Annons
Artiklar > I hästen fanns själ och frändskap – utställning med Sune Jonsson

I hästen fanns själ och frändskap – utställning med Sune Jonsson

Märta Olovsson visar upp sitt porträtt, Aronsjö, Vilhelmina 1961.

 Sune Jonsson

Se Sune Jonssons bilder där gårdsdjuren i samspel med människan står i centrum. 

Sida vid sida med människorna i de småbrukarsamhällen fanns gårdsdjuren. De var självklara medlemmar i hushållen. Sune Jonsson dokumenterade detta under mitten av 1900-talet. Nu ställer Västerbottens Museum i Umeå ut ett flertal av hans bilder.

Människorna vittnar i berättelserna om hårt arbete och om kamratskap, respekt och stolthet. Vi möter hästar och kor, ofta oumbärliga för gårdens överlevnad. 

I boken Bilder från den stora flyttningen skriver Sune Jonsson:  

”Vid sidan av bygget hade de måst tänka på kon. Egentligen allra först tänka på henne. Bygga väggar kring hennes magra kantighet och trygga henne med tak.” 

Utställningen pågår 31 januari 2024 till 31 december 2024.

Skogsarbetare Helge Nilsson med sin katt, Attsjö, Småland 1971. Foto: Sune Jonsson

Kvinna med hund, Graned, Lycksele 1962. Foto: Sune Jonsson

Elis på Nyalund skor om sin häst, Attsjö, Småland 1969. Foto: Sune Jonsson

Helmer Jonsson och hästen Frank, Baggård, Nordmaling 1960. Foto: Sune JonssonPublicerad 2024-02-02.

8 Kommentarer

mats lindfors 2024-02-02 14:42  
Så otroligt fina bilder! För flera årtionden sedan ramlade jag in på Fotografiska Museet, det riktiga på Skeppsholmen. Där hängde en utställning av Sune Jonsson. En av de av bästa utställningar som jag någonsin sett. Jag blev helt golvad! Kompisen var däremot helt uttråkad. Gissa vem av oss som blev fotograf eller jobbande i fotoaffär?
alf109 2024-02-03 07:27  
Det skulle vara häftigt om man gjorde en vandringsutställning med Sune Jonssons bilder så att även vi som inte har så lätt att ta oss till Umeå kunde få se dem "på riktigt".
Lite ombytta roller kanske tänker jag som Stockholmare. ;)
PetterLundgren 2024-02-03 16:57
Haha det kan väl vara nyttigt för stockholmare att någon gång i livet ta sig ovanför Gävle med!
alf109 2024-02-03 17:32
Jo, men jag tänkte mest på att Sune Jonsson är vår främste fotograf genom tiderna (en del håller på Strömholm, men jag tycker Jonsson) och hans bilder skulle behöva få synas över hela landet. Jag tror tyvärr att det finns ganska många, speciellt yngre fotografer, som mer eller mindre missat honom.
PetterLundgren 2024-02-05 16:34
Det håller jag verkligen med om. Håller personligen Jonsson över Strömholm och tycker Jonssons bilder tjänar ett syfte över själva fotografiet på ett sätt som få andra kommer i närheten av. Tror dock att om man idag är intresserad av fotografi är det bara en googling bort. Men visst, han har än idag fått långt ifrån den uppmärksamhet han förtjänar. Senast jag såg en utställning med honom var på samma museum för tio år sedan. Men det säger väl mer om Sveriges syn på fotografi och hur bristfälligt vi tar hand om vårt kulturarv. Från design, till glasriket eller fotografi. Är man intresserad av något verkar man få ta reda på det själv.
PMD 2024-02-05 00:33  
Det var de här människorna (och djuren!) som byggde Sverige.
Bengf 2024-02-05 07:37
Så sant, kon och grisen räddade många liv, borde visas på godmorgon TV, och berättas av kunnig inbjuden. Tyvärr så blir det väl stort fokus på den piprökande mannen, aj, aj vad hemskt med piprök ( ironi )- Den fina TV-serien Hem till byn pekade på vad som hände sen där pengavinster betydde mera med storskalig produktion.
streith 2024-02-06 21:13  
Världsklass!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning