Proffsfoto

Artiklar > Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar.

Ögonautofokusen känner automatiskt av och fokuserar på människors ögon i läget för automatiskt AF-område (AF-S, AF-C). När flera personers ögon upptäcks kan man använda multiväljaren eller sekundärväljaren för att välja vilket öga som kameran ska fokusera på.

När bilden har tagits kan man kontrollera att skärpan hamnat rätt genom att trycka på ”OK”-knappen för att zooma in på det valda ögat.

Autofokus i ännu svagare ljus

Den nya firmwareversionen (2.0) ger ännu snabbare autofokus i mörka eller svagt upplysta miljöer, både vid stillbildsfotografering och videoinspelning. AF-arbetsområdet utökas från −1 EV till −2 EV på Z7 och från −2 EV till −3,5 EV på Z6.

När den särskilda funktionen för fokusering i svagt ljus aktiveras på Z6 utökas det tillgängliga arbetsområdet för AF i svagt ljus till −6 EV, så att det blir möjligt att använda autofokus i ännu mörkare miljöer. För Z7 gäller fortsatt –4 EV som gräns för autofokusen.

Autoexponering vid snabb serietagning

Tidigare låstes exponeringen med den första bilden vid snabb serietagning. Men i firmware-version 2.0 ingår stöd för autoexponering vid snabb serietagning (utökad).

Firmware 2.0 för Nikon Z6 och Z7 kan laddas ned kostnadsfritt från Nikons nedladdningscentrum.

Läs vårt test av Nikon Z6

Läs vårt test av Nikon Z7Publicerad 2019-05-17. Läst av 2583 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-05-17 17:44   DanNikon77
Ett steg i rätt riktning , hoppas nästa firmware innehåller en kortplats till och vertikalgrepp....
2019-05-17 21:27   larsborg
Nu när försäljningen dalar, måste Nikon visa ändå vad de kan, ny firmware gratis.
I framtiden blir det säkert inte gratis, gäller alla tillverkare.

Merläsning