Annons

Proffsfoto

Artiklar > Phase One Trichromatic ger exaktare färger

Phase One Trichromatic ger exaktare färger

Tillsammans med Sony har Phase One utvecklat ett färgfilter framför sensorn som ska ge mer exakta färger än tidigare filter. Det gör premiär i det nya bakstycket Phase One IQ3 100MP Trichromatic.

Trichromatic-bakstycket använder ett Bayer-filter, precis som nästan alla digitalkameror, för att räkna ut färgerna. Hälften av sensorns pixlar täcks av gröna färgfilter, en fjärdedel av blå, och en fjärdedel av röda. Den här fördelningen hör samman med hur människans färgseende fungerar.

Phase One menar att de tillsammans med sensortillverkaren Sony utvecklat ett bättre material i bayerfiltret som ska ge exaktare uräkning av färgerna. Det nya materialet ska minska uppfångandet av rött i en blå pixel till nära noll, och nästan inget blått i en röd pixel. Detta bidrar även till en mycket renare grön pixel. Vilket i sin tur leder till bättre separation mellan färgkanalerna.

Phase One IQ3 100MP Trichromatic har en sensor som är cirka 2,5 gånger större än småbildsformatet (54x40 mm mot 36x24 mm), vilket uppges ge 15 stegs dynamiskt omfång. Totalt har sensorn 101 miljoner effektiva pixlar. Bas-ISO är 35.

Bakstycket har en pekskärm på 3,2 tum och inbyggd wifi. Det går att ta 1,4 bilder per sekund med 14-bitars färg.

Priset ligger närmare en halv miljon kronor.

Fler funktioner till Phase One XF

Phase One lanserar även en fjärde uppdatering av funktionerna i sitt nya kamerasystem XF. Bland de nya funktionerna finns mikrojustering av autofokusen, ett system som kompenserar för skillnaden i avstånd till motivet när man fokuserar och komponerar om, exempelvis om man vill sätta skärpan på ögat men inte ha ögat mitt i bild.

Andra funktioner är mätning av hur mycket kameran vibrerar och att man kan utlösa kameran med en Profoto Air-sändare.



Publicerad 2017-09-13.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS