Annons
Artiklar > Anton Corbijn till Fotografiska

Anton Corbijn till Fotografiska

Fotografiska inviger fotoåret med en utställning av en av vår tids största fotografer, Anton Corbijn. I utställningen "Inwards and Onwards" har Anton Corbijn porträtterat personer som inspirerar honom.

Många är bekanta med Anton Corbijns svartvita kontrastrika bilder på kändisar och samarbeten med band som Joy Division och Depeche Mode. I den nya utställningen "Inwards and Onwards" får vi ta del av det senaste arbetet från fotografen. Några av bilderna har aldrig visats förut.

Utställningen innehåller 36 porträtt i storformat, den tidigaste bilden från 2006 och den allra senaste tagen under 2011. Vi får bland annat möta Iggy Pop, Patti Smith, Nelson Mandela och den nyligen bortgångne modedesignern Alexander McQueen. Framför allt har målare stått i fokus för Corbijns senaste arbeten, konstnärer som Gerhard Richter, Richard Prince, Marlene Dumas, Anselm Kiefer, Damien Hirst, Lucian Freud och Karel Appel.

Corbijn har förenklat sin teknik samtidigt som han har varit den analoga traditionen trogen. Till det senaste projektet har han arbetat enkelt med svartvit film, Hasselblad och naturligt ljus, en arbetsmetod som går tillbaka till hur han arbetade under 1970- och början av 1980-talet. Bilderna har printats digitalt.
– Det var första gången jag inte gjorde analoga kopior, berättar Corbijn. Men jag blev faktiskt väldigt positivt överraskad. Återgivningen i lågdagrarna var bra, vilket är viktigt för mig.

Många av bilderna avslöjar inte direkt vem som står framför kameran, bara Corbijns egna signaturer under varje tavla avslöjar vem som blivit porträtterad. Corbijn menar att det inte är så viktigt att ha med en persons ansikte på bild. Att sudda ut eller fördunkla ansiktet på den avbildade personen har varit ett utmärkande drag för Corbijns arbeten ända sedan början av hans karriär.

Michelle Marie Roy har varit curator för utställningen. Hennes favoritbild är Gerhard Richter från 2010. Den föreställer konstnären som står med ryggen vänd mot kameran. Det ser ut som han står och tittar på ett av sina egna konstverk.
– Det är ett slags "antiporträtt". Jag tycker att han har fångat konstnärens personlighet. Richter tycker inte alls om att bli fotograferad och tackar oftast nej, men här har han faktiskt gått med på att bli porträtterad av Corbijn, berättar Michelle.Hon fortsätter:
– Anton var fantastisk att arbeta med. Han är väldigt cool som person, lugn och rolig. Han har ett väldigt pressat schema men arbetar ändå väldigt intensivt med sina bilder. Det är viktigt för honom att hans bilder blir precis såsom han har tänkt sig.

Utställningen är aktuell på Fotografiska 14 januari till 15 april.

http://fotografiska.eu/

FOTO: MAGNUS FRÖDERBERGPublicerad 2012-01-13. Läst av 11472 personer.

12 Kommentarer

Joakim K E Johansson 2012-01-13 16:13  
Den ska jag se! :-) Corbijn har alltid varit en favorit.
Ewa Kirjavainen 2012-01-13 17:22  
Va kul, måste ses! Såg hans bilder i Helsingfors för nåt år sedan, jättebra!
Dahlhöjd 2012-01-13 17:26  
Det här kan man ju inte missa!!!!

/Johan
Photoorb 2012-01-14 01:36  
Ser fram mot nästa lördag. Då går färden från Örebro till Fotografiska för att se bl.a. dessa alster.
Essen 2012-01-14 21:01  
Av det lilla jag sett från Anton tycker jag han är överreklamerad. Kanske ändrar uppfattning efter ett besök på Fotografiska?
Frans Erasmie 2012-01-15 00:20  
Intressant, nya tag och en perfekt början på nya året för fotografiska.
Chasid 2012-01-16 21:03  
Anton Corbjin har även gjort en av de absolut bästa musikfilmerna, Control från 2007. Har ni inte sett den, se den!
//Mikael Good
Niklas Groop 2012-01-17 13:14
Absolut! Bra musik och otroligt snyggt foto... Inte så konstigt kanske ;-)
JensEkberg 2012-01-17 02:52  
Tycker han är överhypad.... Visst U2 och Depeche bilderna är bra ....
Men sen är det "pretty much same same but different"
mkt sneda vinklar mkt vinjettering och korn. Så man kan snabbt bygga ett filter i t ex lightroom och köra det på löpande band.
Bilden på Gerhard Richter t ex ....vad är bra ? Man bakifrån –gäsp
Frans Erasmie 2012-02-01 22:09
"Bilden på Gerhard Richter t ex ....vad är bra ? Man bakifrån –gäsp"

Kanske att den försöker fånga konstnärens perspektiv och hans seende. Richter står väl vad jag antar vara framför en av sina egna målningar här.
Jag tycker bilden känns väldigt personlig och där man kan drömma sig in i hans tankar - vad kan det vara - tvivel, självkritik eller kanske han bara känner sig oerhört nöjd?
Lätt att dras in i bilden hur som helst och "bli" mannen som betraktar.
Jag älskar den.
JensEkberg 2012-02-03 10:19
Fast utan bildtext säger den ju inget, kan var vilken gubbe som helst framför en tavla....
Helena Viking 2012-01-18 02:24  
Jag är på väg!
Detta kan inte missas!!

Merläsning

ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo