Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Skara 1990, ur boken "Landet utom sig". Foto: Lars Tunbjörk

 

Lars Tunbjörk skildrade under flera decennier Sverige med sin egna, något absurda blick. Fotografiska har samlat en stor del av hans bästa bilder under namnet "Tunbjörklandet - blicken från sidan" som visas under hösten. Samtidigt släpps boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv".

1993 gick Lars Tunbjörk till fotohistorien genom boken "Landet utom sig". Med en stil som påminner om Martin Parr skildrade han det vanliga Sverige med sin mellanformatskamera laddad med färgfilm och ofta med en blixt. Detta var en tid då sommarland och lågprisvaruhus växte upp som svampar ur jorden, och alla började använda cykelhjälm.

Därpå följde en internationell karriär där han bland annat dokumenterade den franska modecirkusen.

Hultsfred, ur boken "I Love Borås". Foto: Lars Tunbjörk

En vårdag 2015 tog hans liv abrupt slut när han föll ihop på gatan.

– Lars hade börjat planera en retrospektiv bok och utställning när han dog. Bilderna känns högaktuella nu i en tid när så många av folkhemmets grundpelare ifrågasätts. Lars fångade tidigt ett skeende som alltmer eskalerar, berättar Maud Nycander, filmare och gift med Lars Tunbjörk.

New York 1997, ur boken "Kontor". Foto: Lars Tunbjörk.

Utställningen "Tunbjörklandet - blicken från sidan" är producerad av Maud Nycander tillsammans med Hasse Persson och visas på Fotografiska i Stockholm fram till den 2 december. Boken "Lars Tunbjörk- retrospektiv" ges ut av förlaget Max Ström.

Avesta 2007, ur boken "Vinter". Foto: Lars Tunbjörk.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-09-14. Läst av 2997 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-09-14 09:30   Bob Bovin
Hej,
Bra att hans fantastiska bilder av landet utom sig ställs ut. Han är landet mest intressanta fotograf under alla tider.
Ha det väl
Bob
2018-09-14 11:15   Frekeman
Boken beställd och jag överväger allvarligt ett besök till fäderneslandet enkom för denna utställning!
2018-09-14 17:23   ztenlund
SvD publicerade en artikel i ämnet igår.
https://www.svd.se/tunbjork-visade-sverige-efter-konsumtionsfesten

Förmodligen låst om man inte är prenumerant, men för de som är det kan det ju vara intressant.
2018-09-14 17:48   Johan Pihl
Lite OT:
Jag är nyfiken på vad Lars Tunbjörk använde för en mellanformatskamera till bilderna i "Landet utom sig" - nån som vet?
Innan dess hade han ju plåtat småbild, med Leica M6, om jag minns rätt. Bilderna i "Om sakernas tillstånd" är ju i småbildsformat.
Och de senare mellanformatsbilderna verkar vara tagna med Mamiya 7 och bildförhållandet 6x7.
Men bilderna i "Landet utom sig" verkar vara lite långsmalare än 6x7 (mer typ 4,5x6), så det är därför som jag undrar om han körde en annan mellanformatskamera i början, än Mamiya 7.
Svar från froderberg   2018-09-14 18:10
Han använde en Plaubel Makina 67 och en Norman-blixt. Det är nog troligt att han hade både vidvinkel- och normal-varianterna. Jag såg honom fotografera med denna utrustning på Kiviks marknad 1991 till Landet utom sig-projektet. Han har i intervjuer berättat att han inte fick några bilder därifrån som han var nöjd med.

För några år sedan stötte jag på Lars på Scandinavian Photo på Norr Mälarstrand i Stockholm. Han hade med sig en eller två Plaubel Makina som han övervägde att sälja. Jag har för mig att han blev avrådd från att sälja. Efter hans död kom en del av hans utrustning ut på LP Foto, men jag hoppas att de inte sålde hans Plaubel Makina.
Johan Pihl   2018-09-14 18:31
Ok, tack för de intressanta historierna kring Lars Tunbjörk, Magnus!
Plaubel Makina 67 kände jag inte till tidigare. Verkar varit lite "plastig" och kanske inte lika tung att släpa på som andra mellanformatskameror?
Jag trodde att han använde nån typ Broncia eller Fujifilm med 6x4,5, då bilderna är mer långsmala i "Landet utom sig", än i de senare projekten där han använde 6x7. Skillnaden syns ju t ex i bilderna som är publicerade här, där den översta inte är lika "kvadratisk" som de andra.
(Eller det är kanske bara en synvilla pga av den svart a plattan som ligger under?)
Nils Bergqvist   2018-09-14 23:32
Det finns nu något som heter "beskärning" också. Kanske använde han sig av det ibland?
Johan Pihl   2018-09-15 11:50
Visst, det kan han ha gjort ibland. Men jag tror att Lars Tunbjörk tillhörde de fotografer som gör sin "bildbeskärning" i kameran.
Svar från froderberg   2018-09-15 20:38
Det stämmer att Lars använde Leica M6 och blixt för bilderna till boken om Paris som kom ut före boken Landet utom sig. Kan tänka mig att han fick smak på arbetsmetoden och valde att gå upp i negativformat.
Svar från froderberg   2018-09-15 20:38
Det stämmer att Lars använde Leica M6 och blixt för bilderna till boken om Paris som kom ut före boken Landet utom sig. Kan tänka mig att han fick smak på arbetsmetoden och valde att gå upp i negativformat.
KarlE   2018-09-15 22:43
Jag var på fotografiska idag och tittade på utställningen, och i en monter där låg en Makina 67 samt en blixt, jag antar att det var en av hans kameror.
luminousoctaves   2018-09-16 10:55
Plaubel Makina 67 ser plastig ut, men är allt annat än lättviktig. Genomgående metall förutom ett par små detaljer i plast. Gedigen kamera, väldigt portabel och lätt att använda. Optiken är grejen med Plaubel 67 – ljusstark Nikkor 80mm f2.8, skarp som tusan.

Som Magnus påpekade använde Lars Tunbjörk både normal- och widevarianten av Plaubel Makina. Båda två gick ut till försäljning (plus mycket annat som hade tillhört Tunbjörk) på LP-foto under 2016.
Märkligt nog verkar inte normal-varianten av Plaubeln ha blivit såld... Sök på ”Tunbjörk” i följande auktioner:

http://www.lpfoto.se/auk/w.objectlist?inC=LP&inA=20150916_1251
https://www.lpfoto.se/auk/w.objectlist?inC=LP&inA=20150923_1458

Lite annan kul kuriosa kring Plaubel Makina 67 är att Tunbjörks engelske ”kusin” Martin Parr också använde samma kameramodell till sina mest berömda bildprojekt.
Och regissören Wim Wenders är ett så stort fan att han gav kameran en huvudroll i sin film ”Palermo Shooting.
https://www.youtube.com/watch?v=cIHpAEBD4_8
luminousoctaves   2018-09-16 11:01
Ser nu att det visst skedde budgivning på Tunbjörks Plaubel-kameror... kanske bara något i LP-fotos arkiveringsystem som buggar.
Johan Pihl   2018-09-16 12:59
Tack för all information och extra kuriosa ang. Tunbjörks kamerautrustning.
Ser fram emot boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv".
Den enda jag har av honom är faktiskt "Om sakernas tillstånd" där han fortfarande plåtade med småbild.
Men sen har man ju bläddrat i de andra böckerna, där han plåtat mellanformat, en massa på bibblan och på fotomässor och festivaler genom åren (och även hans första "Gränslösa bilder" där han plåtade sv/v i småbild).
Såg bilderna i "Landet utom sig" på fotmässan i Göteborg, då de ställdes ut första gången, typ 1993/94. Och sen såg jag hans fina vinterbilder på fotofestivalen i Landskrona 2015 eller om det var 2016.
Johan Pihl   2018-09-16 13:25
Och sen kan man ju alltid hoppas att utställningen "Lars Tunbjörk – retrospektiv" kommer ner hit till Skåne så småning om.
Idag ska jag försöka att komma iväg och se en annan svensk fotolegendars livsverk - Ralph Nykvists utställning i Höganäs.

Merläsning

Rätt totalpoäng i Fotosidan Masters

Tryckfelsnisse har varit framme i Fotosidan Magasin 1/2019 och orsakat fel i totalställningen av Fotosidan Masters. Läs mer...

Fota fjällviddernas urinvånare

Plus I de skandinaviska fjällen finns massor med dramatik, ödslighet och fantastiska möjligheter att fotografera allt från hänförande landskap till stora däggdjur som fortfarande är vilda. Här berättar Jan Pedersen om möten med bland annat vildrenar och myskoxar. Läs mer...

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari. Läs mer... 15

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Två kompakter från Nikon med lång zoom

Försäljningen av kompaktkameror har nästan upphört, förutom två undantag: Kompakter med stort zoomomfång och kvalitetskompakter med stor sensor. Därför lanserar Nikon två kompakter med 35 respektive 60 gångers zoomomfång som är billigare alternativ till monsterzoomen P1000. Läs mer... 3

Historien bakom Ansel Adams klassiska bild

The Ansel Adams Gallery har gjort en fyra minuter lång video om hur Ansel Adams kända bild "Moonrise, Hernandez" kom till, både vid fotograferingsögonblicket och i mörkrummet. Läs mer... 12

Sony A9, A7R III och A7 III får förbättrad autofokus

Under våren och sommaren kommer Sony med nya firmware-versioner för A9, A7R III och A7 III som bland annat ger fler autofokusfunktioner och intervalltagning. Läs mer... 2

Göran vill skriva om din bild

Har du en bild som du tycker om, men inte riktigt förstår varför? Eller kanske en som du själv ogillar, men som andra uppskattar? Låt då Göran Segeholm skriva om din bild i Fotosidan Magasin. Läs mer...

Ny gatufotobok om Stockholm

Fotosidan-medlemmen Simon Johansson är aktuell med sin andra fotobok "A Familiar Place" som handlar om hur det är att leva i Stockholm. Boken har redan fått stor uppmärksamhet, bland annat av Financial Times. Vi passade på att ställa några frågor inför boksläppet som sker på lördag. Läs mer... 1

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro