som varande den verklighet vi tvingas leva i... :-)
Spionera på du och du kommer att bli mest besviken på dig själv för att du kastat bort sån energi för att få reda på så litet... och så monumentalt intetsägande... :-)
2010-11-16 12:32   Num Wistbacka
Som jag sa: Min åsikt är delad... -,- Plus att det nu låter som om det enda jag gör är att flyga runt och spionera på andra. Ville bara nämna en tankeställare. Självfallet så finns det nytta, precis som du sade, med en sådan här apparat. Skulle också vara lättare att spela in egna filmer där man vill ha med lite flygscener ifall att dom lyckas peta in en filmfunktion i den.
2010-11-16 15:23   skogsbaronen
"Chock-planet"

"365000 svenskar drabbade. Se här om DU är en av dem"

"Sven Svensson: Det var ett flygande övergrepp. Jag är bitter och kränkt!"


Kan vi släppa dessa förbajade "integritet" och "kränkt". Orden har tappat sin betydelse. Det är tragiskt att så många FÖRST ser problemen, och sedan (kanske) möjligheterna.
Är man så intresserad utav grannen att man lägger pengar på ett sådant här flygplan, då hade man nog annan utrustning sedan tidigare.

Det är positivt att denna utrustning har kommit i produktion. Det pressar priserna och gör att de instanser som kan tänkas ha behovet, kan köpa in en hel hög. Blixtsnabb överblick över katastrofområden, skonsam inventering av störningskänsliga fåglar, osv osv.
Om några år kanske den har värmekamera, och kan användas för att upptäcka glödhärdar vid eftersläckningsarbete efter skogsbrand. Kanske finns den också i varje polisbil. Hittar omedelbart Elsa 85 år som gick bort sig i svampskogen, och detta nästan gratis. Det sistnämnda är väl direkt relevant idag. hur mycket CO2 kostar en riktig helikopter/flygplan i timmen?
2010-11-16 15:25   joakimsundkvist
Det finns även en svensk motsvarighet: med systemet kring SmartOne från http://www.smartplanes.se/ På deras sida går det även att läsa om olika användningsområden.
2010-11-16 16:59   lumor_
Oj vilken smidig apparat, den skulle jag verkligen vilja ha! Mailar och frågar om pris genast...
Tråkigt att lagstiftningen kräver att man har tillstånd för varje tillfälle om det ska användas kommersiellt.
2010-11-16 17:35   eek
verkligen intressant grej, jag ser många användningsområden, men jag skulle vilja ha filmfunktion också och FF 12-18MP(utan AA) sensor istället (typ lecia M nedbantad). jag tror det kommer komma fler varianter och mer utrustade längre fram..

måste man ha tillstånd för att det är en kamera eller måste man ha tillstånd allmänt vid modellflyg(långdistans)..?

hittar inget pris så skriv gärna ut det här sen, ni som frågat..
2010-11-16 21:52   Tomas Karlsson
Lite antiklimax.
Pris: 10.600 USD exkl. frakt och accessoarer.
2010-11-16 21:59   lumor_
Ja, det var ju en hel del. Kräver att man vet att man kommer ha en kund som köper en hel del och att man får tillstånd att göra bilderna. Borde väl inte vara några problem att få tillstånd i och för sig men det är ju lite besvärligt.
2010-11-16 23:16   STF_RIGO
någon som vet vad den kostar?
2010-11-17 07:53   peter bohman
undrar hur många såna här man kommer hitta flygandes över nudiststränderna i framtiden =)
2010-11-17 22:34   Thomas84
Synd bara att den kostar typ 10.600 dollar :D Jäkligt cool grej annars :)
2010-11-20 10:42   sunjan
Flygfoto för oss vanliga dödliga med lite lägre budget:
http://arch.ced.berkeley.edu/kap/
2010-11-21 09:35   Robert Svensson
Att spionera på grannen är svårt. Man ser bara uppifrån. De nämnda nyttoaspekterna med faster Agda85, som vimsade bort sig i skogen, brand, etc. överväger starkt. Vill jag spionera på grannarna gör jag det horisontellt, annars ser jag inget kul eller intrikat. Sedan har grejen faktiskt en propeller, om än elektriskt driven, och den väsnas lite. Om jag ligger på däcket utanför huset och gollar med någon, så hör jag planet. Om jag gollar på däcket får jag faenimeig skylla mig själv!
Jag har fotat lite från vår egna maskin, en Piper PA-28, och det går fortfarande bättre att få bilder med den "gamla" metoden även om vi är strikt förbjudna att flyga under 500 fot utan tillstånd...
Sedan kom priset, USD10,600. Motsvarar ung. SEK70,000, och för de pengarna kan jag (eller någon spioneringshungrig kompis) flaxa omkring i Pipern och spionera i ungefär 60 timmar, inklusive alla kostnader...
Så min uppfattning om maskinen är att den är en fantastisk och smidig grej för samhällsnyttiga uppdrag, som kan komma igång utan tidsspillan!

Merläsning

Test: Benq SW270C Photovue

Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 1

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer...

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Sony ZV-1 är anpassad för vloggare

Sony har gjort en version av RX100Va med en hantering som är mer anpassad för videografer och i synnerhet vloggare. Kameran har också en mer påkostad mikrofon. Läs mer...

Peter Hanneberg är årets naturfotograf

Arbetet för att öka kännedomen om och känslan för natur och miljö gav pris. Läs mer... 13

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar