Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidans reporter utvald till Liljevalchs vårsalong

Fotosidans reporter utvald till Liljevalchs vårsalong

Bakom varje färdig bild ligger flera månaders arbete i Photoshop. Bilden föreställer samlade anteckningar från Stockholms Stadsbilioteks exemplar av boken Doktor Glas. Foto: Anna Henriksson

 

Anna Henriksson, skribent för Fotosidan Magasin och Proffsfoto, blev en av de utvalda att ställa ut sina fotoverk på Liljevalchs vårsalong. Hennes bilder visar en intressant upptäckt hon gjort.

Över två tusen konstnärer ansöker årligen att få ställa ut sina verk på Liljevalchs vårsalong. Till vårsalongen 2013 har 157 stycken äran att medverka. Av dem är femton fotografer, varav Anna är en.

– Jag hade tre verk som jag var klar med och ville ställa ut. Hela bildserien är inte klar än. Det ska bli omkring tio verk, men processen är lång. Ibland arbetar jag flera månader i Photoshop innan en bild är klar, säger Anna.

Idén väcktes när Anna lånade boken Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från Stadsbiblioteket och hittade mängder av anteckningar i marginalen. Hon blev nyfiken av vilka de tidigare läsarna var och hur hon fick ta del av någon annans läsupplevelse. Vad en lånebok kan ge upphov till, och varför någon lämnar anteckningar i en bok som lämnas åter. 

 – Jag jobbar konceptuellt med mina verk som kanske inte riktigt ter sig som ett fotografi. Ändå består ett verk av flera hundra fotografier. Anteckningarna är frilagda en efter en och sedan överförda till en ny bild föreställande ett tomt uppslag utan originaltexten. Alla ska finnas med i ett dokumentärt syfte.

Bland alla anteckningar hittade Anna flertalet arabiska tecken och meningar och förstod att någon har använt sig av detta för att lära sig det svenska språket. Däremot har hon ingen aning om vad det betyder.

– Om någon kan tyda den arabiska texten skulle jag bli glad, säger Anna skrattandes.

Anna har erfarenhet av detta, det blir andra gången som hon får ställa ut på Liljevalch vårsalong, förra gången var 2003. Ändå är hon lite spänd på vad juryn tycker och tänker, men har förstått att de tycker om hennes verk.

Liljevalchs vårsalong öppnar den 25 januari. Då är samtliga verk till salu. Utställningen pågår till den 24 mars.

Mer information om vårsalongen finns på Liljevalchs webbplats.Publicerad 2012-12-06. Läst av 8267 personer.

2 Kommentarer

gors 2012-12-06 14:11  
Vilken kul idé, en slags dokumentation av kvarlämnade tankar. Tänk om man kunde göra någonting motsvarande med fotografier, men jag skulle gissa att det är ytterst sällan någon gör marginalnoteringar i fotoböcker. Hursomhelst, känns som en bild som jag måste se live.
pellesten 2012-12-06 21:02  
Det låter väldigt likt Kajsa Dahlbergs verk Ett eget rum/Tusen bibliotek med sidor ur Wirginia Woolfs bok Ett eget rum.
http://kajsadahlberg.com/archiveworks/a-room-of-ones-own--a-thousand-libraries/
http://www.expressen.se/kultur/konst/marginalanteckningar/

Merläsning

ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo