Annons
Artiklar > Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år på onsdag

Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år på onsdag

Foto: Lennart Nilsson. Filmteamet bakom Ingmar Bergmans film ”Skammen”, Fårö 1967.

 Lennart Nilsson

Extraöppet och filmvisning på Falsterbo Konsthall.

Fotografen Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år onsdag 24 augusti detta år. Det uppmärksammar Falsterbo Konsthall med en stor utställning.

Foto: Lennart Nilsson. Birgit Nilsson i rollen som Elektra, Stockholm 1966.

På utställningen visas bland annat för första gången en fotoserie på godsägaren Karl von Scheven, som på Lennart Nilssons bilder spelar rollen som ”Calle Schewen” i Evert Taubes visa I Roslagens famn från 1931.

Foto: Lennart Nilsson. Inga Tidblad, Stockholm 1952.

På onsdag firar man Lennarts födelsedag med att ha öppet 12:00-20:00. Filmen "En fotograf blir till" av Mikael Agaton och Mikael Timm om Lennart Nilsson visas varje heltimme. 

Foto: Lennart Nilsson. Calle Schewens vals, Håtö Svansar, 1949.

Lennart är så svår att definiera som fotograf. Han gjorde så oändligt mycket. Jag, som under tjugo år, ägnat mig åt att ordna hans bilder kan fortfarande inte svara. Det enda som jag kan säga är att han var en fotograf som var hängiven sin inre vision av Bilden. Berättelsen. Om någon eller något. Stort eller litet. Det har varit enormt inspirerande att gå igenom hans bilder för den här utställningen. Så mycket vi har lärt oss. Om någon, eller något. Om svunna tiden och svunna stordåd. Ibland lite kontroversiella, och ibland bara fantastiska. Och framför allt om Lennart och den tid som format honom”, säger Anne Fjellström, VD för Lennart Nilsson Photography i ett pressmeddelande.

Foto: Lennart Nilsson. Dag Hammarskjöld, 1953.

Utställningen varar till och med 25 september.Publicerad 2022-08-22.

2 Kommentarer

Sven Blomquist 2022-08-22 12:21  
Lennart Nilsson är Sveriges bästa fotograf någonsin.
Nils Bergqvist 2022-08-22 13:04  
Jag fick äran att ställa ut 9 av hans svepelektronmikroskopbilder (de svartvita mörkrumsoriginalen) på mitt Fotogalleri i Skruv för några år sen. http://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com/2016/02/lennart-nilsson-pa-fotogalleriet.html
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Merläsning

ANNONS