Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Lär dig Lightroom 4 på svenska

Lär dig Lightroom 4 på svenska

Moderskeppets grundare Mattias Karlsson Sjöberg har skrivit en grundläggande bok om bildhanteringsprogrammet Lightroom 4.

Adobe Lightroom har blivit nästan lika vanligt som Adobe Photoshop. Det finns en god anledning till det.

– Gigantiska bildbibliotek var tidigare yrkesfotografens dilemma. Nu är det plötsligt allas problem. Därför är Lightroom numera även ett verktyg för alla fotointresserade. Lightroom befriar bilder från en anonym tillvaro på hårddisken. Det gör att vägen från ett fullt minneskort till en färdig fotobok blir enormt mycket kortare, säger Mattias Karlsson Sjöberg.

Boken är »bara« på 180 sidor.
 – För mig har det varit viktigt att inte skriva om allt utan noga välja ut det viktigaste. Varje uppslag är en miniberättelse med början och slut.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-07-21. Läst av 9868 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-07-21 18:27   leand
Ett bra bok. Har skaffat mig. ....=)
Leffe
2012-07-21 19:46   skog1s
Jag gillar så många saker med Mattias Karlsson! Men det jag gillar mest är att han har en väldigt bra "berättarröst" och han stirrar inte till det! Han tar det lugnt och han upprepar.

Har följt hans tutorials i många år i Ps & PsE. Och har lärt mig jättemycket av moderskeppet!
2012-07-21 22:05   L-A-S
Håller med, en bra bok, med en bra berättarröst i videon, men vi ska inte glömma hans kompis Patrik Larsson, som gjorde en lika bra video till Lr 3, också han en lugn pedagogisk kille, dom kompletterar varandra bra med sina videos.
Trandared52   2012-07-27 18:45
Innehåller med med videoröst.. hur ska vi döva människor lyssna på den...skulle göra annat sätt så vi kan få den o läsa i genom utan lyssna på videoröst...Många vi döva är ute o fota....
2012-07-22 07:37   Morphen
Tur det finns någon bok på svenska och inte bara på engelska.
2012-07-22 12:06   jrylander
Säljs på flera ställen (trodde först att den fanns på moderskeppet, enbart.)
2012-07-24 11:10   Smoothy
Och den kommer inte komma ut i e-bok format? Kalla mig ung och lat men hårda instruktionsböcker som man inte kan ha med sig överalt är i mitt tycke inte så optimalt. Säkert en jättefin bok dock!
Mattias Karlsson Sjöberg   2012-07-28 14:00
I nyfikenhet: Vilken slags ebokskonsumtion tänker du dig? Jag har gjort boken totalt optimerad för pappersuppslag på 23cm x 46cm. Det är inte läsvärt på Kindle (förstås) och tveksamt på iPad3.

Det funkar, men är plottrigt, på en 13" laptopskärm. Full skrivbordsskärm är OK.

Så jag har personligen önskat e-boksfri bok tillsvidare eftersom det känns fel att sälja något som är en dålig upplevelse. Jag planerar dock att layouta om boken för iBooks (iPad) i framtiden.

Så tillbaka till min originalfråga: Hur konsumerar du eböcker? Exakt det researchar jag för framtiden för det avgör hur man ska tänka pedagogisk layout.
2012-08-06 13:40   acarlsson
Är Lightroom-versionen som pratas om i boken på svenska eller engelska?
(jobbar själv i den engelska versionen vilket jag gissar att de flesta gör, men jag kanske har fel?)

(sökte på Moderskeppet.se men hittade ingenting på "Lightroom 4 från början")
2012-11-25 23:39   Sten-Åke Sändh
Jag är väldigt kluven till denna bok. Jag köpte den nog av misstag. Hade läst Nat Coalsons "Lightroom 3 Streamlining your digital photography process" tidigare och för mig kändes det nog bara konstigt att läsa "Lightroom 4 från början". Jag tyckte heller inte att jag lärde mig nästan någonting nytt.

Jag köpte "Lightroom 4 för digitalfotografer" av Scott Kelby igår på mässan och det är något helt annat. Den är dubbelt så tjock och det står bergis fyra gånger så mycket i den boken (trots att den var 20% billigare - också på svenska så nu får jag väl installera om min LR för jag kör ju annars alltid av princip engelskt för ska man ha någon support via nätet funkar inte svenska. Så nu är jag kluven av det skälet också.

Kelbys bok är helt enkelt väldigt mycket mer matnyttig och full av tips som jag känner angår mig betydligt mer än det jag fick genom Mattias bok och jag ser heller inte att den inte skulle kunna läsas av nybörjare den med även om den har en högre tröskel. Jag tycker tvärtom att tonen i Mattias bok känns lite väl mycket lallande. Det störde mig faktiskt och jag är ju ändå gammal pedagog själv, men jag inser att jag nog inte tillhör målgruppen överhuvudtaget. Det är sällan jag haft så lite nytta av en 180 sidor lång faktabok. Lite snopet faktiskt.

Nu finns även Kelbys bok på svenska. Valet är ditt.

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 24

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 4

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Miops Smart Trigger