Annons
Artiklar > Tuija Lindström visas på Hasselblad Center i höst

Tuija Lindström visas på Hasselblad Center i höst

I augusti visar Hasselblad Center en utställning av Tuija Lindström – en bildsamling från Lindströms år som student på Konstfack.

Tuija Lindström är en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer och utställningen på Hasselblad Center är hennes första stora separatutställning i Göteborg med verk från perioden 1980-1987. Många är tagna under studietiden på Konstfack. Där experimenterade hon med den analoga teknikens möjligheter och undersökte på ett nyskapande sätt fotografins klassiska teman – landskap, porträtt, nakenstudier och stilleben.

Mellan 1992 och 2002 var Tuija Lindström Sveriges första kvinnliga professor i fotografi vid dåvarande Högskolan för Fotografi och Film, Göteborgs Universitet. Utställningen på Hasselblad Center belyser hennes egna studieår. Här bjuds publiken på några av Tuija Lindströms ikoniska bilder såväl som många aldrig tidigare visade verk.

Utställningen är ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen och Finlands Fotografiska Museum i Helsingfors där den kommer att visas våren 2014 som del av Tuija Lindströms första, större retrospektiva utställning i Finland.

Tuija Lindström är född 1950 i Kotka, Finland. En retrospektiv utställning av hennes konstnärskap visades på Liljevalchs Konsthall, Stockholm 2004. Tuija Lindströms verk finns representerade vid bland annat Hasselbladstiftelsen, Moderna Museet, Finlands Fotografiska Museum och Houston Art Museum. 

Utställningen visas på Hasselblad Center mellan den 25 augusti – 14 oktober 2012.Publicerad 2012-07-03. Läst av 5215 personer.

3 Kommentarer

Nils Bergqvist 2012-07-03 18:03  
Tror den här utställningen kan vara riktigt intressant. Hennes tidigare bilder är de absolut bästa enligt mitt förmenande. De senare experimenten från henne lämnar mig helt oberörd.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Johan Pihl 2012-07-03 19:41  
Håller med dig, Nils. De från 80-talet är riktigt bra! Senare bilder blev lite väl "konceptiga" med stora svartvita bilder av flytande kvinnor varvade med färgbilder av strykjärn, för att symbolisera kvinnomisshandel, osv. Men så var det ju på 90-talet, fotografer var tvungna att ha en idé bakom sina bilder/arbeten, för att få dem publicerade/utställda.
fotomojje 2012-07-03 22:57  
Har inte sett så mkt mer än de nakna kropparna och strykjärnen som flyter i vattnet. Detta är inte min typ av foto. Men hon har säkert gjort mycket annat så utställningen är nog mkt intressant ändå.
mvh
Morgan Larm
annons

Merläsning

ANNONS