Annons
Artiklar > Weegees pressbilder visas på Fotografiska

Weegees pressbilder visas på Fotografiska

New York-fotografen Weegee är världens mest kände blåljusfotograf. Under 1930- och 40-talet var han ibland före polisen när han ryckte ut till olika brottsplatser. Han raka och äkta avbildning blev snabbt legendarisk.

Weegee, eller Arthur Fellig som han egentligen hette var i slutet av 1930-talet den enda fotografen i New York som fick använda en portabel polisradio. I bakluckan på bilen hade han ett mörkrum så att han snabbt kunde leverera bilder till stadens tidningar.

Hans egen beskrivning av sin fototeknik har blivit legendarisk: "f/8 and be there". Weegee ville bara registrera vad han såg och använde alltid blixt, vilket ger en bild av stadens baksida som känns äkta och är allt annat än förskönande.

Mellan den 7 april och 28 maj visar Fotografiska i Stockholm 350 av Weeges fotografier. Utställningen kallas EXTRA!

Till varje fotografi hör lakoniska bildtexter (slugs) som beskriver vad de ofta dramatiska bilderna föreställer.

Allt detta samlades i ett nationellt pressmaterial-arkiv som hade sitt ursprung i Newspaper Enterprice Association (N.E.A) med illustrationer, tecknade serier och nationellt feature material, som grundades 1902. 

1920 bildades Acme Newspictures, med fokus på pressfotografi. I den verksamheten byggdes under årtionden upp ett gigantiskt fotoarkiv vilket, efter olika sammanslagningar och nyetableringar, hamnade i glömska i över 20 år. Efter märkliga turer där en tidigare medarbetares son tillskansade sig arkivet, och sedan sålde delar av det 1994, hamnade det återigen i glömska. Men 2012 upptäckte den fotojournalistiska experten Ryan Adams, som nu skriver utställningstexterna, det i en lagerlokal belägen i mellanvästern. 

Flertalet bilder i utställningen har därför aldrig tidigare visats och ursprunget till denna samling är en detektivhistoria i sig, med Ryan Adams i huvudrollen.

2012 började hans enorma arbete att gå igenom alla de kartonger i vilka miljontals fotografier ligger samlade. Det finns ingen angiven fotograf, bara en kort förklarande bildtext på baksidan (så kallade”slug”). För att räkna ut vem som tagit bilderna har Ryan Adams fått lära sig vad som särskiljer de olika fotograferna och studera detaljer i bilderna. Förutom Weegee visade sig samlingen även innehålla bilder av Robert Capa, Margret Bourke-White.

– Det är en extremt häftig upplevelse när jag lyckas härleda ett fotografi. Ett mycket tidsödande pussel av olika informationskällor som tillsammans visar att en bild är tagen i en viss stund, på en viss plats, av en viss fotograf. Först var det bara ett tiotal helt okända Weegee-fotografier som jag lyckades med, sedan har det vuxit till över 350 stycken. En viktig pusselbit som vi nu för första gången visar i en utställning är hans ”slugs”, texterna där Weegee till redaktionerna beskrev vad bilden förställde, som har en mycket speciell ton. Dessutom var han väldigt förtjust i att placera sig själv i händelsernas centrum, så att han ofta snarast blev en del av storyn och denna tydliga närvaro underlättar givetvis detektivarbetet, berättar Ryan Adams som fortsätter att gå igenom arkivet efter nya guldkorn. 



Publicerad 2017-04-06.

5 Kommentarer

jkm 2017-04-06 18:28  
Shit! Jag som hade tänkt att bojkotta Fotografiska efter deras töntiga prishöjning på kvinnodagen. Nu får jag nog masa mig dit i alla fall... Får kombinera med ett besök på MM och lite Bluesjam. Ha det gött!
Bob Bovin 2017-04-06 20:30  
Allvar och humor, precis som idag.
Njut!
esbtse 2017-04-06 21:54  
Går inte på fotografiska längre då de diskriminerar män
Hankki 2017-04-07 11:50  
Synd att Stockholm ligger så avsides :-(
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS