Artiklar > Kolla in ett proffsmörkrum innan det är för sent

Kolla in ett proffsmörkrum innan det är för sent

Fotografen Richard Nicholson insåg att de professionella mörkrummen som han jobbat mycket i håller på att försvinna i snabb takt. Därför började han dokumentera dem. The Guardian har gjort en intressant film om mörkrum och hans dokumentära arbete.

 Publicerad 2011-01-26.

16 Kommentarer

Calle S 2011-01-26 12:10  
Mycket trevligt! Ibland saknar jag de sena nätterna (som ofta blev tidig morgon), Focomaten, Billie Holiday på kassettbandspelaren, man luktade fix till och med om jeansen, pjatta, gnugga, svära över dammprickar....
David Wargert 2011-01-26 18:27  
Ah, nostalgi!
Man blir ju bra sugen på att stänga in sig och "meditera" genom hela natten fram till småtimmarna. Än idag, så fort jag känner lukten av ättika (stoppbad) så får jag ett behagligt lugn över hela mig.
Marrapirreparra 2011-01-26 21:16  
Det var längesen jag stod i mörkrum och kopierade bilder, eller nej, inte så länge sen, 5 år kanske. Men så fort jag flyttar till större, blir det liv i lådan igen. Det är ju lite småtråkigt att bara skanna in sina negativ ju. Man vill förstora dem! På papper!
Gun-Inger Arvidsson 2011-01-26 22:06  
Jag längtar så ibland tillbaka till tiden då jag bodde i mörkrummet. Tufft jag var alltid ett år efter med att kopiera bilder till de fem barnbarnens album. En dag var de klara alla bilderna inklistrade med text i vars ett album.

De är lyckliga ägare av dessa i dag. Det yngsta är i dag 22 år.

Minns pressen från olika tidningar var hos oss då och gjorde reportage till olika tidningar (om vår dokumentation av Hässleholm).

Vi har mörkrummet kvar inte sä längesedan maken min stod där och kopierade stora bilder på ett engelskt underbart fotopapper..

Jag har nu lagt alla våra över 1 000 negativfilmer i svartvitt där. Funderar ibland på att kasta alltihop. Ännu har jag inte gjort det.

Längtar efter - som någon ovan skrev - lukten i kläderna. När jag gjorde dokumention av barnen i skolan 1991 brukade de ibland säga "du luktar mörkrum i dag igen".

Lite tankar att förära vårt älskade mörkrum.
Gun-Inger
präntare 2011-01-27 00:34  
Borde det inte finnas plats för det riktiga fotografiska hanverket? Lägg en analog bild i vatten och den blir inte förstörd. Men gör detsamma med en digital och den löser upp sig som en aquarellmålning. Den digitala bilden följer lagen om, minsta motståndets lag, bara ansträng dig inte alltför mycket. Den svartvita digitala bilden är inte densamma som den analoga bild man skapar i den analoga processen. Tycker ibland att man följer lätthetens lag och därigenom förlorar det unika i processen med den den analoga bilden, själva hanverket, motsvarande som att skapa en bild med oljefärg eller kol på en linneduk . Tycker att det digitala systemet är alltför sårbart för att helt ersätta det analoga eller alls ersätta det. Vad händer om datorer slås ut, vilket det finns många anledningar till, datorn är ju grunden för den digitala processen . Och vad skall vi då använda om om processen kring den analoga bildens framställning går förlorad? Vi har en övertro på teckniska digitala processer. Bevara kunskapen om den analoga bildens framställning och framförallt tillämpa den, lär ut den. I grunden handlar det om vår samtid och den bör vi vara rädda om...
präntare 2011-01-27 01:36  
Chacka en, eller flera analoga kameror, mörkrumstillbehör. Lär er sedan processen kring den analoga filmen, bildens framställning och ni har räddat den fotografiska bilden till eftervärlden...
MVH
Tripod999 2011-01-27 10:57  
ÅÅÅ
Blir ju riktigt nostalgisk. Saknar lukten av mörkrum. Saknar den speciella känslan av att jobba koncentrerat en hel natt i mörkrummet.
Dessutom var jag aldrig nånsin förkyld på den tiden när jag jobbade med näsan över avbrytningsbadet jämt och ständigt. Mycket effektivt.
muller 2011-01-27 11:41  
Med ett sådant rörigt mörkrum blir det en massa damm a pricka. Jag skulle inte vilja kalla det professionellt...
froderberg 2011-01-27 13:52  
Med stora negativ blir dammproblemet mindre. Sen finns det ju en mängd hjälpmedel för att få bort damm. Har sett flera professionella mörkrum som varit riktigt röriga, men funkat.
Yngve Åkerlund 2011-01-27 14:17  
Där blev det som sagt mycket nostalgi. Minnen kom tillbaka från fordom, både i glädje och sorg. Minnen från många timmar av passbildskopieringar, till reklambilders knivskarpa exakthet. Minnen från de tillfällen då man efter flera timmar av tester plötsligt kände nackhåren resa sig när man tände lampan och såg den färdigfixerade och perfekta bilden kröna dagens arbete. Kronan av en skapelseprocess.
Dofterna kommer åter av surt fix och svaveldoften av sepiatoningen. Those where the days.
marjos 2011-01-28 02:25  
På apug.org finns en mycket lång diskussionstråd som heter "Darkroom portraits" som går ut på att visa foton av sitt mörkrum, flera hundra bilder skulle jag tro:
http://www.apug.org/forums/forum43/10966-darkroom-portraits.html
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Merläsning

ANNONS