Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Två bildsviter på Kulturhuset

Två bildsviter på Kulturhuset

Under årets upplaga av Supermarket Artfair i Stockholm visar CFF verk av två av sina fotografer: Dearest av Ann-­Sofi Rosenkvist och Sauna av Robert Blombäck.

Rosenkvists arbeten tar sin utgångspunkt i den egna familjen. Hon reflekterar kring temat frigörelse, och om att bryta sig igenom ett slags hinna, som kan liknas vid en fostersäck. Och att som vuxen se tillbaka på de mönster och minnen i barndomen som format den hon är idag.
 
Fotografierna i Blombäcks svit är tagna i byn Båtskärsnäs i Norrbotten. Människorna i bilderna tillhör hans familj. Sviten är ett försök att utifrån basturitualen berätta om individerna och landskapen i norra Sverige. Den halvtama korpen är vän med hunden, och  de  gamla  som  inte  längre  finns  kvar  är  ändå  ständigt  närvarande. I den karga skärgården har nästan allt skalats av och bara det enkla nödvändiga existerar.     
 
Gemensamt för de båda sviterna är att fotograferna skildrar sina familjer, och tar sin utgångspunkt i ett existentiellt reflekterande kring livets lopp och generationers växlingar. De närmar sig sina gestaltningar med delvis skilda perspektiv, men möts i förlängningen i en gemensam grundton.

Supermarket Artfair pågår 16-17 februari på Kulturhuset i Stockholm. Läs mer här.

CFF står för Centrum för fotografi.Publicerad 2012-02-14. Läst av 5868 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-02-14 05:40   bebi
Det är kanske sådant här man borde förstå och se men tyvärr är jag väldigt begränsad i min bildsyn. Jag kan tyvärr inte se vad som gör dessa bilder till representanter för frihet utbrutet genom hinnan på en fostersäck osv .
Postergren 2012-02-14 08:45
De representerar frihet såtillvida att vem som helst kan ställa ut vad som helst.
avslutad130917 2012-02-14 10:01
Tja en del fördrar att stana bakom den begränsande hinnan andra väljer att bryta sig ut, ett hjälpmedel kallas kunskap. Väljer man att förneka kunskap och att stanna bakom hinnan lär man aldrig lyckas beröra.

alf
Svar från froderberg 2012-02-14 11:48
Det är svårt att bedöma en utställning utifrån en 200 pixlars bild. Varför inte gå dit och se alla bilder. Kanske polletten trillar ner?
avslutad130917 2012-02-14 12:04
Och läs gärna på och ta en guidad tur i fall möjligheten fins så skall ni se att en värld öppnar sig.
Postergren 2012-02-14 14:33
alf - tack, du har räddat mig från okunskapen! Efter ha läst din kommentar lovade jag mig själv att jag aldrig mer ska förneka kunskapen och därmed slita sönder den hinna som alltid begränsat mig i min strävan att beröra.

Bengt Ove, du måste även du lystra till denne vise mans ord och bryta dig fri från dina bojor, och ge dig ut och beröra.
bebi 2012-02-14 17:35
Känner mig ej fjättrad i bojor och ler mot dagen med en dåres envishet , om det beror på min okunskap kan jag bara skylla på att jag bor långt ut på landet och väldigt långt från huvudstaden . Ni förstår att en gång i tiden diskuterades det om vi lantisar skulle få vara med på folkomröstningen om vårt eventuella inträde i EU osv . Jag tycker om vackra bilder , de behöver inte ha dolda budskap som man måste ha utbildning för att se . För mig räcker det gott om de bara är vackra men kan ha full förståelse för att de med kunskap inte tycker likadant .
mr.b 2012-02-19 11:38
Det där om att "lantisar" inte skulle få delta i folkomröstningen om EU-medlemsskap, vad har du för källa på det?
2012-02-14 16:06   Sara Gust
Spännande, ska absolut försöka gå. Bilden till höger, som för övrigt prydde SFF:s tidning för något år sedan, är helt underbar.
2012-02-15 11:14   Alexander Bergström
Vad vackert det kommer att bli att dessa två underbara fotografers verk!
Vi kanske råkar stöta in i varandra Sara!
;)

Merläsning

Volvo stämda för upphovsbrott – publicerade bilder på sociala medier utan lov

Volvo menar att Instagrams regler ger dem rätt att publicera andras bilder på sociala medier. Läs mer... 3

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 8

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 52

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 11

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lastolite HaloCompact