** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Konstnärsdriven mötesplats i Stockholm

Konstnärsdriven mötesplats i Stockholm

Galleriväggarna fylldes inför öppningen med Theo Elias och Angelica Elliotts egna bilder.

 

Studio Tabac i södra Stockholm kan bli en ny destination för alla som är intresserade av modern fotografi.

En kort tunnelbanetur från Södermalm i Stockholm ligger Hökarängen, och på en av smågatorna bakom förortens centrum har en tidigare tapetserarverkstad tagits över av fotograferna Theo Elias och Angelica Elliott. Det står TABAC med handmålade bokstäver på dörren (lokalen ligger på Tobaksvägen och det har tidigare varit två tobaksbutiker i lokalen).

– Jag flyttade nyligen tillbaks till Stockholm efter att ha bott i bland annat Malmö och Göteborg i totalt åtta år, och jag kände att jag saknade en konstnärsdriven plats där det fanns utrymme för olika slags aktiviteter, säger Theo Elias.

Theo Elias och Angelica Elliott ligger bakom Tabac i Hökarängen, Stockholm.

Han lade ut en förfrågan på Facebook om det fanns några likasinnade, och Angelica Elliott svarade snabbt. I slutet av januari slog de upp portarna till Studio Tabac, som Theo Elias beskriver som ”en plattform för samtida fotografi, där vi anordnar utställningar, workshops, releaser och artist talks.”

– Men det är även en ateljé och ett mörkrum för mig och Angelica. 

Inför öppningskvällen hade de fyllt galleriväggarna med en härligt disparat samling av sina egna bilder.

– Det var mer än hundra personer här den kvällen, det hade vi aldrig kunnat räkna med – det var häftigt, säger Theo Elias.

Alla fick dock inte plats samtidigt, eftersom lokalen inte är större än 45 kvadratmeter.

– Men det känns som det är mer än så; det är nog dels för att den är väldigt välplanerad, och sen är det tre meter i takhöjd…

Lokalen rymmer i alla fall en utställningsyta med stort skyltfönster mot gatan, ett arbetsrum och längst in det som ska bli mörkrum.

– Mörkrummet blir rätt litet, men det kommer att vara anpassat för färgkopiering från upp till 4x5-tumsnegativ. Det är mycket möjligt att vi kommer hålla några kurser i färgkopiering så småningom, det verkar finnas ett intresse för det, berättar han.

Än så länge är mycket av verksamheten i planeringsstadiet, men Theo Elias ser framför sig att det blir såväl utställningar som workshops framöver.

– Framför allt ska det vara en dynamisk plats. Ett ställe där det finns utrymme för olika fotografiska uttryck och inriktningar, säger han.Publicerad 2023-02-23.

4 Kommentarer

mats lindfors 2023-02-23 11:35  
Spännande. Lycka till!
Johan O E 2023-02-23 12:42  
Underbart!
Fredrikpersson 2023-02-23 12:45  
Instämmer med Mats och Johan. Kul initiativ och lycka till!

/F
Finn Calander 2023-02-25 21:42  
Bara att önska lycka till!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS