Annons
Artiklar > Jubileum på Planket

Jubileum på Planket

Foto: Lotte Johansson

 Foto: Lotte Johansson

I sommar har det gått 40 år sedan den lilla gränden på Södermalm i Stockholm fylldes av en fotoutställning med bilder av 120 fotografer. Nu firas jubileet med bland annat en extra lång utställningsyta och fler utställare än någonsin – arrangörerna utlovar en ”bild- och folkfest” i mitten av augusti.

På försommaren 1982 fylldes det röda planket på Södermalm i Stockholm för första gången med fotografier. Initiativtagare var fotografen Neil Goldstein, som hade inspirerats av utställningar ute i Washington Square Park i New York.

Han och fem andra entusiaster – Iréne Berggren, Lars Hall, Bror Karlsson, Gunnar Smoliansky och Rebecka Tarschys – bjöd in totalt 120 fotografvänner att ställa ut på en meter vardera. Och inte minst att träffas och umgås under en helg.
Det var mycket uppskattat och blev snabbt en tradition, som höll i sig i tolv år. Under drygt ett decennium låg det nere, men har sedan återkommit nästan årligen.

Planket-formatet har också tagits upp på andra platser genom åren, bland annat i Göteborg, Malmö, Uppsala, Ängelholm och Gnesta.

Tusentals besökare

Nu är Planket Stockholm är tillbaka, efter två år av virus och restriktioner. Precis som vid de senaste tillfällen samarbetar de med den stora Nytorgsfesten som arrangeras alldeles intill – något som mer eller mindre garanterat många tusen besökare, enligt arrangörerna.

En av frontfigurerna bakom årets evenemang är Christer Fjellman – eller ”Fjellis” som alla säger, inklusive han själv – som tog tag i arrangemanget inför sommaren 2016.

Foto: Jonas Fjellman

– Åren dessförinnan hade det varit lite haltande, och något år uteblev det helt. Det verkade inte vara någon som var intresserad av att göra någon utställning 2016, så jag tog mina barn och några bekanta till hjälp för att fixa en utställning, säger Fjellis.

Det lyckades de alltså alldeles utmärkt med, trots att Fjellis vid den tiden var sliten av en tidigare stressrelaterad stroke.

– Det jag gillar mest med Planket är att det visas alla sorters bilder, sida vid sida: dokumentärt, natur, reklam, porträtt, konst, mode, barnbilder och mycket mer. Eller, nej förresten: det allra bästa är förstås alla möten, mellan etablerade fotografer och amatörer, kända och okända, och så publiken… Planket är alltid en underbar bild- och folkfest!

Mer yta än tidigare

Per Ströhm, ordförande i den nybildade ideella föreningen Planket Stockholm, håller med och konstaterar:

– Planket är en fantastisk mötesplats för alla som är intresserade av fotografi. Det uppmuntrar till många och givande samtal om bild mellan utställarna, men framförallt med de som besöker Planket Stockholm.

I år finns det 168 meter att ställa ut på, vilket är mer än någonsin tidigare.

Foto: Lotte Johansson

– Det beror på att vi har mätt upp planket som löper runt Lilla Mejtens gränd noggrant, och dessutom förlängt utställningen längs Malmgårdsvägen upp mot Renstiernas gata, förklarar Per Ströhm.

Rekordmånga ansökningar

Större delen av utställarna byts ut mellan lördag och söndag, så totalt räknar han med att det blir omkring 280 fotografer som visar sina bilder under helgen.

– Det blir som vanligt en härlig blandning av proffs och amatörer. I år har vi också prioriterat unga fotografer, vilket vi tycker är viktigt för fotografins framtid. En del av utställarna är inbjudna av oss i Planketgruppen, men majoriteten av platserna har vi lottat ut till de som skickat in en ansökan. Och det var rekordmånga som sökte i år – det är verkligen kul att se det stora intresset.

Per Ströhm berättar också att några meter av utställningsytan kommer att vara en kavalkad över Plankets första 40 år.
– Dessutom har vi lite överraskningar i bakfickan – men de avslöjas först där i augusti, säger han.Publicerad 2022-08-08.

1 Kommentarer

Cambo 2022-08-08 12:25  
Neil tog över mitt labb på Tengdahlsagatan 1981. På väg till och från så fick han förmodligen iden att dra igång med Planket.
Svar från peterpinhole 2022-08-08 16:25
Aha, kul! Trevligt labb, minns att jag lånade det nån gång i början av 90-talet.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS