Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Tuija Lindström visas på Hasselblad Center i höst

Tuija Lindström visas på Hasselblad Center i höst

I augusti visar Hasselblad Center en utställning av Tuija Lindström – en bildsamling från Lindströms år som student på Konstfack.

Tuija Lindström är en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer och utställningen på Hasselblad Center är hennes första stora separatutställning i Göteborg med verk från perioden 1980-1987. Många är tagna under studietiden på Konstfack. Där experimenterade hon med den analoga teknikens möjligheter och undersökte på ett nyskapande sätt fotografins klassiska teman – landskap, porträtt, nakenstudier och stilleben.

Mellan 1992 och 2002 var Tuija Lindström Sveriges första kvinnliga professor i fotografi vid dåvarande Högskolan för Fotografi och Film, Göteborgs Universitet. Utställningen på Hasselblad Center belyser hennes egna studieår. Här bjuds publiken på några av Tuija Lindströms ikoniska bilder såväl som många aldrig tidigare visade verk.

Utställningen är ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen och Finlands Fotografiska Museum i Helsingfors där den kommer att visas våren 2014 som del av Tuija Lindströms första, större retrospektiva utställning i Finland.

Tuija Lindström är född 1950 i Kotka, Finland. En retrospektiv utställning av hennes konstnärskap visades på Liljevalchs Konsthall, Stockholm 2004. Tuija Lindströms verk finns representerade vid bland annat Hasselbladstiftelsen, Moderna Museet, Finlands Fotografiska Museum och Houston Art Museum. 

Utställningen visas på Hasselblad Center mellan den 25 augusti – 14 oktober 2012.Publicerad 2012-07-03. Läst av 4866 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-07-03 18:03   Nils Bergqvist
Tror den här utställningen kan vara riktigt intressant. Hennes tidigare bilder är de absolut bästa enligt mitt förmenande. De senare experimenten från henne lämnar mig helt oberörd.

http://gelatin-silver.blogspot.com
2012-07-03 19:41   Johan Pihl
Håller med dig, Nils. De från 80-talet är riktigt bra! Senare bilder blev lite väl "konceptiga" med stora svartvita bilder av flytande kvinnor varvade med färgbilder av strykjärn, för att symbolisera kvinnomisshandel, osv. Men så var det ju på 90-talet, fotografer var tvungna att ha en idé bakom sina bilder/arbeten, för att få dem publicerade/utställda.
2012-07-03 22:57   fotomojje
Har inte sett så mkt mer än de nakna kropparna och strykjärnen som flyter i vattnet. Detta är inte min typ av foto. Men hon har säkert gjort mycket annat så utställningen är nog mkt intressant ändå.
mvh
Morgan Larm

Merläsning

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 9

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 4

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 11

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Efterlikna klassisk film med RNI Aerochrome

RNI Aerochrome till Lightroom efterliknar Kodak Aerochrome. Läs mer...

Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

PhotoGIMP för Linux ska locka över Photoshop-användare. Läs mer... 7

Lastolite HaloCompact