Annons
Artiklar > Andy Warhol på Fotografiska

Andy Warhol på Fotografiska

Grace Jones, 1984 unique Polaroid print. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York.

 The Andy Warhol Foundation

Fotografiska ställer ut Andy Warhol.

Utställningen Photo Factory på Fotografiska i Stockholm fokuserar på människan Andy Warhol, som alltid bar med sig en kamera och dokumenterade vänner, middagsbjudningar och shoppingrundor. 

Bananas, 1978 unique Polaroid print. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York

Photo Factory visar en blandning av polaroider på bland annat Dolly Parton, Keith Haring, Debbie Harry och Jane Fonda. Man får även se fotobås-strippar, gelatinsilvertryck och de ihopsydda foto-collage som utgjorde några av Andy Warhols sista konstverk. 

Holly Solomon, 1966 unique gelatin silver photobooth frames. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York.

Även hans ”screen tests-filmer” med bland annat Lou Reed och Edie Sedgewick från mitten av 1960-talet kommer att visas.

Utställningen pågår 25 mars till 21 augusti.

Jean-Michel Basquiat Dinner at Mr. Chow, 1985 unique gelatin silver print. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York.

Keith Haring and Juan Dubose, 1983 unique Polaroid print. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York.Publicerad 2022-02-13. Läst av 1790 personer.

5 Kommentarer

Marcus Johansson 2022-02-13 10:32  
Jepp, med den typen av bilder eller kvalitet för den delen kan ju vem som helst här från fotosidan ställa ut på Fotografiska! Tänk så naiva och begränsade våra bedömningar blir så fort det kommer till pengar och kändisar...//icepic
Cubadust 2022-02-13 15:46
Men nu handlar väl inte den här utställningen om hans konst utan mer att han dokumenterat sin vardag med fotots hjälp? Är man ett fan av Andy Warhol så är det nog väldigt intressant. Eller om man vill se New Yorks konstvärld bakom kulisserna.
Fredrikpersson 2022-02-13 12:33  
Visst är det alltför lätt att okritiskt hylla redan superkända konstnärer och deras verk. Det bottnar ofta i lite dåligt självförtroende i hur man ska förhålla sig till konst. Men är det så mycket bättre att svepande och kategoriskt dissa en hel utställning? För mig känns det lite som andra sidan av samma mynt.

Warhols verk uppskattas av väldigt många människor och de flesta av dem gillar nog inte hans verk pga att han är känd och att hans verk har höga priser. Jag är ingen inbiten Warhol-fan men det är intressant att föröka hitta skälen till att så många uppskattar honom.

Ser fram emot att se Warholutställningen på Fotografiska.

F
Nils Bergqvist 2022-02-13 15:48  
Jag som pysslat med fotografi i 50 år har aldrig hört talas om begreppet "gelatinsilvertryck". Förklara gärna för mig. Gelatinsilverkopia/ptint är ju en traditionell mörkrumskopia som kopierats på gelatisnsilverpapper manuellt och man får ta fram varje bild för sig genom att upprepa alla operationer för varje exemplar. Det är alltså en fotografisk process, och inte ett tryck där man har en plåt eller en fil som trycker/printar bilden med bläck/färg på ett papper.
jooh71 2022-02-13 17:17  
Verkar intressant. Ibland synd att man inte bor i hufvudstaden!
annons

Merläsning

ANNONS