Annons

Proffsfoto

Artiklar > Utvecklingen av Profoto B1 fortsätter

Utvecklingen av Profoto B1 fortsätter

Nu är Profotos TTL-sändare för Nikon klar. Nästa steg för utvecklingen av Profoto B1 blir möjlighet till High Speed Synk. Det jobbas också på sändare för fler kameramärken och ytterligare tillbehör.

High Speed Synk innebär att kortare slutartider än den ordinarie blixtsynktiden kan användas. Det är användbart vid actionfoto eller när man vill använda stor bländaröppning.

HSS har funnits länge i vanliga kamerablixtar. Vissa studioblixtar har delvis fungerat med snabba slutartider tack vara långa brinntider, men med en del begränsningar. Profoto jobbar på en lösning som ska ge jämn ljuskvalitet med alla slutartider.

Under en pressvisning hos Profotos huvudkontor i Sundbyberg fick Fotosidan prata med utvecklaren Anton om den nya HSS-funktionen.
– Vad vi gör är tvärt emot vad vi normalt strävar efter. Vi brukar alltid sträva efter snabba brinntider för att blixtljuset ska kunna frysa rörelser. Brinntider som är mycket kortare än en snabb slutartid.
– Här handlar det om, ur vårt perspektiv, att skapa en lampa av en blixt som lyser så länge att hela sensorn blir belyst. För att lösa detta måste vi skicka ut en väldigt mängd blixtar i tät följd.

Profotos representanter berättade att HSS-funktionen funnits med redan på idéstadiet, men att det ändå funnits en del problem att runda under utvecklingsarbetet. En svårighet i arbetet är att räkna ut när blixtljuset behöver tändas. Olika kameramodeller har olika tid mellan avtryck och att slutaren öppnas. Det skiljer till och med mellan olika exemplar av samma kameramodell.
– Canon och Nikon tänder sina blixtar väldigt tidigt, antagligen för att vara kompatibla med gamla kameror. Ju längre blixten måste vara tänd desto lägre effekt på ljuset. Här kan vi finjustera en del. Profoto B1 har tio gånger mer energi. Därför är effektförlusten ändå inte samma problem för oss.

I arbetet med att finjustera HSS-funktionen använder Profoto bland annat en höghastighetskamera som filmar slutaren.

TTL-funktionen visade sig fungera bra i vårt test av Profoto B1. Nu får Nikon-fotografer också möjlighet att utnyttja TTL-funktionen med sändaren Air Remote TTL-N. Ett tusental Nikon-sändare är tillverkade och kommer att levereras inom kort.

TTL-sändare kommer att utvecklas för flera märken. För den som inte behöver TTL-funktionen går det att använda ordinarie Air-sändare.

Profoto säger också att de fortsätter utvecklingen av TTL-styrda blixtar. Det kommer också ljusformare som är anpassade för fotografering i fält, on-location.



Publicerad 2014-09-15.

2 Kommentarer

TVS 2014-09-15 10:53  
Om det INTE finns high speed sync, vad är annars nyttan med blixttider ned till 1/19000s ?

Kan jag INTE frysa rörelser med blixten på grund av att kameran inte fixar snabbare än 1/200 är snabbare tider än så meningslöst? Eller? Hajar inte riktigt.
Svar från froderberg 2014-09-15 11:06
Blixtens brinntid brukar vara kortare än synktiden. Profoto B1 ligger mellan 1/1.000s och 1/19.000s beroende på effekt.

Fördelen med en kort brinntid är att kunna frysa rörelser. Men det kräver att blixtljuset dominerar över det befintliga ljuset. Annars måste man även ha snabb slutartid. i ett helt mörkt rum skulle du kunna ha slutaren öppen i timmar och ändå frysa en pistolkula luften med blixtljuset.

Synktiden är den snabbaste slutartid då hela sensorn/filmrutan är blottlagd samtidigt. Vid kortare slutartider bildas en smal spalt av första och andra slutarridån som löper uppifrån och ner längs sensorn/filmen. Med en vanlig blixt blir inte hela bilden exponerad av blixtljuset om man använder snabbare slutartider än synktiden. En HSS-blixt ser till att pulsera ut ljus under hela slutartiden då spalten rör sig över sensorn.
TVS 2014-09-15 13:58
Tack för svaret Magnus. Det var den bästa förklaringen på ett dilemma som jag kliat mig en hel del i huvudet kring. :)

Merläsning

ANNONS