Annons
Artiklar > Stor Lennart Nilsson-utställning i Kivik

Stor Lennart Nilsson-utställning i Kivik

Foto: Nicho Sidling och Lennart Nilsson/TT

 

Fabriken Bästekille i Kivik visar under sommaren och början av hösten en stor utställning med cirka 200 fotografier tagna av världsfotografen Lennart Nilsson. Han har själv varit delaktig i planeringen av utställningen, men gick tyvärr bort i höstas.

Lennart Nilsson är mest känd för sina bilder från projektet "Ett barn blir till", men han har också varit en av Sveriges främsta reportage- och porträttfotografer.

Kiviks Marknad 1953. Foto: Lennart Nilsson/TT

Utställningen visar kända, men också mindre kända, bilder från 40-talet och framåt. Vissa av dem aldrig tidigare utställda. Urvalet har gjorts av Lennart Nilsson själv tillsammans med Anne Fjellström, som är vd på Lennart Nilsson Photography.
– Trots Lennarts sorgliga bortgång har vi inte tvekat en sekund gällande allt fullfölja våra gemensamma planer med att sammanställa en utställning för Fabriken i sommar. Jag tror inte Lennart hade önskat något annorlunda. Vi har sedan flera månader tillbaka arbetat med att ta fram nytt material och vi hoppas publiken skall uppleva en utställning som överraskar samtidigt som många bilder naturligtvis är väl kända, men en del kanske på ett lite nytt sätt, säger Anne Fjellström. 

Ingrid Bergman i Rom. Foto: Lennart Nilsson/TT

Utställningens curator Johan Petterson har formulerat utställningens kärna:
– På Fabriken möter vi ett livsverk. Vi möter foton tagna under mer än ett halvt sekel. Foton som beskriver en rastlös nyfikenhet parad med en stor konstnärlighet. Vi möter ett livsverk som har global spridning och som fått en pedagogisk funktion. Som har berikat mänskligheten med bilder av ”det osedda”, och även om de inte innehåller svaret på livets gåta så har det gett oss en handfast uppfattning om hur gåtan börjar. Men framför allt möter vi en av världens största fotografiska konstnärer som om och om igen frikostigt bjuder in oss på en svindlande resa.

Självporträtt under 40-talet. Foto: Lennart Nilsson/TT

Utställningen öppnar den 1 juli och pågår till och med den 1 oktober. Vernissage lördagen den 1 juli kl 13-17; då kommer det bland annat anordnas ett samtal mellan bildkritikern Jenny Maria Nilsson, Anne Fjellström och curatorn Johan Petterson.Publicerad 2017-06-24. Läst av 7699 personer.

2 Kommentarer

Rolz 2017-06-24 19:41  
Egentligen en av få fotografer som jag personligen känner mest för. Kanske för att Lennart gjorde sitt och det bra så att jag trots aldrig går på utställningar så kommer jag att besöka denna och det med en stor förväntan. Och inte varje dag man har utställningen nästan "nästgårds" //R
ctlindsten 2017-06-26 23:26
Håller med dig. Han verkade vara en otroligt ödmjuk och trevlig människa också.
annons

Merläsning

ANNONS