Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nikon Z-serien får nya funktioner

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus.

Firmware-version 3.00 till Z7 och Z6 gör att autofokusen kan hitta ansikten och ögon på hundar och katter, tidigare klarade funktionen bara av människor. Är det flera djur i bilden så kan man välja vilket som ska vara i fokus med hjälp av pekskärmen eller multiväljaren. Ansiktsigenkänningen för djur fungerar både för stillbild och video, ögonigenkänningen kan bara användas med videotagning.

Den motivföljande autofokusen har modifierats för att fungera mer som 3D-följningen i Nikons DSLR-kameror. Kameran spårar motivet när man trycker ned avtryckaren halvvägs eller AF-ON-knappen hålls nedtryckt. Motivföljningen avslutas när användaren tar bort fingret från knappen, och då återaktiveras fokuspunkten som valts innan motivföljningen, vilket underlättar användningen.

Dessutom kan ett anpassat kommando tilldelas för övergången från skärmen för Automatiskt AF-område till skärmen för motivföljning. Alla dessa förändringar förbättrar motivföljningen och gör det lättare att aktivera och ändra målmotivet när du tittar i sökaren.

Med firmware 3.00 får Z6 och Z7 inte bara stöd för CFexpress minneskort från Sony utan även från Prograde och Lexar. Fotosidan har fotograferat med Z7 med CFexpress-kort från Sandisk utan problem, men något officiellt stöd för Sandisk-kort finns inte ännu.

Selfies med AF-F

Firmware-version 1.10 ger Nikon Z50 ger möjlighet att välja mellan AF-S och AF-F i självporträttläge. AF-F gör det lättare att hålla skärpan på ansiktet när man filmar och fotar i självporträttsläget. 



Publicerad 2020-02-18.

13 Kommentarer

ztenlund 2020-02-18 16:07  
"Djurögon-AF fungerar både för stillbild och video."

Nikon skriver (mina asterisker):
"As a result, the camera can now detect and focus on the faces and eyes of dogs and cats. Animal face detection ***(but not eye detection)*** is also available in movie mode."
Svar från froderberg 2020-02-18 16:37
Tack. Har justerat texten.
ztenlund 2020-02-18 16:43
Fast det blev inte samma sak som Nikon skriver, dvs:

Stillbild = ögon- och ansiktsföljande fokus för hundar och katter
Video = ansiktsföljande fokus för hundar och katter

Nu står det ovan att ögonfokus bara gäller video, vilket ju är tvärtom mot vad Nikon uppger.
Grevture 2020-02-18 16:26  
Angående hur man nu kan styra motivföljande fokus, så är det väl läge att citera Gert Fylking :)
horvendile 2020-02-18 21:06
Ja, verkligen! Inte perfekt, men mycket bättre.

Det hade varit bättre om man inte hade behövt vara i autoläget för att kunna hoppa till motivföljande fokus. Då hade jag kunnat växla väldigt snabbt mellan enpunktsfokus och 3D-fokus (ok motivföljande fokus), som jag kan på D850. Men å andra sidan kommer nog den här setupen minska behovet av att vara i enpunktsläge. Inte eliminera, men minska.
Grevture 2020-02-18 21:15
Håller helt med!
PMD 2020-02-18 21:38
Nikon tycks ha lyssnat på kritiken, iallafall. Det är ju positivt. Sen kanske de skyndar lite långsamt med stora förändringar, vilket jag tycker är förståeligt.
(De borde förstås ha gjort rätt från början. :)
cardazio 2020-02-18 22:22  
Vågar man uppgradera direkt eller ska man vänta och se om barnsjukdomar med ny fw rapporteras?
horvendile 2020-02-19 09:52
Svårt att svara på generellt förstås. Jag brukar avvakta lite. Nu hade jag sett ett antal rapporter från folk som använt den i alla fall en stund och provat med lite olika objektiv och batterier och inte sett några problemrapporter, och AF-förbättringen verkade så åtråvärd för mig att jag tänkte att vad fasen.
martinot 2020-02-19 00:26  
Även om jag inte har någon Nikon spegellös, så tycker jag att det är grymt trevligt och positivt att se att Nikon nu "kopierat" Fujis kundvänliga koncept att förbättra kunders existerande kamerahus, och inte bara att släppa allt nytt genom att kränga nya fysiska kamerahus till kunderna hela tiden.

Bravo Nikon!
Grevture 2020-02-19 08:40
Det är, trevligt nog, en allmän branschtrend du ser. Flera av tillverkarna har under de senaste åren påpekat att utvecklingen kommer att gå åt det hållet.

Detta beror nog dels på att alla idag verkar på en annan marknad ("färre men dyrare" istället för "sälj billigt till många"). Dels, misstänker i alla fall jag, eftersom teknikutvecklingen gjort det här med uppdateringar enklare. Processorutvecklingen vi haft senaste tio åren innebär att man för samma eller bättre batterikapacitet kan göra många saker lika snabbt med mer generella processorer istället för med specialkretsar. Med allt mer av funktionaliteten hanterat av mer generella processorer blir det avsevärt enklare att uppgradera med nya funktioner i efterhand.
FrePe 2020-02-19 18:57  
Är det någon fler än jag som stör sig på att det krävs kortläsare för att ladda in FW på kortet. Särskilt som det bara finns ett fåtal varianter att köpa till ganska högt pris och de vettiga varit restade i månader... förra uppdateringen köpte jag ett andra kort för 1700kr som affären laddade med min uppdatering innan det skeppades men nu har jag ju tillräckligt med kort.
FrePe 2020-02-19 18:59  
Jag hade älskat om snabbskiftet av af var mer flexibelt, så att man med en fn knapp kunde byta mellan 2 fritt förvalda inställningar.... jag byter hellre snabbt mellan eye-af och pinpoint exempelvis.

Merläsning

ANNONS