Annons
Artiklar > Christer Strömholm – porträtt i Paris på Nationalmuseum

Christer Strömholm – porträtt i Paris på Nationalmuseum

Foto: Christer Strömholm

 Christer Strömholm

Se fotografier av Christer Strömholm och Giorgio Vasaris teckningar.

Nationalmuseum visar två separata utställningar med gemensam entré och biljett. I den ena delen av lokalen visas Christer Strömholms fotografier från tiden i Paris och i den andra teckningar från samlingen som konstnären Vasari hade i sin ägo.

Foto: Christer Strömholm

I utställningen visas runt 200 fotografier från Paris på 1940-, 1950- och 1960-talen, främst porträtt av konstnärer och kulturpersonligheter men även ett antal okända bilder från tidens Paris. Bland annat visas porträtt av Paul Andersson, André Breton, Olle Bonniér, Torun Bülow-Hübe, Niki de Saint Phalle, Giacometti, Yves Klein, Bengt Lindström, François Mauriac och Tinguely.

Foto: Christer Strömholm

I slutet av 1940-talet började Strömholm göra bilder som inspirerades av abstrakt måleri och där intresset var inriktad på formen. Senare ägnade han sig allt mer åt själva motivet och hans bilder närmade sig subjektiv dokumentärfotografi. 

Foto: Christer Strömholm

Bland hans mest uppmärksammade arbeten är de transsexuella i Paris som togs 1958–68 och publicerades i boken Vännerna från Place Blanche. 1962 startade han fotoskolan i Stockholm där hans egna erfarenheter, lärdomar och idéer kom att påverka en lång rad fotografer.

Foto: Christer Strömholm

Samtidigt kan man se ”Giorgio Vasaris teckningar – en mytomspunnen samling”. Utställningen handlar om den italienska konstnären Giorgio Vasaris legendariska samling teckningar av italienska konstnärer från 1300-talet till det sena 1500-talet. Efter hans död 1574 splittrades samlingen och återfinns i dag i offentliga och privata samlingar runt om i världen. Flera teckningar i Louvren och Nationalmuseums samlingar har länge ansetts vara delar av den. Men är det säkert att alla teckningar kommer från Vasari? Vad är myt och vad är fakta? Utställningen bygger på den senaste forskningen och de många nya samlingshistoriska frågor den väcker. 

Ur Giorgio Vasaris teckningar.

Christer Strömholm – porträtt i Paris och Giorgio Vasaris teckningar – en mytomspunnen samling visas på övre plan på Nationalmuseum till och med 8 januari 2023.Publicerad 2022-10-12.

1 Kommentarer

Johan Pihl 2022-10-12 11:54  
Vore kul att se Christer Strömholms nygamla fotografier från tiden i Paris, hoppas att utställning kommer till Dunkers här i Helsingborg så småningom.

Merläsning

ANNONS