Annons
Artiklar > Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Dokumentären ”Kvinnor bakom kameran” visar bortglömda och kända fotografer.

På Urplay finns just nu dokumentären ”Kvinnor bakom kameran”. Det är en berättelse om kvinnliga fotografer från cirka 1850 till nutid. I 1800-talets andra hälft var Virginia di Castiglione aktiv som tog en mängd bilder på sig själv, och Julia Margaret Cameron var en pionjär inom porträtt-fotografin. 

Det handlar om hur stor påverkan kvinnliga fotografer hade på bland annat avantgardismen och modefotografiet. Programmet tar också uppåt en rad dokumentär- och krigsfotografer, som Christine Spengler och Gerda Taro. Dokumentären varvas med intervjuer med bland annat museichefer och fotografer. Man ställer sig också frågan om det är skillnad på bilder tagna av kvinnor respektive män.

Se hela dokumentären här. Filmen finns på Urplay till och med 31 juli.



Publicerad 2019-05-23.

4 Kommentarer

Fredrikpersson 2019-05-23 08:33  
Tack för tipset. Välgjord dokumentär tycker jag. Nyttig påminnelse om att fotohistorien består av fler än HCB, Capa, Koudelka, Strömholm och gänget. I dokumentären visas massor av exempel på kvinnliga fotografer, från 1800-talet och framåt, som det är oförståeligt att det inte pratas mer om eftersom de var och är både skickliga och modiga i sitt konstnärsskap. Det är en njutning att se bilderna i dokumentären.

/F
Bob Bovin 2019-05-23 09:46  
Hej,
Mycket bra film. Man känner igen flera, men många var okända för mig. Gubbväldet har verkligen varit förödande, och är fortfarande.
Se den
Bob
morgondotter 2019-05-23 16:33  
underbart att kvinnliga fotografer förs fram i ljuset -
och
vad dom betytt
fin film
/inger
bassa 2019-05-26 12:28  
Riktigt bra film!
Bengt H. Se den!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS