Annons

Proffsfoto

Artiklar > Canon EOS C100 får autofokus från 70D

Canon EOS C100 får autofokus från 70D

I februari kommer det att vara möjligt att uppgradera sin Canon EOS C100 så att kameran får Dual Pixel Cmos AF - ett autofokussystem som finns i EOS 70D. Det kommer också en omfattande uppgradering av EOS-1D X och EOS-1D C.

Dual Pixel Cmos AF bygger på att varje pixel består av två dioder. Genom att jämföra signalerna från höger och vänster diod kan man se hur långt från fokus motivet är.

Detta system gör det möjligt att få en kontinuerlig autofokus med mer kontrollerade fokusrörelser. Särskilt mjukt går fokusrörelserna med objektiv som har STM-motorer.

Canon har utvecklat en funktion i systemet som de kallar AF Lock och som innebär att man låser skärpan på en en viss det av motivet. När väl skärpan är låst kan motivet flytta sig över bildytan eller kompositionen ändras med bibehållen skärpa på motivet.

Uppgraderingen ger också dubbelt så snabb autofokus i "One shot"-läge.

Canon Europa har inte angett något pris för uppgraderingen på sin informationssida. Canon USA har uppgett ett pris på 500 dollar. Uppgraderingen görs på verkstad.

EOS-1D X får fler funktioner

Att göra en 2.0-firmware där det tillkommer nya funktioner har blivit vanligare. Nu är det dags för Canon EOS-1D X att få några nya funktioner och en finputsad autofokus.

Autofokus-algoritmen förbättras och det tillkommer ännu fler inställningsmöjligheter för autofokusen. Detta innebär bland annat bättre kontinuerlig autofokus (AI Servo) i svagt ljus.

Två funktioner som vi efterlyste i vårt test av EOS-1D X kommer med version 2.0-uppgraferingen. Den enda funktionen är exponeringskompensation vid Auto-ISO i M-läge. Funktionen underlättar för sport och naturfotografer som vill låsa tid och bländare, men ändå kunna ha automatik vid snabbt skiftande ljus.

Den andra funktionen ger möjlighet att automatiskt ändra ISO eller slutartid när bländaröppningen ändras i M-läge. Denna funktion kan behövas när man fotograferar med objektiv med variabel maxbländare, som EF 70-300/4-5,6L IS USM eller EF 200-400/4L IS USM Extender 1,4x.

Andra nyheter är möjlighet att enklare hoppa mellan olika inställningar.

I januari 2014 ska det gå att kostnadsfrittt ladda ner den nya versionen. Läs mer här och här.

Även EOS-1D C får del av uppdateringen av EOS-1D X med några videorelaterade tillägg:
- Lagring av metadata från Canon EF Cinema-objektiv
- Linjeingång för ljudinspelning. Exempelvis från en extern ljudmixer.



Publicerad 2013-11-12.

3 Kommentarer

drjoshua 2013-11-12 13:28  
Hoppas att möjligheten till exponeringskompensation i M-läge även kommer till 5D III. En efterlängtad funktion tycker jag.
FaniSkogen 2013-11-20 21:21
Jag hoppas verkligen detta också! Att inte ge oss detta vore bara väldigt dumt. Jag har skrivit ett mail till Canon om detta på just 5D MKIII för ett bra tag sedan.
Yeye 2013-11-13 22:45  
Jag hoppas att det kommer att ingå i den kommande 7D II eller vad den nu kommer att heta

Merläsning

ANNONS