Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Swinglet Cam ger flygfoto en helt ny innebörd

Swinglet Cam ger flygfoto en helt ny innebörd

Den flygande kameran Swinglet Cam styrs från marken via GPS-koordinationer. Med en vikt på 500 gram lyfter och landar kameran alldeles själv och kan under resans gång fotografera flygbilder med 12 megapixel.

Flygfoto har nog aldrig varit enklare än nu. Swinglet Cam ser ut som ett modellflygplan, men har en integrerad kamera med 12 megapixel och rör sig med en hastighet på upp till 50 kilometer i timmen.

Kamerans färdsträcka styrs via GPS. Så snart rutten är avklarad kommer kameran tillbaks och landar på egen hand.

Mer information om Swinglet Cam:
http://sensefly.com/products/swinglet-cam/Publicerad 2010-11-16. Läst av 9362 personer.Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-11-16 07:14   Num Wistbacka
Med andra ord ett privat litet spionplan...
Jätte häftigt att man konstruerat detta, men:

Är det jätte häftigt att alla nu teoretiskt har möjlighet att börja spionera på varandra? Jag vet inte. Mina åsikter är lite delade i denna fråga. Ni?
2010-11-16 11:38   Gurrah
Det finns ju dock en oerhörd nyttoaspekt av detta, som att få en överblick över skador vid t.ex översvämningar eller bränder, stormskador på tak och annat.
Och det är ju bara en början.

Varför hela tiden spela ut den privata integriteten som den mest berättigade paranioan som är och då givetvis SKA vara den enda poltiskt korrekt tillåtna?

Var litet positiv.

Det mest negativa med din paranoida "spionera-på-varandra-nej-fy-fan"-aspekt är väl att skulle det ske, så skulle det visa att de flesta liv ändå är så alldeles förbannat ointressanta och tråkiga att det vore synd o skam att avslöja det som varande den verklighet vi tvingas leva i... :-)
Spionera på du och du kommer att bli mest besviken på dig själv för att du kastat bort sån energi för att få reda på så litet... och så monumentalt intetsägande... :-)
2010-11-16 12:32   Num Wistbacka
Som jag sa: Min åsikt är delad... -,- Plus att det nu låter som om det enda jag gör är att flyga runt och spionera på andra. Ville bara nämna en tankeställare. Självfallet så finns det nytta, precis som du sade, med en sådan här apparat. Skulle också vara lättare att spela in egna filmer där man vill ha med lite flygscener ifall att dom lyckas peta in en filmfunktion i den.
2010-11-16 15:23   skogsbaronen
"Chock-planet"

"365000 svenskar drabbade. Se här om DU är en av dem"

"Sven Svensson: Det var ett flygande övergrepp. Jag är bitter och kränkt!"


Kan vi släppa dessa förbajade "integritet" och "kränkt". Orden har tappat sin betydelse. Det är tragiskt att så många FÖRST ser problemen, och sedan (kanske) möjligheterna.
Är man så intresserad utav grannen att man lägger pengar på ett sådant här flygplan, då hade man nog annan utrustning sedan tidigare.

Det är positivt att denna utrustning har kommit i produktion. Det pressar priserna och gör att de instanser som kan tänkas ha behovet, kan köpa in en hel hög. Blixtsnabb överblick över katastrofområden, skonsam inventering av störningskänsliga fåglar, osv osv.
Om några år kanske den har värmekamera, och kan användas för att upptäcka glödhärdar vid eftersläckningsarbete efter skogsbrand. Kanske finns den också i varje polisbil. Hittar omedelbart Elsa 85 år som gick bort sig i svampskogen, och detta nästan gratis. Det sistnämnda är väl direkt relevant idag. hur mycket CO2 kostar en riktig helikopter/flygplan i timmen?
2010-11-16 15:25   joakimsundkvist
Det finns även en svensk motsvarighet: med systemet kring SmartOne från http://www.smartplanes.se/ På deras sida går det även att läsa om olika användningsområden.
2010-11-16 16:59   lumor_
Oj vilken smidig apparat, den skulle jag verkligen vilja ha! Mailar och frågar om pris genast...
Tråkigt att lagstiftningen kräver att man har tillstånd för varje tillfälle om det ska användas kommersiellt.
2010-11-16 17:35   eek
verkligen intressant grej, jag ser många användningsområden, men jag skulle vilja ha filmfunktion också och FF 12-18MP(utan AA) sensor istället (typ lecia M nedbantad). jag tror det kommer komma fler varianter och mer utrustade längre fram..

måste man ha tillstånd för att det är en kamera eller måste man ha tillstånd allmänt vid modellflyg(långdistans)..?

hittar inget pris så skriv gärna ut det här sen, ni som frågat..
2010-11-16 21:52   Tomas Karlsson
Lite antiklimax.
Pris: 10.600 USD exkl. frakt och accessoarer.
2010-11-16 21:59   lumor_
Ja, det var ju en hel del. Kräver att man vet att man kommer ha en kund som köper en hel del och att man får tillstånd att göra bilderna. Borde väl inte vara några problem att få tillstånd i och för sig men det är ju lite besvärligt.
2010-11-16 23:16   STF_RIGO
någon som vet vad den kostar?
2010-11-17 07:53   peter bohman
undrar hur många såna här man kommer hitta flygandes över nudiststränderna i framtiden =)
2010-11-17 22:34   Thomas84
Synd bara att den kostar typ 10.600 dollar :D Jäkligt cool grej annars :)
2010-11-20 10:42   sunjan
Flygfoto för oss vanliga dödliga med lite lägre budget:
http://arch.ced.berkeley.edu/kap/
2010-11-21 09:35   Robert Svensson
Att spionera på grannen är svårt. Man ser bara uppifrån. De nämnda nyttoaspekterna med faster Agda85, som vimsade bort sig i skogen, brand, etc. överväger starkt. Vill jag spionera på grannarna gör jag det horisontellt, annars ser jag inget kul eller intrikat. Sedan har grejen faktiskt en propeller, om än elektriskt driven, och den väsnas lite. Om jag ligger på däcket utanför huset och gollar med någon, så hör jag planet. Om jag gollar på däcket får jag faenimeig skylla mig själv!
Jag har fotat lite från vår egna maskin, en Piper PA-28, och det går fortfarande bättre att få bilder med den "gamla" metoden även om vi är strikt förbjudna att flyga under 500 fot utan tillstånd...
Sedan kom priset, USD10,600. Motsvarar ung. SEK70,000, och för de pengarna kan jag (eller någon spioneringshungrig kompis) flaxa omkring i Pipern och spionera i ungefär 60 timmar, inklusive alla kostnader...
Så min uppfattning om maskinen är att den är en fantastisk och smidig grej för samhällsnyttiga uppdrag, som kan komma igång utan tidsspillan!

Merläsning

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 15

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 18

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

Elinchrom ELB 500 TTL