Annons
Artiklar > Vår drömfotoresa till Namibia - kort reserapport

Vår drömfotoresa till Namibia - kort reserapport

Visa bildspel
Gepard i Naankuse. Foto: Martin Agfors  
Vy från flygtur längs kusten och in Namib-öknen. Foto: Martin Agfors  
Ankomst till flygfältet i Wolverdance. Både ljuset och landskapet var överväldigande. Foto: Martin Agfors  
Sanddyner i närheten av Deadvlei. Foto: Martin Agfors  
Giraffer och oryxer vid ett vattenhål i nationalparken Etosha. Foto: Martin Agfors  

I maj ordnade resebyrån Afro-Caribbean Travel och Fotosidan en fotoresa till Namibia. Det blev åtta lindrigt sagt intensiva dygn, inte mycket sömn, men tusentals bilder och ännu fler intryck.

Efter en sådan resa är huvudet fullt av bilder, både sådana man tagit med kameran och sådana man bara minns ändå: Noshörningars brölande i natten, mjukt kvällsljus över en sanddyn. Magiskt morgonljus i Grootberg, den kalla gryningsluften på väg i en öppen bil genom Sossusvlei eller den majestätiska stjärnhimlen i Wolverdance.

En sådan här resa blir på något sätt full av höjdpunkter. En var den intensiva eftermiddag vi tillbringade i en by bebodd av människor i Himba-folket. Där möttes vi av en road nyfikenhet och fick en liten glimt av den traditionella livsstil de lyckats behålla stora delar av. En annan definitiv höjdpunkt var Wolverdance, en underbart vacker plats i Namibrand Nature Reserve med ett magiskt ljus dit vi anlände efter några timmars flygtur över sanddyner. Den flygturen bjöd för övrigt på en del rätt mäktiga vyer den med. Eller det märkliga Deadvlei med sina hårda skuggor och hårda förtorkade träd omgivet av enorma sanddyner. Djuren och ljuset i Naankuse. Snabbfakta: En gepard som spinner låter faktiskt lite som en båtmotor.

I nummer 7 2013 av Fotosidan Magasin kommer vi berätta mer om den här resan och med fler bilder. Vi kommer berätta om kommande resor och allmänt om konsten att resa med kameror. Och våren 2014 kommer Fotosidan att åka till Namibia igen ...



Publicerad 2013-06-18.

8 Kommentarer

PMD 2013-06-18 16:50  
Mycket fina bilder! Speciellt gillar jag geparden. Geparder ser så allvarliga ut när de sitter och spanar.

Lite avundsjuk på att jag inte kunde följa med! :)
Svar från Grevture 2013-06-18 18:15
Geparder vinner mycket på att ses i verkligheten och, som i det här fallet, på ganska nära håll. De är oerhört ... Värdiga och respektingivande på ett ganska lågmält sätt.
Martinro 2013-06-18 22:15  
Härliga bilder! Gillar känslan i giraffbilden. Båste Som Martin skriver vara helt obeskrivligt att se ett sådant mäktigt djur på nära håll
Der Steppenwolf 2013-06-19 10:59  
Fina bilder från en härlig plats, ser fram emot mer. Just stora katter är det något magiskt över, elegansen, styrkan och kraft dessa djur utstrålar är något alla borde uppleva.
Dessvärre är dom alla i stort sett uttrotnigshotade redan men man får hoppas att folket inser deras värde om inte annat så genom dessa resor och liknande som kan stötta ekonomin i Afrika.
Svar från Grevture 2013-06-19 17:21
Namibia är ett av de länder där flera arter som är utrotningshotade på andra håll har ett starkt fäste, till exempel flodhästar. Där har man också en hyfsat lång tradition av att tjäna pengar just på sina exotiska djur, medan jordbruket (på grund av klimatet) inte är lika utbrett och de två verksamheterena dämed inte krockar lika mycket.
Majorna 2013-06-20 17:07  
Grymt häftigt! Gärna fler kameraresor då kanske jag kan följa med någon gång. Och vackra foto. Speciellt sandynen med linjerna och de fantastiska ytorna, det fotot ger mig svindel och fångar mig mitt i i fallet :)
Svar från Grevture 2013-06-20 17:13
Fotosidan kommer definitivt vara inblandade i fler resor ... :-)

Fotografiskt är sanddyner underbara motiv, med omväxlande mjuka böljande ytor och skarpa linjer. Får man dessutom chansen att se dem i bra ljus är det svårt att sluta ta bilder av dem ...
Marleéne 2013-06-25 11:49  
Härligt att se bilder från resan.
Speciellt från N/a'an ku sê och vackra Aiko (geparden).
Har själv jobbat där under ett helt år och det är en lite speciell upplevelse att få resa runt och fota i Namibia.
Svar från Grevture 2013-06-25 16:53
Att ha jobbat i N/a'an ku sê måste vara en både omtumlande och speciell upplevelse! Antar att du var där som volontär?

Geparden i artikelbilderna här ovan är faktiskt Kiki, inte Aiko, däremot hade Elisabeth en härlig bild på Aiko i sitt blogginlägg (länken på sidan) :-)
Marleéne 2013-06-25 18:18
Att jag inte såg att det var Kiki, hon såg så grov ut på bilden så jag var helt säker på att det var hanen. :)

Kom dit som volontär, men fick sen fast jobb som fotograf/grafisk designer och blev kvar i ett helt år innan jag saknade Sverige för mycket. Även en härlig natur som Namibias blir vardag och "tråkig" efter ett tag :)
Uppskattar den väldigt mycket igen nu när jag är tillbaka i Sverige dock.
ChristofferKeskitalo 2013-06-25 12:09  
Jag var i Namibia i november förra året och jag måste säga att vackrare landskap är svårt att finna.
Svar från Grevture 2013-06-25 16:55
Det är ett land med landskap som ibland känns som de byggts just för fotografer :-)

Namibia är ett fascinerande land på så många plan.

Vilka delar besökte du?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS