Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Planketutställning x 4

Planketutställning x 4

Såhär såg det ut på Planket i Stockholm 2007. Foto: Planketgruppen.
Planket är en tradition som sprider sig. Många svenska städer står nu i startgroparna eller har redan haft en planketutställning. Idén är enkel - det ska vara utomhus, gratis och kul.

Tanken med Planket är att erbjuda en avslappnat konstupplevelse ute i det fria där framför allt fotografer får tillfälle att möta andra fotografer.

Den första Planketutställningen arrangerades på Söder i Stockholm 1982. Fotografen Neil Goldstein hade inspirerats av utomhusutställningarna i Washington Square Park i New York - och tillsammans med Gunnar Smoliansky, Lars Hall, Irene Berggren, Bror Karlsson och Rebecka Tarschys grundades en tradition med utomhusutställningar på röda planket vid Lilla Mejtens gränd.

Just nu finns det 4 aktuella plank i Sverige: (vet du fler, tipsa oss gärna!)

Planket Stockholm
Utställningen hänger lördagen den 1 augusti mellan klockan 12 - 18 på Lilla Mejtens gränd vid Vitabergsparken i Stockholm.

Utställningslistan: Aida Chehrehgosha, Anders Johansson, Anna Kleberg, Anna Lamberg, Cathrine Sundqvist, Catrin Andersson, Erik Berglin, Erik Snedsbøl, Gustavo Perillo, Helga Härenstam, Jenny Rova, Lina Jaros, Magdalena Dziurlikowska & Henrik Montgomery, Martina Hoogland Ivanow, Mattias Ericsson, Nina Varumo, Petter Magnusson, Sanna Arwidsson, Thobias Fäldt & Klara Källström, Tommy Persson, Ulrika Sparre & Fredrik Sweger.

Planket Göteborg
Andra upplagan av fotoutställningen Planket i Göteborg är den 15 augusti mellan klockan 11 - 17. Planket ligger intill Slottskogen i Majorna utmed Hålekärrsgatan.
http://planketgbg.blogspot.com/

Planket Skövde
Skövde har premiär för sitt Planket i den centrala parken Boulognerskogen den 15 - 16 augusti mellan klockan 10 - 17.

Planket Malmö
Malmö öppnar sin andra upplaga av Planket lördag den 29 augusti. Arrangör är bildgruppen Agitera i samarbete med Galleri Format i Malmö. Platsen är Folkets Park i Malmö mellan klockan 11 - 19.
http://planket2009.blogspot.com/

Källa: SFF.

Diskutera gärna: Vad tycker du om Planket? Vad är dina erfarenheter, bra och dåliga. Hur kan traditionen Planket utvecklas och bli bättre?

Publicerad 2009-07-30.

11 Kommentarer

Rogerber 2009-07-30 18:22  
Vi borde väl ha något plank i Norrköping också... Jag kan tänka mig flera. Gubbens Trädgård kanske.. Eller vad säger ni?
Jerry Eriksson 2009-07-30 19:05  
Konstutställningen på planket i Wadköping, Örebro har hållits under många år. I huvudsak är det målerikonstnärer som ställer ut men en del fotografer visar också upp sina verk där. Gick av stapeln förra helgen om jag inte minns fel.
Benganbus 2009-07-30 20:35  
Vad gäller Planket i Stockholm, Lilla Mejtens Gränd, så va det litet friare förr! ;)

Även om det anhopningen av insända/inlämnade bilder växte på slutet så fick ändå alla skicka in bilder, se'n blev det av naturliga skäl en gallring, bla för att planket inte va hur långt som helst! ;)

Men förra Planket och det Plank som kommer i år i Stockholm, där verkar det bara vara inbjudna som gäller...
Då har nog själva idén med Planket försvunnit...
Nu är det bara ett "Friluftsgalleri" för inbjudna...
Tyvärr..
matildaholmqvist 2009-07-30 22:19  
Piteå tänker också ha ett "Planket", troligtvis den 26:e september vad jag än så länge vet.
Martin.s 2009-07-30 23:28  
Då tror jag tyvärr Göteborg går miste om planket i år, det kostar nämligen 100kr. Vad kallas det då?
Gustav Hansson 2009-07-31 00:47  
Utställningen i piteå är på g. Prelimenärt datum är 26:e september. Vi är fortfarande i planerings stadiet.

Vill du ha mer info så kan du maila Upnorthphoto@ghf.nu
Jonasborg 2009-07-31 01:47  
Tycker att "Planketidén" är lika bra som den är enkel. Tycker att Planket Sthlm är för litet, för få utställare.
I Gbg har man ca 150 utställare.
Utbudet, stilarna och varianterna är av mycket skiftande kvalité, men det är ju det som är kul.
Benganbus 2009-07-31 11:47  
Hittade en bild då det begav sig!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/312555.htm
Och som jag sagt vid tidigare tillfällen, då var det en folkfest! ;)
B)
62174 2009-08-01 22:18  
Planketälskare! Förenen eder! Så här kan det inte få fortsätta. Idag stressade jag till Lilla Mejtens Gränd från Bråvikens seglingsleder för att inte missa ett viktigt "event" - trodde jag! Det blev - tyvärr - bla-ha, bla ha! Ett litet gäng för inbördes beundran hade valt sina kompisar och försökte attrahera foto/konst-älskare. Det gick inte alls bra. Ingen var där. Det var en sorglig och stilla akt av begravning över Gränden...För att skona er ska jag inte visa bilder därifrån. För det var verkligen en trist stämmning vid Planket. Kanske kan någon av de medverkande i nåt annat sammanhang och i större format ge en upplevelse av någon sort. Inte vet jag, men inte här! Det var en total flopp.
Lars S 2009-08-05 11:10  
Är förvånad över att det inte kommit fler kommentarer efter årets Plank! Trodde Planket låg Fotosidans läsare varmt om hjärtat. Tydligen inte. Eller är det så att att alla håller med om Staffan J:s sågning (jag gör det helt!) och dessutom inte ser någon möjlighet till förbättring och därmed ingen framtid för Planket?
Hoppas Planket kan återuppstå som den spontana utställning jag tror det var när det hela startade, det ligger också i namnet.
Mängden förhoppningsfulla utställare kan kanske begränsas via ett slumpmässigt urval av anmälningar till en hemsida. Eller kanske "var 10:e anmäld får vara med". Eller "först till kvarn" (= sovsäck på trottoaren natten före) eller liknade.
Men årets "inbördesbeundrarprincip" är nog inget att satsa på...
Prideparaden drog säkert bort en del publik från Planket, men påverkade knappast innehållet...
-mette- 2009-08-08 01:55  
välkommen till planketgbg! planketgbg.blogspot.com

Merläsning

ANNONS