Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Premium > Höstsalongen på Fotografiska

Höstsalongen på Fotografiska

@The Gathering Patrick Hartnett 

På fredag den 6 oktober öppnar Fotografiska sin höstsalong. 31 fotografer är utvalda av inskickade dryga 1 600.

Fotografiskas höstsalong har inget tema utan det är fritt att skicka in bilder. Juryn har inte heller något scoop i vad de skall leta efter utan bedömer bara bilderna. Fotografiska presenterar salongen så här;

Naturen i alla dess former, i mer eller mindre naturliga sammanhang, är allestädes närvarande i årets Höstsalong. Vare sig det är en liten blomma på bröstet av kvinnan som klätt ut sig till Abba-Agneta, klängväxt-tryck i tunnelbanans karga Blåa linje, mystisk micro/max-böljande vidder (som visar sig vara en skateboard-ramp), badankor på poolparty eller insekter och djur. Alla är de med och förmedlar en nyvaken aktualitet i människans relation till naturen. I den tid som ordet ”klimatförändring” förbjudits från högsta ort i väst, gryr nu möjligen en kollektiv insikt om att i mänsklighetens symbios med vår omgivning nu höjs världshav och sänks hela länder…

Naturen i alla dess former, i mer eller mindre naturliga sammanhang, är allestädes närvarande i årets Höstsalong.”

–Fotografi är idag en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och till-fällen som väcker både igenkänning och frågor, berättar Jan Broman.

Medlemmar från Fotosidan finns representerade bland annat genom Lisa-Love Bäckman som är välkänd med sin bildstil och som haft stora framgångar i Fotosidan Masters.

Ett urval av bilderna som kommit med

Maddzan Lindblad, f. 1988, Älvsjö

Här blandas lekfull fantasi med humor och djur som provar på den mänskliga världen. Så här kan det se ut när djuren tar semester.

Maddzan Lindblad studerar till bildbehandlare på Fotoskolan STHLM och specialiserar sig på montage.

Fredrik Lerneryd, f. 1986, Sävedalen
Den klassiska musiken som spelas ifrån en portabel högtalare, och de färgglada ballerinorna som lyser upp de gråa väggarna förvandlar den annars så kalla skolsalen till en balett studio. Tillsammans med organisationen Anno’s Africa håller Mike Wamaya i balett klassen i Kibera varje vecka. ”Folk undrar hur du kan drömma om balett i Kibera, en plats där inget finns, men om du har en dröm och jobbar hårt kan du bli vad du vill” ¬– Mike Wamaya.

Fredrik Lerneryd (1986) är född utanför Göteborg men bor i Kenya. En viktig sak för Fredrik är att berätta historier ifrån olika vinklar och försöka avbilda människor med värdighet och respekt.

Eva-Teréz Gölin, f. 1972, Stockholm

Den heliga graalen har genom tiderna varit en symbol för den lycka och rikedom som vi människor önskat oss. I vårt samtida västerländska samhälle har effektivitet kommit att bli vägen till ett lyckligt och rikt liv och to-go-muggen blivit symbolen för hur effektiva och upptagna vi är. Bilderna porträtterar människor poserande med sina kaffe-to-go-muggar, anonymiserade av Google Street View men ändå igenkännbara som de framgångsrika och eftertraktade människor som dagligen avbildas i media – vår tids ikoner – representanter för det liv och högre status som vi strävar efter.

Eva-Teréz Gölin har arbetat som bildbehandlare och fotograf sedan 2004. Hon har en kandidatexamen i fotografi från Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, Finland och studerar nu på mastersprogrammet i fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.

Fredrik Pleijel, f. 1955, Strömstad

Man väljer sina begränsningar, jag fotar marina ryggradslösa djur (snäckor, maskar, musslor etc) och då helst i makro eller mikroformat. Här är 10 porträtt av havsborstmaskar, från en till ett par cm långa.

Fredrik Pleijel bor tillsammans med Malin och Ove, 11 år, i Krokstrand i norra Bohuslän. Han är marinbiolog och fotograf och arbetar på Tjärnö utanför Strömstad där de flesta avbildade djuren kommer ifrån, plus några från England, Irland och Norge. 1989 disputerade Fredrik på Stockholms universitet på systematik hos havsborstmaskar och fick sedan jobb på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med placering på Tjärnölaboratoriet. 1999 fick han en professur på Naturhistoriska museet i Paris och var där i fem år för att sedan återvända till Tjärnölaboratoriet där han nu jobbar som forskare.

Lisa Love Bäckman, f. 1984, Skellefteå

Själva skapandeprocessen är viktig för mig då det kreativa arbetet i sig ger meningsfullhet. Ofta har jag en idé om vad jag vill åstadkomma innan jag börjar fotografera eller efterbehandla, men när väl skapandet tar fart så agerar jag i hög grad på instinkt. Mina bilder beskrivs ofta som tvetydiga med sina lekfulla, drömska eller vackra inslag, samtidigt som de nästan alltid bär på en dos av mörker.

Lisa Love har skapat fotokonst sedan 2014 och ser sig som självlärd. Hon har innan dess arbetat ett år som porträttfotograf samt läst ett par kurser inom visuell kommunikation och digital stillbild.

Mika Manninen, f. 1971, Hägersten
Hämtar inspiration från måleriet och min närmsta miljö. Söker i mina bilder ett tillstånd av leda, sorg och melankoli. I den här bildserien har jag gjort vandringar med kameran. Söker efter något som känns. Något som stannar kvar.

Mika Manninen är bosatt och verksam i Stockholm. Har tidigare studerat på Valand. Arbetar med egna projekt utöver sitt brödjobb.

Tobias Hägg, f. 1986, Eskilstuna
Norden från ovan. Tobias Hägg är en Fotograf som blivit erkänd världen över för sina bilder från ovan. Inspirerad av naturen och den mänskliga skalan i naturen fotar Tobias det vackra i det bortglömda. I den här serien visar han upp Norden från Ovan.

Alla utställare

Utställare 2017

Lisa Love Bäckman f. 1984, Skellefteå

Mattias Källf. 1977, Örebro

Daniel Diamantf. 1987, Katrineholm

Armin Drögef. 1968, Huddinge

Fredrik Pleijelf. 1955, Strömstad

Emmi van den Boom, Simon Forsberg & Tove Tikkanen Jönnf. 1988, 1990, 1992, Stockholm

Leena Jokelaf. 1963, Hemse

Daniel Miltonf. 1974, Stockholm

Torun Börtzf. 1967, Gärsnäs

Sebastian Sardif. 1983, Malmö

Tobias Häggf. 1986, Eskilstuna

Fredrik Lernerydf. 1986, Sävedalen

Maddzan Lindbladf. 1988, Älvsjö

Anna Ellen Hamletf. 1978, Göteborg

Grant Watkins &Andreas Sandströmf. 1973 och ?

Fredrik Gillef. 1971, Stockholm

Lisa Brunzellf. 1986, Göteborg

Jason Anderssonf. 1968, Älta

Ylva Bergmanf. 1980, Stockholm

Sigyn Stenqvistf. 1970, Älvsjö

Patrick Harnettf. 1977, Göteborg

Eva-Teréz Gölinf. 1972, Stockholm

Elisabeth Henrikssonf. 1975, Enskededalen

Kevin Boutwellf. 1984, Malmö

Mika Manninenf. 1971, Hägersten

Freja Anderssonf. 1985, Malmö

Pascal Vossenf. 1983, Stockholm

Tobias Kihlgrenf. 1986, Nacka

Jeanette Harkénf. 1968, Stockholm

Paula Claessonf. 1985, Örebro

Erik Nylanderf. 1985, SundsvallAv David Elmfeldt
Publicerad 2017-10-03. Läst av 4201 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-10-05 09:38   Mozo
Alla efternamn slutar på f... Tror en punkt är på fel ställe ;-)
2017-10-07 21:23   Alf-Magnus
Intressant exakt samma texter som i SVD, snacka om att gå i Fotografiskas ledband

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 13

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 6

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...