Artiklar > Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Skara 1990, ur boken "Landet utom sig". Foto: Lars Tunbjörk

 

Lars Tunbjörk skildrade under flera decennier Sverige med sin egna, något absurda blick. Fotografiska har samlat en stor del av hans bästa bilder under namnet "Tunbjörklandet - blicken från sidan" som visas under hösten. Samtidigt släpps boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv".

1993 gick Lars Tunbjörk till fotohistorien genom boken "Landet utom sig". Med en stil som påminner om Martin Parr skildrade han det vanliga Sverige med sin mellanformatskamera laddad med färgfilm och ofta med en blixt. Detta var en tid då sommarland och lågprisvaruhus växte upp som svampar ur jorden, och alla började använda cykelhjälm.

Därpå följde en internationell karriär där han bland annat dokumenterade den franska modecirkusen.

Hultsfred, ur boken "I Love Borås". Foto: Lars Tunbjörk

En vårdag 2015 tog hans liv abrupt slut när han föll ihop på gatan.

– Lars hade börjat planera en retrospektiv bok och utställning när han dog. Bilderna känns högaktuella nu i en tid när så många av folkhemmets grundpelare ifrågasätts. Lars fångade tidigt ett skeende som alltmer eskalerar, berättar Maud Nycander, filmare och gift med Lars Tunbjörk.

New York 1997, ur boken "Kontor". Foto: Lars Tunbjörk.

Utställningen "Tunbjörklandet - blicken från sidan" är producerad av Maud Nycander tillsammans med Hasse Persson och visas på Fotografiska i Stockholm fram till den 2 december. Boken "Lars Tunbjörk- retrospektiv" ges ut av förlaget Max Ström.

Avesta 2007, ur boken "Vinter". Foto: Lars Tunbjörk.Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-09-14. Läst av 2108 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
Kommentera artikeln. När du kommenterar håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2018-09-14 09:30   Bob Bovin
Hej,
Bra att hans fantastiska bilder av landet utom sig ställs ut. Han är landet mest intressanta fotograf under alla tider.
Ha det väl
Bob
2018-09-14 11:15   Frekeman
Boken beställd och jag överväger allvarligt ett besök till fäderneslandet enkom för denna utställning!
2018-09-14 17:23   ztenlund
SvD publicerade en artikel i ämnet igår.
https://www.svd.se/tunbjork-visade-sverige-efter-konsumtionsfesten

Förmodligen låst om man inte är prenumerant, men för de som är det kan det ju vara intressant.
2018-09-14 17:48   Johan Pihl
Lite OT:
Jag är nyfiken på vad Lars Tunbjörk använde för en mellanformatskamera till bilderna i "Landet utom sig" - nån som vet?
Innan dess hade han ju plåtat småbild, med Leica M6, om jag minns rätt. Bilderna i "Om sakernas tillstånd" är ju i småbildsformat.
Och de senare mellanformatsbilderna verkar vara tagna med Mamiya 7 och bildförhållandet 6x7.
Men bilderna i "Landet utom sig" verkar vara lite långsmalare än 6x7 (mer typ 4,5x6), så det är därför som jag undrar om han körde en annan mellanformatskamera i början, än Mamiya 7.
Svar från froderberg   2018-09-14 18:10
Han använde en Plaubel Makina 67 och en Norman-blixt. Det är nog troligt att han hade både vidvinkel- och normal-varianterna. Jag såg honom fotografera med denna utrustning på Kiviks marknad 1991 till Landet utom sig-projektet. Han har i intervjuer berättat att han inte fick några bilder därifrån som han var nöjd med.

För några år sedan stötte jag på Lars på Scandinavian Photo på Norr Mälarstrand i Stockholm. Han hade med sig en eller två Plaubel Makina som han övervägde att sälja. Jag har för mig att han blev avrådd från att sälja. Efter hans död kom en del av hans utrustning ut på LP Foto, men jag hoppas att de inte sålde hans Plaubel Makina.
Johan Pihl   2018-09-14 18:31
Ok, tack för de intressanta historierna kring Lars Tunbjörk, Magnus!
Plaubel Makina 67 kände jag inte till tidigare. Verkar varit lite "plastig" och kanske inte lika tung att släpa på som andra mellanformatskameror?
Jag trodde att han använde nån typ Broncia eller Fujifilm med 6x4,5, då bilderna är mer långsmala i "Landet utom sig", än i de senare projekten där han använde 6x7. Skillnaden syns ju t ex i bilderna som är publicerade här, där den översta inte är lika "kvadratisk" som de andra.
(Eller det är kanske bara en synvilla pga av den svart a plattan som ligger under?)
Nils Bergqvist   2018-09-14 23:32
Det finns nu något som heter "beskärning" också. Kanske använde han sig av det ibland?
Johan Pihl   2018-09-15 11:50
Visst, det kan han ha gjort ibland. Men jag tror att Lars Tunbjörk tillhörde de fotografer som gör sin "bildbeskärning" i kameran.
Svar från froderberg   2018-09-15 20:38
Det stämmer att Lars använde Leica M6 och blixt för bilderna till boken om Paris som kom ut före boken Landet utom sig. Kan tänka mig att han fick smak på arbetsmetoden och valde att gå upp i negativformat.
Svar från froderberg   2018-09-15 20:38
Det stämmer att Lars använde Leica M6 och blixt för bilderna till boken om Paris som kom ut före boken Landet utom sig. Kan tänka mig att han fick smak på arbetsmetoden och valde att gå upp i negativformat.
KarlE   2018-09-15 22:43
Jag var på fotografiska idag och tittade på utställningen, och i en monter där låg en Makina 67 samt en blixt, jag antar att det var en av hans kameror.
luminousoctaves   2018-09-16 10:55
Plaubel Makina 67 ser plastig ut, men är allt annat än lättviktig. Genomgående metall förutom ett par små detaljer i plast. Gedigen kamera, väldigt portabel och lätt att använda. Optiken är grejen med Plaubel 67 – ljusstark Nikkor 80mm f2.8, skarp som tusan.

