Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Pinsamt med Göran Segeholm

Pinsamt med Göran Segeholm

Tobias Hagberg samtalar med Göran Segeholm om skillnaden mellan bildkomposition och bildanalys. Och så smakar Göran på det gamla grekiska retoriska begreppet "doxa", och uppmanar fotografer att både inventera vilka förutsättningar man har och därefter metodiskt testar hur de förutsättningarna kan styra ens fotograferande.

Göran tipsar också om att testa olika stilar, som ett sätt att utvecklas. På frågan om Göran minns sitt första minne som fotograf svarar han "Det är pinsamt!". Dyk in i filmen för att höra vad det var som var så pinsamt.Publicerad 2014-12-08. Läst av 9651 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-12-08 12:04   Johan Pihl
Intressanta och matnyttiga tankar om fotografi. Men jag skulle nog vilja kasta om ordning med citaten kopplade till fotografer, det första låter mer som ett citat av AP, och det andra ett citat av H C-B. Eller så har jag fått för mig att det är iaf. Jag har hört AP säga det första, och H C-B ett i stil med det andra. Men, visst de citaten har ju säkert plockats upp och använts många ggr av olika fotografer. Och det är ju ganska oviktigt vem som sagt vad egentligen. Bara en tanke som slog mig när jag lyssnade på samtalet.
gors 2014-12-08 12:43
För mig är det intressant vem som sa vad, och när. Det citat av HCB som jag refererar till lyder så här i sin helhet:

"Think about the photo before and after, never during. The secret is to take your time. You mustn't go too fast. The subject must forget about you. Then, however, you must be very quick. So, if you miss the picture, you've missed it. So what?"

Läste det första gången i 1981 års upplaga av Time Lifes "library of photography", men tror att det fanns med redan i första utgåvan som kom 1970. Men Christer Strömholm sa också ungefär detsamma, och säkert även Anders Petersen.

Tresekunderscitatet har jag dock bara sett tillskrivet Petersen så vitt jag kan minnas. HCB underströk tvärtom tålamod.
Johan Pihl 2014-12-08 15:23
Ok, så kan det gått till (muntligt från H C-B till AP via Chr). Men jag vet att jag har hört AP säga i nån intervju "Man ska inte tänka så mycket när man fotograferar. Tänka man man göra innan, och efter, men inte när man fotar". Och jag har hört H C-B säga nåt i stil med att efter fyra, fem exponeringar, ska man gå vidare. Har man inte lyckats att få till en bild på ett motiv på de försöken, så lyckas man inte efter tio, femton exponeringar heller.
gors 2014-12-09 07:35
Jo, eller så kan man se det som att detta är en insikt som alla som tar den intuitiva traditionen på allvar så småningom kommer fram till; den som tänker blir för långsam. Listan på fotografer som uttryckt detta i olika former kan göras lång.
2014-12-08 20:51   Hanna_B
Jag gillar dig Göran Segeholm, och lyssnar alltid på Bildradion. Men nu kan jag inte se den här videon.
"Sorry. Because of its privacy settings, this video cannot be played here."
Är det för att jag inte bor i Sverige? Synd i så fall ...
hälsningar får Esbo, Finland
gors 2014-12-08 22:57
Hej Hanna (och tack för senast)

Tråkigt att du inte kan se filmen, jag för vidare till redaktionen.
Svar från David Elmfeldt 2014-12-09 08:59
Filmen skall kunna visas oavsett land däremot kan du bara sen den hos oss dvs på länken http://www.fotosidan.se/cldoc/pinsamt-med-goran-segeholm.htm.
Hanna_B 2014-12-09 17:16
Tack! Vet inte varför, men nu får jag igång den.
Ska sätta mig bekvämt och lyssna!
hälsn. Hanna
2014-12-11 12:38   TVS
Det här med hjärnhalvorna är en ganska daterad, grovt förenklad syn på hur hjärnan är uppbyggd. Förvisso är det vissa delar av hjärnan som behandlar vissa saker, men att vissa människor använder en viss del av hjärnhalvan mer än den andra, att någon sida ska vara dominant är mer av en myt.

Se t.ex.

http://www.epochtimes.se/Dominerande-vaenster-eller-hoeger-hjaernhalva-bara-en-myt-enligt-neuroforskare-a25644.html

eller

http://utveckling.mastercoach.se/2012/09/tre-envisa-myter-om-hj%C3%A4rnan.html
tobiashagberg 2014-12-11 15:26
Förvisso, men kan se uppdelningen av färdigheter i vänster och höger hjärnhalva som en *mental modell* snarare än en bokstavlig beskrivning. Det handlar i det här fallet om att hitta ett sätt att föra ett samtal på. Det som bär intervjun är ju trots allt språket (som ju för övrigt i sig alltid är en abstraktion). Hur som helst -- tack för länkarna! Man kan aldrig lära sig tillräckligt!
2014-12-12 04:37   Kemal Sahacic
Sådana och likadana "råd" är mer underhållande än edukativa. Man ska inte ta de på alltför stort allvar.

"Think about the photo before and after, never during. The secret is to take your time. You mustn't go too fast. The subject must forget about you. Then, however, you must be very quick. So, if you miss the picture, you've missed it. So what?"
2014-12-12 18:25   gatosi
Uppfriskande ärligt.
2014-12-14 23:42   Cronis
Göran, Du beskriver väl, inte bara hur fotografin fungerar, utan även hur dess kunskaper kan användas i livet vid många andra tillfällen.
Jag ser Fotografins magiska värld som långt ifrån bara en teknik, det är psykologi.

En Doxa kan ju även vara en persons klädesplagg i dagliga livet.
Hur man är på jobbet, hur man är hemma, hur man hanterar sina barn...

Sen vad gällande korrekta citat eller ej
Det viktiga är kanske inte vem som sa vad, utan hur det som sas, landar i mig. ;-)

/@

Merläsning

Peter Hanneberg är årets naturfotograf

Arbetet för att öka kännedomen om och känslan för natur och miljö gav pris. Läs mer... 3

Klassiska Samyang-objektiv i ny version

Samyang har gjort förbättrade versioner av två av sina mest klassiska objektiv: 14 mm f/2,8 och 85 mm f/1,4 med manuell fokusering. Läs mer... 1

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Fotosidan Magasin nr 3 i butik

Ett fullmatat nummer är i butik! Fotoresan: Österlen. Bildkritik & Fotoskola: Natt. Fotografintervjun: Stefan Bladh. Drönarskola. Vi testar proffsverktyget: Canon Eos-1D X Mark III plus andra matnyttiga prylar. Köp mer än gärna senaste numret så bidrar du till att vi kan fortsätta göra kvalitetsjournalistik. Läs mer...

Vi testar Nikon D6 och Nikon AF-S 120-300mm f/2.8 - har du några frågor?

Till redaktionen har Nikon D6 och Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8 precis landat och vi kommer testa omgående. Har du några frågor du vill ha svar på? Läs mer... 5

Fotografiska öppnar igen

Stängde 15 april - öppnar på sin tioårsdag. Läs mer...

Rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Kulturhuset Stadsteatern arrangerar utställning

Fria fotografers filial 2020 - 50 bilder från proffs och amatörer. Läs mer...

Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Plus Sommaren är snart här och mycket tyder på att skog och mark kommer vara en viktig del av sommaraktiviteterna denna speciella sommar. Vi har samlat ihop fyra påkostade, rejäla stativ från välrenommerade leverantörer och gjort ett stort test. Läs mer... 16

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar