Annons
Artiklar > Lennart Nilsson 100 år - firas med utställning

Lennart Nilsson 100 år - firas med utställning

Max von Sydow, Fårö 1967. Foto: Lennart Nilsson

 Lennart Nilsson

Stor utställning med Lennart Nilssons porträtt.

I år skulle fotografen Lennart Nilsson fyllt 100 år. Det uppmärksammas med en utställning med runt 100 av hans porträttbilder på Falsterbo Konsthall.

Sara Lidman, 1960.

På utställningen visas för första gången en fotoserie på godsägaren Karl von Scheven, som på Lennart Nilssons bilder spelar rollen som “Calle Schewen” i Evert Taubes visa ”I Roslagens famn”. Det äldsta porträttet på utställningen är från 1945. Efter hans bild på drottningen 1976 blev det inte så många fler porträtt.

Zarah Leander, Stockholm 1957.

Lennart Nilsson föddes i Strängnäs 1922. Han började som reportagefotograf men intresset för människan drev honom vidare mot forskning och vetenskap. Hans mest kända arbete är boken ”Ett barn blir till”.

Evert Taube, Sjösala 1953.

Men han fångades inte i något fack. Samtidigt som han riktade sin kamera mot vårt inre fortsatte han att vara reportagefotograf. 

Ingrid Bergman, Paris 1957.

Konsthallschef och curator Johan Petterson skriver i förordet till boken ”Portraits”:

Den unge Lennart Nilsson möter oss med kameran i högsta hugg när han tittar rakt in i spegeln och tar ett självporträtt. Mannen som i år skulle ha fyllt hundra sänder en hälsning från sin ungdom. Han ser så modern ut. Hela världen väntar på honom. Kanske har den unge fotografen redan insett att det livsverk som ligger framför honom, alla dessa foton, alla dessa porträtt, blir till ytterligare ett självporträtt – porträttet av en stor fotograf.

Birgit Nilsson i rollen som Elektra, Stockholm 1966.

Anne Fjellström, VD för Lennart Nilsson Photography och ”bonusdotter”, beskriver hans fotografiska gärning och utställningen:

Lennart är så svår att definiera som fotograf. Han gjorde så oändligt mycket. Jag, som under tjugo år, ägnat mig åt att ordna hans bilder kan fortfarande inte svara. Det enda som jag kan säga är att han var en fotograf som var hängiven sin inre vision av Bilden. Berättelsen. Om någon eller något. Stort eller litet. Det har varit enormt inspirerande att gå igenom hans bilder för den här utställningen. Så mycket vi har lärt oss. Om någon, eller något. Om svunna tiden och svunna stordåd. Ibland lite kontroversiella, och ibland bara fantastiska. Och framför allt om Lennart och den tid som format honom.

Utställningen har vernissage 2 juli och den pågår till och med 25 september.

Inga Tidblad, Stockholm 1952. Foto: Lennart Nilsson

Filmteamet bakom Ingmar Bergmans film ”Skammen”, Fårö 196. Foto: Lennart Nilsson

Sigvard och Marianne Bernadotte, Stockholm 1967. Foto: Lennart Nilsson

Lennart Nilsson, 40-tal. Foto: Lennart Nilsson

Calle Schewens vals, Håtö Svansar, 1949. Foto: Lennart Nilsson

Dag Hammarskjöld, 1953. Foto: Lennart NilssonPublicerad 2022-06-20. Läst av 1570 personer.

2 Kommentarer

Jonah Lake 2022-06-20 09:19  
Inspirerande porträtt fotograf.
jkm 2022-06-25 19:02  
Spännande! Museet är verkligen värt ett besök, hoppas bara att verksamheten får fortsätta… Ha det gött!
annons

Merläsning

ANNONS