Annons

Snart dags att fota mitt första bröllop

Produkter
(logga in för att koppla)

Tgrahm

Aktiv medlem
Jaha, En månad kvar..
Fick en förfrågan igår om att fota ett bröllop.
Hoppsan! Vilken utmaning. Jag har bara fotat seriöst sedan i April-2008, då jag köpte min Nikon D200. Okej, har utvecklats en del, men då bara på allt utom porträtt.
Jag undrar om någon vänlig själ kan ge tips på vad jag skall ha med mig i väskan. Det kommer att bli ett borgerligt bröllop. så kyrk-bilder blir det inte, men lite på brudparet, lite mingelbilder etc..

Jag har till utrustning att välja mellan följande: Min D200, en inlånad D80, samt följande linser:
Nikon 17-55/2.8
Nikon 14-24/2.8
Nikon 50/1.4
Tamron 90/2.8
Tamron 70-200/2.8
Blixt Sb-600 med litet paraply, samt en slavblixt (okänt märke, men funkar bra).
Stativ har jag också, både enbens, samt tripod.
/Tobbe
 

Wettdinho

Aktiv medlem
Ta med allt! Det som du inte ska använda just för tillfället kan du lägga i bilen (om den står nära), eller om du har en stor väska kan du släpa med dig allt i den (då missar du inget!).
Ta med både din kamera och din kompis kamera och sätt på 17-55:an eller 14-24:an på ena huset och 50:in eller 70-200:an på andra huset (du kommer absolut inte missa något med två kameror!).
 

micke80

Aktiv medlem
Om du har möjlighet, gå till lokalen i väldigt god tid (om du bor nära gärna t.o.m. någon dag innan) och "fota in dig" på några exponeringsinställningar så att du har ett säkert läge att utgå ifrån när det är dags. Inge bra att börja fippla med sånt när det börjar bli kort om tid.

/Micke
 

wfrank

Aktiv medlem
Efter att ha läst mycket (men aldrig fotat bröllop) så blir mitt amatörråd att se till att inte bränna ut brudklänningen. Eftersom den som regel är vit och dessutom ofta glansig så bränns den lätt ut, speciellt vid direkt blixtfotografering.

Antagligen kommer du ta bilder både inne och ute. Inne med blixt, och ute utan. Några testbilder och direkt koll i kamerans display - histogramläge - så kommer du kunna se det direkt. Antar att din Nikon kan få utbrända områden att blinka. Kompensera exponeringen nedåt till det slutar.

En kyrka är ofta stor, så därför (förutom vid akten) skulle jag få paret att flytta sig någorlunda nära någon vägg och låta blixten studsa. För att få några bilder inne i själva kyrkan. Alternativt (eller både och - inte minst vid akten) så skulle jag skaffa en omnibouncer för att få mjukare blixljus.

Som sagt, har aldrig fotat bröllop, men det är dom tankarna som skulle flyga genom mitt huvud om det gällde mig. Lycka till, och posta gärna något här om 1 månad :)
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Tack för tipsen!
Jag tar med mig rubbet. Sätter 17-55 på D80, samt 70-200 på D200.
Jag skall försöka komma in och kolla ljusförhållanden i rummet, samt kolla upp brudklänningens färger. Jag brukar köra "histogram" i displayen, men kan slå över till "highlights" för att undvika att bränna ut. Bra tips!
/Tobbe
 

Maria F

Aktiv medlem
Du skrev i ett tidigare inlägg att du utvecklats mycket sedan du köpte kameran. Dock ej på porträtt. Mitt bästa tips blir därför att öva så mycket du bara orkar och hinner på att fotografera människor i olika typer av belysning. Du bör kunna hantera alla olika ljusförutsättningar utan att behöva tänka så mycket. Se till att du kan din utrustning och vet vad du ska göra med den. Teknik är förhållandevis "enkelt" att lära sig. De "mjuka" aspekterna (känsla, komposition mm) utvecklar man under tid så där hoppas jag att du helt enkelt har fallenhet. Lycka till!
 
Senast ändrad:

Tgrahm

Aktiv medlem
Tack Maria!
Bra tips! Det skall jag koncentrera mig på nu den närmaste tiden.
Jag har ju alltid min familj att tillgå. De får ställa upp som modeller. Ute som inne, dags eller kvällsljus. Med och utan blixt.
/Tobbe
 

brasse Bosse

Aktiv medlem
Har du möjlighet att kolla av lokalen någon dag eller några innan så tänkt att det kan vara bra att kolla samma tidpunkt som vigseln skall vara på(för ungefär samma ljusförhållanden).Se till att brudparet står tätt ihop...kolla mycket bröllopsfoto på nätet för inspiration...Har inte fotat bröllop själv , men varit med som assistent(back up foton), tycker det är kul...

Lycka till!
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Ja, det skall jag kolla upp. Tidpunkten kan ju avgöra vilket ljus som skall råda just då.
Bra tips!
/Tobbe
 

Linmajon

Aktiv medlem
Det finns flera trådar 'fota första bröllopet' att läsa. Ett ganska vanligt ämne. Det är supervanligt att bröllopspar frågar någon med 'en bra kamera' för att spara lite pengar.
Med uppgiften följer ett ganska stort ansvar.
Generellt bör man tacka nej om man inte är säker på vad man ger sig in på. Misslyckade bröllopsbilder kan bli en tragedi för alla inblandade.
Bäst att backuppa isåfall med en 'riktig' fotograf för de viktigaste bilderna och att heller inte lova för mycket.
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Hej Mats..
Jo, frågan har dykt upp,men jag känner brudparet mycket väl, och de är införstådda i mina kunskaper. Skall prova lite på deras barn, och se om de blir nöjda med det, samt att jag (bra tips!) skall fråga om de inte skall ta "den där bilden" hos en proffsfotograf.
/Tobbe
 

brasse Bosse

Aktiv medlem
Det finns flera trådar 'fota första bröllopet' att läsa. Ett ganska vanligt ämne. Det är supervanligt att bröllopspar frågar någon med 'en bra kamera' för att spara lite pengar.
Med uppgiften följer ett ganska stort ansvar.
Generellt bör man tacka nej om man inte är säker på vad man ger sig in på. Misslyckade bröllopsbilder kan bli en tragedi för alla inblandade.
Bäst att backuppa isåfall med en 'riktig' fotograf för de viktigaste bilderna och att heller inte lova för mycket.
Tänkte skriva det förut!Är ju vanligt att man bokar en bröllopsfotograf som fotar , de "vanliga" , sen kan man ha en som dokumenterar dagen, som kanske inte blir de "viktigaste" bilderna.Inte många fixar att betala en heldag för en fotograf som är specialiserad.Har man de pengarna tycker jag man ska satsa på det.Min fru är fotograf här i Brasilien , hon brukar vara med från sminket fram till festen slutar..Det brukar sluta med ett album av montage på mellan 100-200 sidor..Men det blir som ett dokument för hela dagen inklusive ´de "vanliga" bilderna....Hemma i Sverige , brukar jag vara med en fotograf från Örebro, det blir mycket foton i externa miljöer, dock sällan i kyrkan under vigsel...För det mesta brukar det vara med någon kompis som dokumenterar dagen.Tror att den helheten blir ok.
 
Senast ändrad:

swanvillage

Avslutat medlemskap
Det finns väl en miljon trådar om första bröllops (vigsel?)-fotograferingarna, men jag kan väl lika gärna ge mina fem cent i denna..

Jag har fotat ca 10 vigslar, så jag är väl ingen expert direkt. Jag är nog bara nöjd med en av dem tror jag, och ofta slutar fotograferingarna med att jag i ren vrede köper ny utrustning inom en vecka. Brudparen verkar dock i regel vara nöjda eftersom de rekommenderar mig till deras vänner efteråt. :)

Det finns några saker man kan vara säker på när man fotar en vigsel;

1) Ljuset kommer inte att räcka till, eller på annat sätt djävlas.

I regel är ljuset så dåligt i kyrkor att handhållet utan blixt är svårt, speciellt när de rör sig. Blixtbilder blir ju ofta lagom sexigt om slutartiden är så pass kort att brudparet blir superskarpa. Ökar man slutar tiden och sätter blixten på andra ridån (om man har en extern) så kanske det naturliga ljuset kommer fram, men då ska man nog ha tränat rätt mycket för att hitta rätt inställningar (jag är inte där än kan jag säga). Därför är ett ljusstarkt objektiv ett måste, eller att man bombar på med blixten och med stor säkerhet får en platt bild. Det beror nog till stor del hur kräsna brudparet är. För många räcker det att bilden är skarp, de kanske inte ser att det naturliga ljuset är helt överkört av blixten...

Mitt tips är att blanda blixt och utan, inte köra enbart med eller enbart utan. Jag skulle nog som nybörjare också köra några bilder i autoläge för att få så "säkra" inställningar som vanligt, då bör skärpan vara räddad i alla fall.

Jag fotade mitt första bröllop nästan uteslutande med mitt 50 mm / f1.8 just för att maximera chansen till skarpa bilder utan blixt, och jag vet att andra gör det också i början.

2) Saker kommer att gå fort

Därför bör man ha koll på programmet i kyrkan. Man bör vara placerad på rätt ställe INNAN bruden får sin ring, innan kyssen osv. Man har ofta inte tid att byta position när det sker utan man måste veta att "nu kommer bönen över ringarna, därför bör jag stå där..".

Den snabbaste och senaste vigseln jag fotade var totalt 19 minuter lång, det är inte mycket direkt.

3) Prata med brudparet och prästen

Att prata med brudparet om vad de är ute efter är viktigt. Är det några speciella bilder de vill ha? Vill de ha många bilder eller bara några? Ju fler bilder man som fotograf "får ta", desto större chans till guldkorn.

Fråga prästen om han har några restriktioner.

4) Var diskret

Klä dig inte i en hawaiiskjorta som stjäl uppmärksamhet liksom, försök att smälta in, rör dig mjukt, tyst och långsamt. Ställ dig inte i vägen för folk i onödan, gör allt du kan för att inte synas mer än nödvändigt.


5) Reka kyrkan

Som många skrivit, kolla in kyrkan innan. Att provskjuta är bra, men ljus kan variera från dag till dag så se inte provskjutningarna som exakt de inställningar som ska användas när det väl är på riktigt, de lär behöva justeras.

Kolla in positioner, var trappa till eventuella orgelläktare är osv.


Lycka till!
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Jaha.. Nya förutsättningar gäller inför detta brölloppet..
1. Datum spikat till den 14:e Mars.
2. Jag har skaffat en ny kamera till (en Nikon D700).
3. Min fru sitter modell så gott som varje kväll för att jag skall testa blixt-uppsättningen, för att få så bra bilder som möjligt.
Gud, va kul! Detta skulle man ha som yrke! Oj, va roligt att ta porträttbilder. Tycker om att försöka snacka med modellen/modellerna för att få fram en "naturlig look".
Har uteslutande testat med D700 samt Nikkor 15/1.4 med bländare satt på 5.6, samt remote-blixt (SB600, samt en annan slavblixt)
och den infällda blixten mot svart bakgrund. Det funkade bra, tycker jag, med mjuka färger och oskarp bakgrund.
Fler tips att ge?
/Tobbe
 

linnean

Aktiv medlem
Blixtparaply

Du skrev att du hade en blixt med ett litet paraply. Vart kan man få tag i ett sådant?
Jag har förr sett och hittat softboxar för kamerablixtar, men inte paraply.
 

freddifriend

Aktiv medlem
Jag kan inget alls om bröllopsfotografering, har aldrig testat på det. Även om man varit sugen:).
Det som verkar vara din fördel är att du har tillgång till 2 kameror, och att du har rätt så ljusstarka objektiv, det är alltid bra.

Ett tips jag ville ge dig bara är att inte lägga dina saker synligt i bilen under bröllopet. Här där jag bor var det några tjuvar som gick in i över 15 bilar och stal allt som var av värde, datorer kameror mobiler osv. Väldigt tråkigt när det blir så, och det är nog inge kul som fotograf att helt plötsligt bli av med 3 objektiv när man har bilder man måste ta.
 

Jolly_Jumper

Aktiv medlem
Att ha två kameror är ett måste ifall den ena lägger av. Se till att ha gott om minneskort och möjlighet att tanka ur dem om det behövs. Jag brukar ha 3 minneskort till två kameror. Då kan jag snabbt byta om jag inte hinner ladda ur kameran. Skaffa en reflexskärm om du ska ta porträttbilder. Har du inte studioljus kan du i alla fall kontrollera ljuset skapligt med en sådan. Jag bara älskar min reflexskärm och använder den så ofta jag kan och behöver. Det är en underskattad pryl som inte ens behöver kosta så mycket. Blixt har du och det är ett måste. Ta några bilder med blixten på och några med den av och använd de bilder som blir bäst.

Under själva vigseln är det bra att hålla sig lite i utkanten så man inte stör för mycket. Jag brukar ta lite överblicksbilder och istället be vigselförrättaren att göra om vissa utvalda delar vigseln efteråt medan gästerna väntar utanför. På så sätt kan man få till de där sköna bildvinklarna utan att någon störs. Du kan dessutom be de inblandade att frysa ett ögonblick så du kan ta bilder ur olika vinklar eller titta på histogrammet.

Ska du plåta på festen efter vigseln så kan du alltid ställa in ena kameran i så automatiskt läge som möjligt och låna ut den till någon av gästerna medan du plåtar med din huvudkamera. Då får du fler bilder som säkert är användbara. Se till att ta detaljbilder också. Ett kortare teleobjektiv är bra att ha för att komma nära gästerna och brudparet utan att störa festen för mycket och samtidigt kan du behålla relativt långa slutartider om du inte har för lång brännvidd.

En sak som jag gjort någon gång är att ta med en fotokunnig kompis för att plåta i kyrkan där det kan vara svårt att flytta runt för mycket under vigseln. Det är kanske inte ett problem för dig då det handlar om borglig vigsel men kan vara bra att tänka på ändå.
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Jaha, en hel del nya tips..
Tackar för det.

Till min D700 har jag 2x8GB, 2 batterier (ett En-el4 samt en 3:a)
Till min D200 har jag 2x8GB, 2 batterier (En-el3) samt 2 extra.
Till blixten har jag 2 uppsättningar laddningsbara batterier,
samt ett vitt paraply i miniformat (60cm). Perfekt för närbilder!
Dessutom har jag en slavblixt, för att sudda bort skuggor.

Gällande linsval, så kör jag mog D200 med 17-55 (bara en DX-lins)
På D700 kör jag nog med 50/1.4 eller 90/2.8, samt har 70-200
i reserv i väskan (den blir tung).

Gällande ev. stöldrisk, så rymmer väskan det mesta i utrustningsväg. Jag har ju alltid en kamera runt nacken. Då får allt övrigt plats i väskan.
/Tobbe
 

Tgrahm

Aktiv medlem
Bild..

Jaha, så var det klart!
Brudparet hade sina barn med sig, Borgerligt böllop med dåligt ljus, Ceremonin tog 5 minuter, barnen otåliga, inga bilder där.
Ut till en plats de sett ut innan. På med 70-200 på D700:an. Ungarna frös, ont om tid. Middagen serveras om 30 min. Hmmm...
Tog ett antal bilder med 2 kameror, samt en extra fotograf närvarande, Puh! Jag hade fullt upp att få alla att kika mot mig. Lyckades nästan..
Okej, dom blev nöjda i alla fall med resultatet.
/Tobbe
 

Bilagor

ANNONS