Annons
Artiklar > Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror.

Tanken är att projektet Camera Rescue ska gå igenom och reparera 100 000 som högst sannolik skulle ha blivit oanvända och slutändan skrot. Genom att fixa till kamerorna kommer de ut på marknaden igen och i händerna på aktiva analoga fotografer. Till dags datum har 46 784 kameror "räddats" sedan 2010.

Detta är alltså inget ideellt projekt utan en kommersiell verksamhet där kamerorna säljs. Bakom projektet ligger flera olika fotoföretag. Läs mer här.



Publicerad 2019-02-19.

16 Kommentarer

Leica-M-gubben 2019-02-19 14:27  
Bra och kul initiativ. Hoppas det går runt ekonomiskt.
PMD 2019-02-19 14:47
Om dom 2010 och "räddat" nästan 50000 kameror samt håller på än så tycks det ju gå runt ekonomiskt.

De får dock skynda på lite om de ska hinna med drygt 50000 kameror till under det här året (och kanske nästa).
Dubbelolle 2019-02-19 23:01  
Man undrar när det analoga intresset är så stort att någon känd tillverkare tar upp tillverkningen igen på en analog modell med utbytbara objektiv, kunde vara spännande, en ny Olympus OM4 till exempel, undrar om dom gamla maskinerna finns sparade? LO
Ventures 2019-02-19 23:54
Det lär inte ske så länge utbudet på film är så dåligt som det är. Och utbudet växer ju inte direkt. Ett dyrt nöje dessutom. Några entusiaster kommer säkert finnas något decennium till som letar upp utgången film. Frågan om det ens finns 50.000 globalt.
Det lär finnas miljontals analoga kameror där ute i prima skick som inte behöver "räddas".
Svar från froderberg 2019-02-20 00:02
Efterfrågan på analoga kameror är bara en bråkdel av vad den har varit. Och då ska man tänka att en nyproducerad kamera antingen blir för dyr för de flesta som efterfrågar en analog kamera, och en del andra ser en tjusning i att hitta en begagnad modell med vissa specifika egenskaper. Kvar blir en liten väldigt kundgrupp som knappas räcker för en volymtillverkare som Olympus, men några av dem har gott om pengar och köper Leica MP som fortfarande tillverkas.
horvendile 2019-02-20 06:47
Jag trodde att Nikon fortfarande sålde F6, och den finns listad hos svenska Nikon, men jag kan inte se (Prisjakt) att någon säljer den i Sverige.

...jag ser nu att B&H säljer den, eller i alla fall listar den. Den är inte jättegratis.

Det kanske kan vara någon sorts indikation för hur det ligger till med marknaden för nya analoga systemkameror.
Alf-Magnus 2019-02-20 09:08
@Hans Erik vill inte påstå att filmutbudet är dåligt ta en titt på den här länken https://www.fotoimpex.de/shop/filme/ jag handlar all min film därifrån och det fins film från billiga till lite dyrare men jag har hittills inte saknat något
ztenlund 2019-02-20 11:18
"Jag trodde att Nikon fortfarande sålde F6, och den finns listad hos svenska Nikon, men jag kan inte se (Prisjakt) att någon säljer den i Sverige."

Den finns listad hos Scandinavian Photo som beställningsvara, men om de faktiskt kan få hem den vet jag inte.

Sedan kan jag väl tycka att den börjar bli lite väl nattstånden kontra nypriset. Den har ju AF-systemet från D2-generationen (11 punkter) och saknar stöd för objektiv med elektronisk bländare (eller AF-P, men det är ett mindre problem i dagsläget).
Alf-Magnus 2019-02-20 12:32
Större problem är att man inte kan fälla upp pligen för bländaröverföring så att jag kan använde alla fina gamla f-objektiv på F6:an
Grevture 2019-02-20 15:48
Lars Olov: Ingenting är omöjligt, men det verkar extremt osannolikt. Som flera har påpekat så finns det flera problem. Som att det redan finns miljoner fullt fungerande begagnade kameror att köpa till låga priser. Och att entusiasmen för analoga kameror ofta hör ihop med diverse gamla modeller.

Huvudproblemet är volym, även om det fanns ett hyfsat intresse för en eller två modeller skulle det knappast räcka. Mycket av ekonomin i tillverkning av mer måttligt prissatta kameramodeller har byggt på att man delar komponenter mellan många modeller under många år. Att bara tillverka en eller några mycket få modeller skulle göra komponenterna och därmed hela kamerorna mycket dyra. Oavsett fabrikat skulle man snabbt hamna på Leicas prisnivåer. Tvärt emot vad en del tror så är deras kameror inte enbart dyra för att det står Leica på dem, utan framför allt just för att de tillverkas i jämförelsevis små serier.

Om det är några av våra vanliga tillverkare som i alla fall har en teoretisk möjlighet att i nuläget tillverka filmkameror så är det Canon, Nikon och Pentax - där kan man ju i alla fall dela en del komponenter med DSLR-kameror (som spegelmekanismer, optiska sökare och delar av kamerachassit). Olympus som du funderade över har ju inte tillverkat sådana komponenter på snart tio år nu eftersom de och flera andra helt har valt att sikta på spegelfritt.

Som sagt, ingenting är omöjligt, men det känns tyvärr ganska osannolikt :)
PMD 2019-02-21 01:58
@Alf: förr kunde man få sin F6 modifierad av Nikon så att det gick att montera icke-AI-objektiv på den (någon mätarkoppling fick man förstås inte).

Men det bästa är väl att AI-konvertera objektiven? Det är inte jättesvårt, men man behöver en Dremel (eller något liknande) för att fräsa bort lite material från bländarringen på objektivet). Eventuellt finns det någon kameraverkstad kvar som fortfarande kan göra jobbet om man inte vill göra det själv.
PMD 2019-02-21 02:13
@Martin: Nikon F6 har funnits i Nikons sortiment i snart 15 år vilket är nästan i F3-klass, så vi ska nog inte vara så förvånade att den är lite ålderstigen tekniskt sett. F3 var nog dessutom något av en anomali vad gäller långt liv på marknaden.

Trots dess åldrande teknik tycker jag dock att F6 fortfarande är en av de absolut bästa kamerorna för 135-film som finns, men den sentida konkurrensen är förvisso lite frånvarande. :-)
Alf-Magnus 2019-02-21 11:55
@Per jodå Jonas gör det om än inte så gärna, det eller så håller man liv i gamla hus, F4:an klar det.
Der Steppenwolf 2019-02-20 17:07  
Och poängen med detta är ?
Som att "rädda" 100K vinyl spelare. Herregud vilket slöseri med tid och resurser. Vill ni "rädda" nåt rädda Jorden och smält skiten.
Alf-Magnus 2019-02-20 17:10
Med tanke på att produktionen vinylskivorna ökar kraftigt så är det ingen dum idé, fundera skäl att låta min gamla Beogram 1200 få en överhalning
Anders F. Eriksson 2019-02-20 19:32
Att återanvända gamla prylar oavsett om det är grammofoner eller annat är väl bättre än att skrota dem (angående slöseri med resurser alltså). Att bränna vinylskivor torde dessutom vara mycket mycket värre för miljön än att faktiskt använda dem för det de gjordes för ;)
Nils Bergqvist 2019-02-20 22:11  
Bra företagsidé, som motverkar slit och släng och ger dom som fortfarande vill fota med film ett större utbud. Efterfrågan på film är fortfarande så pass stor att det är lönsamt att tillverka och flera nya filmer, samt även gamla som återuppväckts har kommit de senaste åren. Att det är svårt att göra nya analoga kameror beror mest på att de gamla, speciellt dom som är mekaniskt styrda, är så pass hållbara att de med bara lite slutarrengöring blir som nya. Har kamerorna inte använts så mycket och förvarats på rätt sätt, så kan de fungera perfekt ändå. Har t.ex fått tag i en kamera som tillverkades 1971 och är i mint kondition, förmodligen väldigt lite använd, och den fungerar helt perfekt på alla tider samt B. Kameror tillverkade före 1980-talet, utan avancerad elektronik och med mekaniska slutare är rena evighetsmaskiner. Inte undra på att det är dom vintage-kamerorna som är mest eftertraktade.

Merläsning

ANNONS