Som Magnus påpekade använde Lars Tunbjörk både normal- och widevarianten av Plaubel Makina. Båda två gick ut till försäljning (plus mycket annat som hade tillhört Tunbjörk) på LP-foto under 2016.
Märkligt nog verkar inte normal-varianten av Plaubeln ha blivit såld... Sök på ”Tunbjörk” i följande auktioner:

http://www.lpfoto.se/auk/w.objectlist?inC=LP&inA=20150916_1251
https://www.lpfoto.se/auk/w.objectlist?inC=LP&inA=20150923_1458

Lite annan kul kuriosa kring Plaubel Makina 67 är att Tunbjörks engelske ”kusin” Martin Parr också använde samma kameramodell till sina mest berömda bildprojekt.
Och regissören Wim Wenders är ett så stort fan att han gav kameran en huvudroll i sin film ”Palermo Shooting.
https://www.youtube.com/watch?v=cIHpAEBD4_8
luminousoctaves   2018-09-16 11:01
Ser nu att det visst skedde budgivning på Tunbjörks Plaubel-kameror... kanske bara något i LP-fotos arkiveringsystem som buggar.
Johan Pihl   2018-09-16 12:59
Tack för all information och extra kuriosa ang. Tunbjörks kamerautrustning.
Ser fram emot boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv".
Den enda jag har av honom är faktiskt "Om sakernas tillstånd" där han fortfarande plåtade med småbild.
Men sen har man ju bläddrat i de andra böckerna, där han plåtat mellanformat, en massa på bibblan och på fotomässor och festivaler genom åren (och även hans första "Gränslösa bilder" där han plåtade sv/v i småbild).
Såg bilderna i "Landet utom sig" på fotmässan i Göteborg, då de ställdes ut första gången, typ 1993/94. Och sen såg jag hans fina vinterbilder på fotofestivalen i Landskrona 2015 eller om det var 2016.
Johan Pihl   2018-09-16 13:25
Och sen kan man ju alltid hoppas att utställningen "Lars Tunbjörk – retrospektiv" kommer ner hit till Skåne så småning om.
Idag ska jag försöka att komma iväg och se en annan svensk fotolegendars livsverk - Ralph Nykvists utställning i Höganäs.

Merläsning

4K och 65 gångers zoomomfång

Canon Powershot SX70 HS är efterträdare till fyra år gamla Powershot SX60 HS med bland annat snabbare processor, 4K video och fler pixlar. Läs mer... 3

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 3

Lasse gjorde en fotobok om stadslivet i Lund

Fotosidan-medlemmen Lasse Sandström har ett långt yrkesliv bakom sig som reporter Sydsvenskan. För något år sedan väcktes hans gamla fotointresse till liv och han gav nyligen ut en bok som visar olika miljöer i lärdomsstaden Lund. Han är redan på gång ut med en helt annan fotobok. Läs mer... 2

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Plus Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 Läs mer... 7

Joel Marklund - Sportfotograf med tävlingsinstinkt

Plus Framför Joel Marklunds kamera tävlar all världens idrottsmän och kvinnor om medaljer och topplaceringar. Bakom kameran är det han själv som tävlar: ”Mitt mål är alltid att få den bästa bilden – oavsett vilka andra fotografer som är på plats.” Läs mer... 2

Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Stefan Ohlsson har utbildat många av Sveriges yrkesfotografer och har under fler decennier skrivit om fototeknik i Fotografisk tidskrift. Han avled på morgonen den 17 september med sina närmaste närvarande. Han blev 66 år. Läs mer... 22

Krönika: Ett krig om unika konsertbilder

Frilansfotografen Sara Arnald är ny krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes andra krönika handlar om att fotografera konserter. Läs mer... 3

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Wild Nature och Fotosidans fotodag på Fotografiska

Wild Nature fotoresor och Fotosidan.se är stolta att kunna presentera en heldag med inspirerande föreläsningar med några av Sveriges kunnigaste naturfotografer på Fotografiska museet i Stockholm. Läs mer... 3

EU-parlamentet säger ja till omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentet har röstat ja till ett lagförslag som innehåller omstridda paragrafer om länkavgift och upphovsrättsfilter. Efter hård kritik har kompromisser i lagtexten gjorts så att små företag och organisationer inte ska drabbas. En annan del av lagförslaget kan innebära fotoförbud på sportevenemang. Läs mer... 31

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter