Annons
Artiklar > Digital bild > Prischock för externa hårddiskar den 1 september

Prischock för externa hårddiskar den 1 september

Nu höjs priserna på externa hårddiskar och USB-minnen eftersom en kassettersättningsavgift tas ut från den 1 september. En vanlig extern hårddisk blir minst 100 kronor dyrare.

Avgiften är 1kr/GB för USB-minnen och 80 kronor per extern hårddisk. Till detta kommer moms och eventuell marginal hos butiken.

Avgiften tas ut av upphovsrättsorganisationen Copyswede. De grundar avgiften på Lagen om kassettavgift som infördes på 90-talet då konsumenter kopiera skivor, filmer och tv på musik- och videokassetter. Eftersom detta ansågs skada försäljningen tillfördes en speciell skatt på kassetter. En avgift tas redan ut på cd-r och dvd-r.

– Vi är övertygade om att gällande lag inte omfattar dagens moderna lagringsmedier i begreppet ”särskilt ägnade för privatkopiering”. I praktiken används de till största delen för annat, som till exempel databackup och egna stillbilder. Därför ska de inte omfattas av kassettavgiften, säger Anders Appelqvist, talesman för Universalmediaalliansen (UMA) som försökt förhandla med Copyswede.

UMA är en sammanslutning av företag som sysslar med universalmedier i Sverige. Medlemmarna består av 28 företag som tillverkar, importerar, distribuerar eller säljer externa hårddiskar och usb-minnen.

UMA förbereder nu en domstolsprocess då Copyswede insisterar på att kassettavgiften ska betalas av konsumenterna. Skulle Copyswede förlora målet så kommer företaget bli skyldigt att betala tillbaka de utgifter som samlats in från handlarna.

Branschen befarar att avgiften kommer att förstöra den svenska marknaden och får konsumenterna att handla utomlands istället. Professionella användare, som yrkesfotografer, kan befrias från avgifter genom att skicka in en ansökan till Copyswede.

Svenska Fotografers Förbund stödjer den nya avgiften
– SFF som intresseorganisation för fotografer hela tiden har välkomnat ordningen eftersom den kommit till för att kompensera alla upphovsmän för den privatkopiering som sker, uppger SFF:s vd Catharina Ekdahl på sfoto.se.

Samtidigt är SFF kritiska till att fotograferna inte får del av intäkterna från avgiften.
– Fotografer är i mycket begränsad omfattning inskrivna i det här lagreglerade ersättningssystemet som mottagare av ersättningen.

Enligt kassettersättningslagen kompenserar bara för privatkopiering av film, tv och musik. SFF kräver sedan flera år att fotografer även ska få del av ersättningen.
– Vårt krav är att även privatkopiering från internet och skanning ska omfattas av ersättningsordningen, något som alltså inte gäller i dagsläget. SFFs inställning är att lagregeln är alltför snäv och därigenom utesluter bland annat fotografer från att ta del av kopiering för privat bruk, säger Catharina Ekdahl.



Publicerad 2011-08-30.

92 Kommentarer

xandx 2011-08-30 23:17  
Varför inte ta en avgift på köksknivar och ge avgiften till brottsoffer, jag menar de kan användas till mord, misshandel, rån. Sverige i ett nötskal, vi tycker att USA har konstiga lagar :-) Detta är Idioti på högsta nivå.
Henrik.k 2011-08-30 23:26
Idioti?, mjo minst sagt...
Heikkinen 2011-08-31 02:11
Ja eller varför inte tala om varje krögare som förlorar på att du lagar mat hemma ;)
Alric Ljunghager 2011-08-31 02:47
Riktigt löjligt!
När "disco" musiken kom till Sverige så ville "Stim" ha avgift för nattklubbar som använde den, syftet var att dansbanden skulle få betalt, fast dom inte spelade och ingen ville se dem. Man ville dansa disco helt enkelt ;)
Ibanez Magnus 2011-08-31 10:59
@ Jakob Heikkinen.

Rätt rejält haltande (haltande på nivån att den inte har något ben att halta på) liknelse, tycker du inte?

/Magnus
Tony D300 2011-08-30 23:24  
Stim kan ju också lägga in en avgift och lägga ner jakten påfildelare.... lika dumt det som detta.
Peterus 2011-08-30 23:28  
Så skönt att man lätt kan handla i övriga EU och därmed (ofta) slippa både svensk moms och denna korkade avgift!
Christer Lindh 2011-08-31 17:02
Eller inte... http://goo.gl/hBeJm
Peterus 2011-08-31 18:48
Nähä! Då importerar jag HD-chassi och interna diskar separat i stället ;)
Andreas S Eriksson 2011-08-31 19:17
Hehe. Klockrent namn på paketet oxå! =)
x-country 2011-08-30 23:29  
Hoppas att looser-organisationen Copyswede förlorar och att de därmed går i graven! Hoppas hoppas hoppas! Jag ska inte behöva betala avgift för att lagra mina egna filer. Så enkelt är det.
The Mike 2011-08-30 23:43  
Så fort jag tömmer mina minneskort backar jag upp dem på DVD och för det skall jag betala för att det finns en möjlighet att någon skulle bränna film eller musik på dem... låter vettigt...

Jag har dessutom 5*1TB med original och backuper av mitt upphovsrättsskyddade material och även här skall jag betala för att någon rent teoretiskt skulle kunna ha andras upphovsrättsliga material på dem...

Varför inte förbjuda all lagringsmedia över huvud taget eftersom den uteslutande tycks användas till brott, endera upphovsrättsliga men också typ barnporr och dylikt...

Tack Danmark och UK för att ni inte tolererar blufforganisationer som Copyswede och kan låta mig importera skivor för långt under halva priset mot för i Sverige...
Ventures 2011-08-31 00:02  
Är det ingen beslutsfattare som inser vilket skämt detta är?
Jag skaffade en dockstation bl.a. för att kunna använda interna hårddiskar framöver för backup. Den använder dessutom e-SATA som är snabbare än USB 2.
Behöver jag en extern hårddisk eller USB-minne framöver så blir det postorder (internet) från Copyswedefritt land. DVD skivor har ju sedan länge fått köpas utifrån till en bråkdel av svenska marknadspriset.
jpp 2011-08-31 00:06  
Nåja, de sominte har tummen mitt i handen köper ett tomt externt chassi, och en hårddisk för inter montering, då interna diskar inte omfattas av idiotavgift. Vi kommer säkert att få se flera datorbutiker som monterar en hårddisk i ett chassi för en hundring.
Tjobbe57 2011-08-31 00:25  
Denna avgift kommer att göra så att det blir helt lagligt att privatkopiera!
De tar ju faktiskt ut en avgift för att de tror att jag kopierar mina egna och andras CD/DVD. Jag har inte kopierat förut men nu kommer jag börja med det. Dessutom kommer jag be mina släktingar och vänner låna ut sina hårddiskar och USB-minnen och låta dom få var sin kopia på all min musik och dessutom av alla mina DVD-skivor. Detta kommer vara helt lagligt eftersom avgiften låter mig göra så - jag har ju faktiskt betalat till Copyswede även om inte musikerna/skådespelarna kommer få en endaste krona!!
Svar från froderberg 2011-08-31 00:34
Det är redan lagligt sedan många år tillbaka tillåtet att kopiera upphovsrättsskyddat material för eget bruk. Det är denna lagliga kopiering som avgiften ska kompensera upphovsrättsinnehavarna för.
Heikkinen 2011-08-31 02:14
Om du redan äger orginalet, annars inte.
Christer Lindh 2011-08-31 07:05
Du behöver inte äga orginalet, men det måste publicerats för dig lagligt. Tex spela in från TV/radio, kopiera en CD du lånat på biblioteket, en film du hyrt (där tycker filmbranschen annorlunda...) Gäller dock ej datorprogram.

Om kopiering för privat bruk:
http://www.sweden.gov.se/sb/d/6143
Pettran 2011-08-31 18:04
Alla filmer jag har hemma har jag hyrt nångång
Lazarov 2011-08-31 01:03  
Enligt deras hemsida är avgifterna: USB-minnen >2 GB: 1 kr/GB upp till 80 GB och för Extern hårddisk: 80 kr/enhet
http://www.copyswede.se/nc/news/artikel/branschinformation-privatkopieringsersaettning-paa-usb-minnen-och-externa-haarddiskar-fraan-1-septe/
Svårt att se det som en prischock.
Mycket gnäll om liten peng. Hur mycket snack brukar det inte vara om att piratkopieringen inte går att stoppa men att det vore bra om man på något sätt kunde ge upphovsrättsmännen betalt ändå. Nu får de lite pengar och vipps så blir det en massa gnäll om att det kostar pengar.
Vill man komma undan så köper man ett tomt kabinett och en intern disk. Fast jag har svårt att se att +80.- på en 2Tb disk skulle göra det till någon bra affär att beställa i delar.
Usbminnen ligger idag på 16-32 Gb och de billigaste 16 Gb kostar ~200.- på Kjell&Co. Imorgon kostar den teoretiskt 216.-

Vore trevligt om de införde Rättvisemärkta elektronikprodukter som också självklart skulle kosta mer.
bentelkalb 2011-09-05 11:55
Varför ska jag betala 100 kr till copyswede för att jag sparar mina bilder och film? Mina jpeg ligger på 8 meg och raw på 26, till detta kommer HD film på flera meg per sekund. Man fyller en hårdisk fort.

Det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska kräva att få pengar av mig för detta, det har inte ett skit med dom att göra.
Anders F. Eriksson 2011-08-31 01:48  
Är detta Aftonbladet? "Prischock" för något som inte direkt är en dagsfärsk nyhet låter lite fånigt :)

Själva avgiften är dock fånigare än rubriken här och drabbar bara dem som inte vet/törs sätta ihop en egen extern hårddisk, men de är tyvärr många. I och med att det nu går att lagra data på en himskans många sätt så är det lite märkligt att vissa av dem ska utsättas för den här typen av avgifter, medan det går alldeles utmärkt att spara den musik man laddat ner för privat bruk i ett moln nånstans utan såna avgifter.

Jag tycker det är helt ok att upphovsmän av allt möjligt får betalt för sitt jobb, men jag tror inte den här typen av punktskatter fungerar eftersom lagringsmedia utvecklas hela tiden.
Svar från froderberg 2011-08-31 02:03
Nyheten är högst aktuell eftersom vi närmar oss den 1 september och Copyswede nyligen gick ut med de slutliga detaljerna.

När en 500GB hårddisk som idag kostar 450 kronor höjs med minst 100 kronor (inkl moms) så är det avsevärd höjning. "Avsevärd" är inte ett bra ord i en rubrik av flera olika anledningar. Prischock är är ett begripligt ord och relevant i sammanhanget.
Anders F. Eriksson 2011-08-31 02:25
Artikeln är i och för sig aktuell just nu, men rubriker som innehåller "chock" känns ändå ganska kvällstidningsmässiga. I forum som detta tycker jag man kan avhålla sig från "säljande" rubriker som egentligen inte betyder något. En chock är något oväntat, och den här avgiften kom inte direkt plötsligt.

Jag förstår tanken med rubriken, men jag tycker som sagt den är lite fånig :)
JensEkberg 2011-08-31 10:28
Håller med Anders, det är så trist med alla dessa Chocker, Katastrofer & Skandaler som rubriksättare konstant devalverar det Svenska språket med.

Chock – Norge befann/befinner sig i Chock efter Utöya

Katastrof – i Sverige? Ja kanske en i modern tid – Estonia

Men vill man ha många klick fungerar det.

Rejäl prishöjning – kunde vara en mer sansad rubrik.
bentelkalb 2011-09-05 11:57
Varför ska jag betala 100 kr till copyswede för att jag sparar mina bilder och film? Mina jpeg ligger på 8 meg och raw på 26, till detta kommer HD film på flera meg per sekund. Man fyller en hårdisk fort.

Det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska kräva att få pengar av mig för detta, det har inte ett skit med dom att göra.
Hampus Brefelt 2011-08-31 03:45  
Så jäkla löjligt! Copyswede... snälla kom ut i verkligheten!
mathias_junker 2011-08-31 07:44  
Kan lugnt säga att jag aldrig mer kommer att köpa en hårddisk eller ett usb-minne från Sverige mer. Nån jävla måtta får det vara. Vår lagstiftning går mer och mer åt att blidka privata aktörer än det faktiska demokratiska samhället.
Splanky 2011-08-31 08:04  
Storm i ett vattenglas, vem minns inte skräckscenariet som målades upp när vhsband skulle beläggas med avgift och bli " jättedyra"?
Folk köpte mängder innan, men sen blev det en tummetott av alltihopa.

Priskonkurrensen mellan elektronikkedjorna kommer att fortsätta prisdumpningen. Samt så fortsätter jag handla utomlands :-)
Göran Larsson 2011-08-31 08:20  
Hur smarta är SFF som tycker det är en bra "ordning" trots att den missgynnar deras egna medlemmar?
hlse 2011-08-31 08:44  
Tur man "bunkrade" inför denna hemska kostnad ...
För ett tag sen så hade en affär rea och sålde 1TB diskar för 399:-
Jag lade beslag på ett par stycken för fotoarkivering.

Jag är övertygad att de kommer att vara nere i de priserna igen under reor och utförsäljning.
Och eftersom interna är undantagna så kommer väl NAS att få ett uppsving i stället för USB. Då är det bara att köpa interna och byta "on the fly".
Så kanske det är dags att börja spana in NAS-kabinett.
sintran 2011-08-31 08:44  
Givetvis skall artist ha betalt för sitt jobb - Men jag förstå ändå inte varför jag som bara lagrar mina bilder (som jag äger 100% rättighet till) på mina hårddiskar skall vara med å betala CopySwedes inverterade Robin-hood-skatt. När fotografer utan bolag får NOLL kronor tillbaka av CopySwede...
haxmannen 2011-08-31 09:04  
Problemet är ju inte avgiften, utan vad de lägger den på. Jag har inte privatkopierat till en extern HDD eller usb de senaste 6 åren. Det ända jag har privatkopierat till en vän är EN kent-låt. Detta är inte 80-90 talet när alla sprang runt med kassettspelar och gjorde "mix-tapes" till varandra. Ingen köper skivor längre, och jag antar att om man köper en låt på iTunes eller liknande har man rätt att spela låten på en annat program.

Också kan det ju vara nämnvärt att detta inte gör det lagligt att privatkopiera utländskmusik utan det är fortfarande bara lagligt med svenska och vissa utländska skivbolag. Filmer är det fortfarande ett stort NEJ på.
Christer Lindh 2011-08-31 09:22
Vad har du för källa till det du säger i andra stycket? Enligt svensk upphovsrättslag får du göra kopior för privat bruk på allt som är lagligt publicerat för dig förutom datorprogram. Däremot begår du möjligen avtalsbrott om du kopierar en hyrfilm, men som jag förstår det är det inte ett upphovsrättsbrott. Men man får förstås inte sprida kopian utom familjen/nära vänner.
haxmannen 2011-08-31 20:16
Inga länkar etc. men jag kan bekräfta att mycket utländsk musik har kopieringsskydd/villkor direkt på skivan vilka säger att du inte får privatkopiera även om den man rent generellt sätt får det i Sverige. Samma sak på film.

Jag måste tillägga att jag tycker avgiften skall läggas direkt på median (skivan/filen) och inte på de föremål du möjligtvis kan använda för att dela med.
Ibanez Magnus 2011-08-31 10:57  
Lite lustigt att det finns så otroligt lite förståelse för tanken bakom denna avgift här bland en massa fotografer som får totalspatt och skall skicka stora räkningen så fort någon använder någon av deras bilder, häftigt påhejade av andra fotografer som tycker att räkningen borde vara ännu större.

Jag tycker inte att lösningen är vettig (men inte för att det blir en avgift på hårdiskar, det är inte i den änden det inte är vettigt), men lusten att vilja göra ”något” är rätt lätt att förstå.

/Magnus
Christer Lindh 2011-08-31 11:04
Blanda inte ihop otillåten publicering med lagring för eget bruk - som detta med Copyswede handlar om. Copyswede vill alltså ha en slant för att du spelar in ett radioprogram eller kopierar din köpta iTunes-musik till din andra dator.
Ibanez Magnus 2011-08-31 11:15
@ Christer Lindh.

Nej, du har, det är stor skillnad.
Men som jag sa, lösningen är inte vettig, men förståelsen för att hitta på "något" är det.
I mina ögon hänger allt ihop, hade inte nerladdningen av skivor/film/ljudböcker osv funnits (den "normala" kanalen för musikers inkomst mer eller mindre försvunnit) hade denna tanken aldrig kommit upp, tror jag. Gripande efter halmstrå.

/Magnus
Christer Lindh 2011-08-31 11:38
Fast debatten är inte ny iofs, det här med avgiften dök väl upp redan då kompaktkassetterna kom. Ni vet, dom som skulle förstöra hela musikindustrin - ingen skulle längre köpa musik.
esbtse 2011-08-31 14:06
Det är värre än så!! Jag måste betala copy right för att lagra mina egna bilder. Vilket jag anser är ren stöld. Då andra får dessa copyright pengar och inte jag som ju är fotografen
esbtse 2011-08-31 12:06  
Jag köper utomlans. Stöder ej snyltare genom att köpa i sverige.
Snyltning som afärside verkar vara lönade se på bonusarna och gratis lägenheter som anställda i röda korset har tillgång till. överklassen skor sig som vanligt..
macsailor 2011-08-31 12:28  
Copyswede - Sveriges svar på maffian.
hlse 2011-08-31 12:52
Nja, inte riktigt. De har ju lagen på sin sida och det är ju ett strå värre ...
marjos 2011-08-31 13:39  
Fascism borde kallas korporativism, eftersom det är ett samgående mellan regering och korporativ makt --/Benito Mussolini.

Å för er som behöver få korporativism mer definierat. Korporatism är en politisk, ekonomisk och social åskådning som betonar individens tillhörighet till socialt, kulturellt, etniskt eller på annat sätt definierade grupper, på vilkas gemensamma intressen beslut i olika frågor bör fattas.

Visste ni förresten att Ifpi, som är den starkste lobbygruppen bakom detta, grundades i Rom den 10 - 14 November 1933 då grammofonindustrin samlats till kongress på inbjudan av "Confederazione Generale Fascista dell'Industria Italiana".

Att sedan SFF ställer sig bakom detta som nyttiga idioter tycker jag är grund för fotografer att lämna den organisationen.
perbrev 2011-08-31 16:28  
Av principskäl kommer jag söka utomlands efter diskar i fortsättningen. Jag kan INTE förstå varför Gessle skall ha pengar för mina bild- och egna filmerbackup.
Är det någon som kan rekommendera en utlandssite där man kan köpa. Det gör inget om det blir dyrare än att köpa i Sverige. Betalar mycket hellre vinst till en elektronikhandlare än ger svenska artister pengar för något de inte gett mig.
Christer Lindh 2011-08-31 16:57
EU-domstolen tycker du skall betala ändå - så man får isåfall handla längre bortifrån. http://goo.gl/hBeJm
jorgene 2011-08-31 16:44  
Förstår inte allt detta tal om att "köpa utomlands" och liknande. Köp en lös disk och ett kabinett, skruva 2-4 skruv och sätt i två kontakter. Så enkelt är det att undvika denna avgift. Hur svårt kan det va'?
xandx 2011-08-31 17:15  
Ja det är synd om dessa artister som kopieras ofta, de har inte råd med sina CRIBS och sin Bling Bling samt sina pimpade lyxbilar...! Ja det är synd om dem!
Ibanez Magnus 2011-08-31 17:26
Jo, alla musiker som blir drabbade är på den nivån.
Alla som släpper musik är megarika.

Det är ju knappast för dem det är ett problem.

/Magnus
xandx 2011-08-31 19:00
Nej förvisso men i Sverige är man skyldig innan man gjort något med denna lag. Stenålderstänkande Vi fotografer borde få betalt för varje dator som sparar våra bilder i cachen när någon går in på FS osv.. man kan i stort sett komma på lika idiotiska lagar med allt. I frankrike hade bönderna lagt ut koskit framför stadshuset om de beskattats på likvärdigt sätt i Sverige sväljer vi allt med hull och hår.
Pettran 2011-08-31 17:27  
Har man inte råd med 80:- extra kan man ju köpa interna och montera i ett chassi om man nu måste släpa om kring disken.
Pettran 2011-08-31 17:28
För övrigt kan yrkesgrupper som måste använda dessa lagringsmedia få dispens, bara att söka.
rhahult 2011-08-31 17:58  
komplett har en fyndig lösning http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=646676#info
Erik Hägglund 2011-08-31 20:29  
Det är helt okej tycker jag att ta ut en avgift. Men det betyder ju indirekt att det är okej att tanka ner kopierad film from nätet också? Eftersom avgiften är till för att kompensera för förlusterna som sker vid kopiering menar jag...
Alric Ljunghager 2011-09-01 02:04
PRECIS!!! :D
bentelkalb 2011-09-05 11:59
Varför ska jag betala 100 kr till copyswede för att jag sparar mina bilder och film? Mina jpeg ligger på 8 meg och raw på 26, till detta kommer HD film på flera meg per sekund. Man fyller en hårdisk fort.

Det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska kräva att få pengar av mig för detta, det har inte ett skit med dom att göra.
Erik Hägglund 2011-09-05 14:21
Jag håller med att det är ett kasst system, men vad var alternativet då? Undanta alla som äger en digitalkamera, dom ska inte behöva betala för att dom sparar sina egna filmer och bilder och naturligtvis aldrig skulle få för sig att tanka ner kopierad film/musik?

Hur många hårddiskar köper du på ett år?

Jag fotar nästan uteslutande i rå-format, säkerhetskopierade mina bilder härom dagen, 12.000 bilder... Det blev knappt 300 gb... 15% av min 2Tb disk.... nu betalar inte ju jag någon avgift till copyswede, men om jag skulle lägga 100 kronor på nyinköp av hårddisk 4-6 ggr om året så hade det knappast inneburit personlig bankrutt....


Jag blev mer upprörd när STIM för några år sedan ville att företag som hade radioapparater i sina kommersiella fordon skulle betala en årsavgift, eftersom att deras anställda då kunde åtnjuta radiomusik på jobbet. Jag betalar ju redan TV-licens och radiostationerna betalar för varje sekund musik dom sänder,,, någonstans får ju girigheten ta slut...
Fromhell 2011-08-31 23:33  
Idiotiskt! - Hoppas att vi får en, numera, hederlig svensk webbattack som svar på detta. Får vell dra en "överbesökning" på deras hemsida i linje med senaste Assange-hämnden.... Blir oerhört förbannad när jag läser om den här typen av inskränkningar med avgifter som medel mot allmänheten. Framförallt ett maktmissbruk som rotar sig i en syn om att sanktioner skall stoppa en viss typ av beteende - känns verkligen som ett storebrorssamhälle!
xandx 2011-09-01 03:35
Nej den är inte till för piratkopiering den är till för att du och jag skall kunna dela på upphovsrättskyddat material, som tex senaste plattan med hits 4 kidz som jag köpt lagligt och vill dela med dig.
Fromhell 2011-09-01 13:26
Tycker att det är ett uråldrigt sätt att hämma utvecklingen - tjänster som Spotify och liknande är sprungna ur en spridningsålder som Pirate Bay var med och skapade då man utmanade industrins normer som var åldersdigna. Utvecklingen har gått åt rätt håll och detta känns som ett medel för att förhindra delandet av kultur från både kända och okända artister/skapare. Detta är inte intentionen, men summa summarum hamnar där. Känns som att det vore mer i tiden att de börjar utveckla en fantastisk digital lösning som folk istället vill betala för - som är bra och effektiv för delning och kopiering på en gemensam plattform.
Ibanez Magnus 2011-09-01 14:23
Ta frågan ett steg längre.
Varför skall kulturen överhuvudtaget spridas gratis om den som skapar den vill ha betalt för den?

Det är rätt svårt att förstå hur de som inte skapar musik (filmer osv) själv tycker att de skall ha något att säga i saken överhuvudtaget. Och är man någon som skapar får man ju nöja sig med att tycka till om sina egna verk, om de skall vara gratis eller inte.

Skulle vara ganska spännande att se hur alla fotografer skulle reagera om alla deras bilder (i högupplöst skick) fanns tillgängliga för vem som helst att använda hur de vill trots att fotograferna inte vill det (förutom några få oetablerade som tror att det är en väg mot etablering). Och när fotografer tyckte något om saken så skriker användarna att det är åldersdigna idéer att få betalt för sina verk, bilder skall vara gratis för alla. Man skall ju inte bromsa spridning av kultur.
När proffsfotografer stångar sig blodiga mot att konkurera mot gratis får de skylla för att det inte fattade att de borde börja ge bort sina bilder gratis tidigare eller uppfann en tjänst där man kunde köpa den för ett öre styck. Det att det finns en mikropromille rika fotografer gör att inga fotografer behöver några pengar ändå, de har alla nog, de skall vara glada och nöja sig med att någon vill se på deras bilder. Och passar det inte är det ju bara att hitta ett annat jobb.

Hur många av er vill inte ha betalt för sina bilder?
Eller i alla fall själv bestämma ifall de skall vara gratis eller inte?

/Magnus
Fromhell 2011-09-01 14:59
Klart att annat än bilder kopieras med dessa diskar i stort - i alla fall utanför detta forums användarskara. Inser man inte det så är det dags att vakna, i synnerhet i Sverige där vi ändå har en "liberal" fildelningslagstiftning i jämförelse med andra europeiska länder såsom t ex Tyskland. Jag menar inte att tjänsten skall vara gratis, den skall givetvis kosta en rimlig penning så att konstnären eller skaparen av verket skall kunna leva av det han/hon gör.

Jag nämner Pirate Bay i och med att jag anser att skapandet av fildelning med s.k. torrents hjälpte till att starta tjänster som är mycket bra och kostar en rimlig penning och därigenom ger pengar till artisten. Sen är Spotify fortfarande i ett tidigt stadium, så inget är optimalt än så länge - men det är en god start. Gällande filmskapare och likasinnade så tjänar de fortfarande ordentligt med stålar, fildelning har ju enligt statistik inte bidragit till färre som går på bio - tvärt om så har det väckt ett bredare intresse för film.
Ibanez Magnus 2011-09-01 18:45
Nu börjar vi glida iväg lite, men skitsamma, glida är kul!
Jag tycker inte att en konstnär (musik, dans, whatever) självklart skall kunna leva på vad de gör, men om massor av folk vill ha deras produkt skall de kunna göra det lika mycket som någon som tillverkar bröd, bilar, kameror osv som många vill ha.
Som en parantes, jag vet nog inte ens om man skall kalla de flesta musiker för konstnärer?
Den mesta musik som görs är ju bara funktionsmusik helt befriat från konstnärliga ambitioner, samma sak som med de flesta bilder som fotografer tar, funktionsbilder.
Där gled det lite för mycket, tillbaka till ämnet.

Helt klart, Pirate Bay hjälpte till att skapa tjänster som Spotify och som är jättemegabra för användare. Men det är fruktansvärt för dåligt för musikerna/artisterna.
Får du en låt spelad 1 miljon gånger får du 8742,25 Svenska kronor.
För att få en normal månadslön skall du bli spelad lite över 4,000,000 gånger i månaden.
Det kanske finns en lite klick megaartister som kan komma upp i såna siffror (i alla fall i en kort period), men alla de andra där under får det rätt jobbigt.
I alla såna här diskussioner så är aldrig problemet för de artister som är på Lady Gaga och Stones nivå. De är alla små rackare där under som lider.

Film klarar sig bra för att där kan man inte få samma produkt från nätet, alltså känslan av en biosalong, filmduk osv. Men med musik så kan man exakt samma produkt gratis som den man betalar för.
Som sagt, jag tycker inte att denna avgift är vettigt. Men jag kan definitivt förstå var det kommer ifrån att vilja gör något. Musiker är lite i en konkurens situation som om alla kameratillverkare plötsligt skulle konkurera mot att alla kunde få samma kamera gratis.

/Magnus
Fromhell 2011-09-01 19:44
Håller med - dock så kan man betala för konsten (i alla dess former) om en bra produkt kommer ut på marknaden som kan erbjuda bra lösningar för användaren och konsumenten.

Visst Spotify är ingen stor inkomstkälla för mindre artister, därav min kommentar att de ligger i startfasen. Däremot så tjänar ju en hel del artister mest pengar på live-spelningar, som ju oftast baseras på plattorna de släppt som konsumenten lyssnat på innan konserten. Musiken är ett bra exempel på en riktning där det går åt rätt håll, tycker jag.

Det största problemet med den här avgiften är att den är missriktad och feltänkt, flera konsumentsegment får lida av detta. Det är inga stora pengar i slutändan - det är principiellt fel!
Ibanez Magnus 2011-09-01 19:57
Jag vet inte om proffsfotografer, jag känner inte så många såna.
Men proffsmusiker känner jag massor (och är en själv) och de flesta jag pratat med om saken håller med. Det jag menar med funktionsmusik är musik som kommer från något annat är en tanke/lusta att vilja utrycka något, musik som kommer av en tanke att fylla ett syfte (nästan alltid kommersiellt syfte). Som till exempel musik till reklamjinglar, TV program, radio vinjetter, osv.
Eller ”Carola skall göra en ny skiva snart, låt oss dra ihop några låtar som passar till det och hoppas de kommer med”, ”dansband är inne som fan nu efter dansbandskampen, låt oss dra ihop ett gäng såna låtar och hoppas att de säljer till Christer”, ”vi drar ihop lite låtar så vi kommer med i melodifestivalen”, ”Lady Gaga har sålt järnet, låt oss skriva lite sånt och hoppa på tåget” osv.

Det betyder inte på något sätt att musiken är dålig eller har mindre värde, bara att den är gjord med ett syfte (oftast att sälja) som inte kommer från en konstnärlig ambition.
För mig är konstnärligt när någon gör något, bra eller dåligt spelar ingen roll (och är sjukt subjektivt) i ett syfte att utrycka något eller att start iden kom från en lust att utrycka något.
Funktions musik blir det när ICA ringer och ber om en 30 sekunder jingel för att saluföra köttfärs eller om någon sitter i studio och försöker skapa något i still med det som är inne så att det säljer (till exempel).

Samma sak är det med bilder.
Till exempel ”Kan du ta några bilder på våra glasögon, kläder, bilar, potatisar (osv, osv, osv) så de ser läckra ut så folk vill köpa dem?”. Funktionsbilder.
Som sagt, inget fel i det, det är inte mindre värt. Men bilderna är tagna för att fylla en funktion.

Luddigt, jovisst, och massor av gråzoner blandat med en skvätt pretto. Men ändå… :-)


/Magnus
fletell 2011-08-31 23:46  
Detta är ett skämt... Vidrigt...
ma59 2011-09-01 12:42  
100 kr extra för en hårddisk, är det en "PRISCHOCK"???

Såklart inte, de har sjunkit tusentals kronor i pris bara på några få år, så det blir rätt larvigt ta till såna ord.

Oavsett vad man nu tycker om själva avgiften...
jorgene 2011-09-01 13:51
Om disken kostar 4-500kr till att börja med, så är 100kr en ökning med 20-25% (och då skall man betänka att tillägget är en ren avgift).

Tror du vi skulle få se ord som "Prischock" om en privat organisation, på uppdrag av politikerna, lade på en avgift på så där en 50000kr på ett vanligt nybilsköp? Jag tror att "Prischock" skulle vara ett av de mildare omdömena vi skulle få höra, i det läget...

Prishöjningar mäts med fördel i procent, och inte i absoluta krontal.
ma59 2011-09-01 17:05
Det är just pga det handlar om rejält små slantar jag tycker detta blir larvigt.
Att lacka ur (som så många gjort nu) om att något går upp "många procent" trots att det handlar om skitpengar tar bort lite av min lust att bry mej alltför mkt...helt annat om en bil kulle gå upp 20% tex.

Jag förstår och kan hålla med om principerna bakom vissa av klagomålen, men det finns ju ÄVEN argument FÖR denna avgift. Vore det enbart en tokavgift skulle jag bli surare än jag orkar bli i nuläget...
Essen 2011-09-03 09:31
Det är just det som är problemet, det finns inget hållbart argument. Copyswede utnyttjar en lag med ett annant syfte under en annan tid.
bentelkalb 2011-09-05 11:56
Varför ska jag betala 100 kr till copyswede för att jag sparar mina bilder och film? Mina jpeg ligger på 8 meg och raw på 26, till detta kommer HD film på flera meg per sekund. Man fyller en hårdisk fort.

Det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska kräva att få pengar av mig för detta, det har inte ett skit med dom att göra.
Jimmy Nordström 2011-09-01 18:07  
Jimmy Nordström 2011-09-02 18:06
Nu är det tvärtom, nu vill många slita byxbaken istället :P
xandx 2011-09-05 02:28
Fan asså, att de inte lyckades så bra, dansbanden frodas och lever :-(
Patrik C 2011-09-03 19:52  
Om man har råd med en kamera så har man nog råd med 100 kr extra för en extern hårddisk. Herregud, vad får man för en hundra lapp idag? Knappt 7 liter bensin som man knappt kan åka tur och retur till Sthlm med.
Hampus Brefelt 2011-09-03 21:18
Har inte med pengarna att göra. Handlar om principen.
mathias_junker 2011-09-04 18:05
Håller fullständigt med. Det är principen. Lagstiftningen blidkar allt mer privata aktörers intresse före gemene mans intresse. Det är aldrig bra.
bentelkalb 2011-09-05 11:53
Varför ska jag betala 100kr till Copy Swede för att jag ska spara mina bilder? Jag sprarar mina jpeg ca 8meg och mina raw ca 26 meg, till detta kommer film i HD som drar ett antal meg i sekunden. Man fyller en hårdisk fort, det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska ha mina pengar för det.
mikaelfransson 2011-09-03 23:27  
Kan vi slippa se ordet chock i rubriker? Det är inte en chock när det genomförs en väntad prishöjning som resultat av en skatteändring.
fafner 2011-09-04 10:11  
Copyswede darar in ca 100 MSEK via privatkopieringsavgiften (2009) tar ca 5% i egen ficka delar ut resten efter ett komplicerat system, bl.a. 10 MSEK til STIM som delar ut 1200MSEK per år, så copyswedeavgiften är mindre än 1% av STIMS utdelade ersättning!,

Undra hur mycket enskillda artister får ut av detta? Antagligen mindre ersättning än vad de själva betalar in till copyswedeavgiften, för jag tror att enskillda artister köper mer hårddiskar en vanliga befolkningen...
Erik Hägglund 2011-09-04 19:29
Tur att dom kan ansöka om att bli professionella användare också då...
http://www.copyswede.se/privatkopiering/professionella-anvaendare/
David Bicho 2011-09-04 12:04  
Kan inte låta bli att föreställa mig morgonmötet de hade på Copyswedes kansli där någon presenterade idén för hårddisksavgift för de övriga. Stapeldiagram över hårddiskförsäljningar, tårtdiagram över de förlorade rättighetsintäkterna, listor med vilka yrkesområden som ska få ersättning etc, och sist men inte minst procentsatsen på ynka 5% som tillfaller Copyswede själva. Även en riddare i rättighetsersättningens namn måste ju få mat på bordet för att orka strida.

Retoriskt måste det vara ett riktigt kul uppdrag att övertyga politikerna om detta.

Imponerande.
bentelkalb 2011-09-05 12:00  
Varför ska jag betala 100 kr till copyswede för att jag sparar mina bilder och film? Mina jpeg ligger på 8 meg och raw på 26, till detta kommer HD film på flera meg per sekund. Man fyller en hårdisk fort.

Det är helt sjukt att copy Swede och Tomas Ledin ska kräva att få pengar av mig för detta, det har inte ett skit med dom att göra.
Christer Lindh 2011-09-05 13:23
(Du behöver inte skriva samma svar på 6 inlägg...)
Gör du av med så mycket disk rekommenderar jag ett diskkabinett eller lösa diskar+docka, så sparar du en slant och slipper dessutom Copyswede
Ibanez Magnus 2011-09-05 13:31
Eller varför inte öva på att rensa ut det man inte behöver spara?

Så många "yes!" bilder kan det ju ändå inte bli.

/Magnus
Erik Hägglund 2011-09-05 14:26
Nått säger mig att om man återanvänder samma svar 6 gånger i en blogg kommentar så är man rätt så långt ifrån att rensa sin hårddisk ;)
bentelkalb 2011-09-08 12:24
Eller trött på alla tomtar som inte isner hur oförsvarligt det är.
bentelkalb 2011-09-08 12:26
Visst kan man krångla som du föreslår, men varför ska man behöva det pga av en helt absurd lagstiftning? Det måste ändras.
bentelkalb 2011-09-08 12:26
Visst kan man krångla som du föreslår, men varför ska man behöva det pga av en helt absurd lagstiftning? Det måste ändras.
PUTDEVICE 2011-09-06 20:20  
Igen ?. Hadde dom inget sådant påslag för några år sedan. När mp3 spelare blev populärt. har för mig att hårddiskar o cd skivor fick en avgift, tror det gällde all lagringsmedia, kan ha fel.
Erik Hägglund 2011-09-06 22:47
Jo, dem lade avgift på de MP3 spelare med inbyggt minne, men övrigt lagringsmedia har inte haft det.
Värt att notera är att det är bara flyttbara lagringsmedia som drabbad... hårddiskar avsedda för intern montering är alltså undantagna.

Man kan alltså köpa tomma kabinett och en lös hårddisk och på så sätt kringgå avgiften, även om det möjligen blir något dyrare i slutänden... men vill man göra något slags statement så är ju det ett alternativ....
Per Söderlund 2011-09-09 11:50  
Chockhöjning är väl att ta i. 80kr/externhårddisk kan jag leva med. Likaså att jag får ge 32kr extra för ett usb-minne. Det jag reagerar på är att man straffar alla, även ärliga datoranvändare, för piratkopiering. Jag trodde kollektiv bestraffning var förbjudet i vårt land.
JohanJc 2011-10-02 22:55  
Skulle man inte kunna ta ut en procentavgift på t.ex. fotopapper också? Olagligt kopierade bilder skulle ju kunna skrivas ut på dessa... Så jävla dumt så det är inte sant!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS