Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

AI - får vi en verklig diskussion om AI nu??

Produkter
(logga in för att koppla)

Sten-Åke Sändh

Aktiv medlem
Håller något nytt på att hända med AI-diskussionen nu?

Vad skriver han om det här för här??
Ja, själv ser jag bilder som beroende av kontext, så därför tror jag sökmotorernas utveckling som vi nu ser den starkt kommer påverka både fotografer, journalister och alla som arbetar med bild och text professionellt:




Youval Noah Harari: Omistlig läsning
För de som varit intresserade så har det funnits en diskussion i ämnet i ett antal år redan men det verkar som om den många gånger varit för abstrakt och teoretisk för att gå fram ordentligt till de breda massorna. Den israeliske historikern och filosofen Yuval Noah Harari som bl.a. skrivit "Sapiens"publicerade 2018 en kanske ännu viktigare bok som heter 21 tankar om det 21:a århundradet och den riktade sig till alla som på djupet vill förstå teknik-, klimat och etikfrågor. När det gäller tekniken så kretsar hans diskussioner mycket kring både IT-utvecklingen och utvecklingen av den medicinska vetenskapen och hur de nu i allt högre grad smälter samman. Diskussionen handlar också om det djupa behovet att förstå vad som händer och om vad vi ska göra av allt detta och inte minst hur vi ska förhålla oss till AI. Youvals sista ord i den boken är:

"I en nära framtid kommer algoritmer.... göra det hart när omöjligt för människor att få korn på sanningen om sig själva. Algoritmer kommer å våra vägnar bestämma vilka vi är och vad vi behöver veta om oss själva.
Vi kommer under några få årtionden till att ännu kunna välja. om vi anstränger oss kan vi ännu undersöka vilka vi är. Men om vi vill förverkliga denna möjlighet måste vi göra det nu."


Exempel på en facklig reflex
Fler och fler inom bl.a. fackförbunden och olika yrkeskårer börjar nu vakna när de i verkliga livet faktiskt kan testa AI-system som både skriver korrekta texter och skapar bilder efter instruktioner folk ger dem.

Vi som fackförbund måste ta AI-utvecklingen på allvar - Scen & Film (scenochfilm.se)


Den senaste veckans AI-panik
I förra veckan väckte det en viss diskussion när en del prominenta IT-ledare sades vilja pausa AI-utvecklingen i ett halvår åtminstone (fake news eller ej) då man tyckte det gick för snabbt nu. Jaså, tänkte jag, är det de som inte hänger med nu som ber om vapenvila? Microsoft lanserade i veckorna en Microsoft’s ChatGPT-driven AI i sin gamla Bing-sökare och Google försöker hänga med med sin Bard AI så nu tas Internet-sökningarna till en helt ny nivå i jämförelse med hur det sett ut där svaret brukar komma i långa listor med länkar. I dag kom ny info om den senaste utvecklingen av Bing som rasar på med oförminskat momentum.

Det som händer nu är att sökningarna kan ske med exv. hela Microsofts indexerade modell av Internet som bas och resultatet kan styras efter behov av bias och t.o.m. kan fås att komma i språkligt närmast perfekt skrivna stycken direkt färdiga att användas. Så nu gör alltså systemet t.o.m. den syntes användarna själv tidigare var tvungna att göra. Man slänger in sina frågor och önskemål i en "black box" och ut kommer ett svar som man inte har en aning om hur det blivit till - men ett svar kommer! Problemet är nu att det blir helt dolt för oss vilka källor som används. Jag prövade att be om en källhänvisning och då skickar den ut länkar och skriver i klartext var man kan leta vidare - men det är allt.


Dagens Nyheters Andrew Walden
Detta momentum fick DN:s Andrew Walden att oroligt skriva att "Det finns inget politiskt samtal om AI och således ingen beredskap för den jordbävning som väntar när tekniken implementeras när tekniken implementeras i ett samhälle besatt av effektivisering.", och det är ju rätt allvarligt för om politikerna duckar dessa frågor och gör som de gjorde när näringslivet flyttade tillverkningen till Kina eller lät näringslivet avskaffa kontanthanteringen i landet. Jag kan förstå att just Walden känner sig hotad för den här utvecklingen kommer inte friställa vare sig hantverkare eller industriarbetare som tidigare rationaliseringsvågor gjort utan medelklassen, mellancheferna, journalister, byråkrater m.m m.m. D

Walden avslutar:
"Det är nästan är nästan som att ställa den "förbjudna" frågan om vi alls borde uppfinna AI - en fråga som nästan ingen ställer eftersom nästan ingen kan föreställa sig valet.
Sedan fortsätter han: Men tänk om vi kanske skulle föreställa oss just detta: att vi kanske vill stanna här, i en värld byggd för människor."


Here we go again!
Personligen ser jag stora likheter med den diskussion som fördes när datorerna kom och snabbt knöts ihop i allt större nätverk som ännu snabbare blev globala. Även då lyftes behovet av en "etisk" diskussion. Då drog staten igång en folkutbildning som gick på TV och de som ville kunde studera detta som en del i en full bred utbildning. Även då viftade facket med röda flaggor trots att det inte var första maj. Frågan är väl bara hur man ska förhålla sig till detta när paniken lagt sig lite.

Lärarna - AI- sökmotorerna - och ängsligheten för fusk
I TV idag var lärare oroliga för att "eleverna" skulle fuska och att det skulle bli svårt att bevisa fusk i unika texter som inte kunde hittas på nätet av lärarna. Som gammal lärare så förstår jag inte detta för det jag sett av Bings nya AI söksystem är ju att det verkligen kommer kunna hjälpa vetgiriga elever att starkt förbättra sina kunskaper om precis vad som helst som intresserar eller man studerar. Jag säger äntligen kan de som vill använda sina "lobotomeringslurar" till något vettigt istället för bara till hjärndött skval och förströelse så fort man har lite tråkigt.

Mina barnbarn och Bing AI
Min första tanke när jag började testa Bing AI på allvar var att jag direkt måste hjälpa mina barnbarn att få tillgång till Bing, för det kommer att vara ett stort handikapp om man inte har det och lär sig använda tekniken. Ingen har någonsin på allvar kunnat lära sig något på djupet utan att ställa frågor och är det något denna nya teknik kommer göra så är det att tvinga folk att lära sig ställa frågor - även om de aldrig gjort det på allvar tidigare för att lära sig saker. Det tror jag i grunden är någonting väldigt väldigt bra.

... och jag
Jag har länge haft som en regel att försöka lära mig nya saker precis varenda dag, för att inte stelna onödigt tidigt mentalt. Ett sätt har varit att delta i engelskspråkiga forum och skriva engelska så mycket jag kan. Med Bing AI och andra AI-sökmotorer kommer det bli oerhört mycket roligare och mer intressant att lära sig nya saker och kolla upp gamla sanningar och ställa dem mot nya med hjälp av AI. Jag är faktiskt helt förbluffad över hur bra kvaliteten är på texterna Bing redan genererar.


Summering
Tidigare har AI mest varit ett "buzz word" men den senaste månaden eller månaderna har alltfler verkligen kunnat se vad denna nya teknik faktiskt kan innebära mer konkret, som i mitt lilla exempel ovan. AI kommer upplevas både positivt och negativt, det är nog helt säkert och jag skulle tycka det vore synd om man slängde ut även barnet med badvattnet i den pågående teknik-paniken. Jag har snabbt sett de stora möjligheter AI-styrda smarta sökmotorer kan ge men inser att den här tekniken även kan komma att skrämma livet ur många som nu snabbt kommer känna marken gunga under den personliga verkligheten. Varken skrivande journalister eller fotografer kommer gå helt oberörda genom det vi nu står inför - tvärtom - och förändringarna kan mycket väl bli mycket mer genomgripande för arbetslivet än de vi sett hittills under de senaste 30-40 åren.

Jag tror också det är dags att gnugga sömnen ur ögonen och sluta självmedicinera med de vanliga litaniorna om "att en maskin kan ju inte ersätta en människa" eller varje människa är unik och att en maskin aldrig kan ge något "konstnärligt mänskligt avtryck". Maskiner och automation har aldrig behövt ersätta hela människans spektrum på en gång. Länge har de varit bättre på mycket av vad vi sysslat med och nu kommer även stora zoner som tidigare varit fredade att i grunden förändras. Det är det vi nu måste förhålla oss till, diskutera och hantera.
 
Senast ändrad:
Ja, världen verkar ha kommit en bit på väg sedan Eliza. 🤓


Själv sitter jag än så länge still i båten avseende denna AI-hausse. Men det blir ju spännande att följa utvecklingen.
Tänk bara när de första AI-bedrägerierna börjar nå oss vanliga människor. Scam, spam, och allt vad internet har gett oss hittills. Kanske att första verkligt nyttiga tillämpningen vore just ett intelligent spam- och scam-skydd.
 
Ja, världen verkar ha kommit en bit på väg sedan Eliza. 🤓


Själv sitter jag än så länge still i båten avseende denna AI-hausse. Men det blir ju spännande att följa utvecklingen.
Tänk bara när de första AI-bedrägerierna börjar nå oss vanliga människor. Scam, spam, och allt vad internet har gett oss hittills. Kanske att första verkligt nyttiga tillämpningen vore just ett intelligent spam- och scam-skydd.

Se där Petter, grattis, du har genast identifierat en framtida tillväxtbransch! .... eller ska den kanske drivas av AI också eftersom människan har för stora begränsningar ändå för att klara av den uppgiften.
 
Ja jösses bedrägerierna verkar redan vara på gång enligt tidiga varningar, Bosse Parnevik lurade skjortan av en del med sina kunskaper en gång i tiden. Nu kan AI låta exakt som någon ur vår egen släkt, herre gud om falska varningar om kommande krig kan börja ljuda i radion, rena Orson Wells berömda radiotal om invasion från rymden som skrämde livet av folk.
 
Senaste tiden är det ju första gången vi vanliga hobbynivåpersoner kan använda AI verktygen på ett praktiskt sätt. Och vad jag förstår dessutom två konkurrerande leverantörers dito..

Det är bara att testa lite som det faller sig och hoppas att ens elektroniska apparater skall klara trycket och inte infekteras av några illvilliga programrader.

Men intressant och lovande är det.

Kollade det där med källhänvisningar på Bings presentationer. Och det var intressant att se hur de gick under/över betalväggsskydden i den genererade texten, men vid eget besök vid källorna var det forfarande klassiskt stopp.

Får se vad som händer med prenumerationsberoende källor..
 
Först ännu mer fejk

.... och påven fick en ny flashig täckjacka värdig den värsta vulgo hip-hop stjärnan. På kort sikt verkar det inte bättre än att en stor del av journalistkåren och övriga skribenter kommer ägna sig åt att kommentera fejkbilds- och fejktextflödena än att skapa något eget och här på Fotosidan har vi just nu haft fullt upp med att sörja gårdagens tech-lägereldar som dPreview men mycket tyder på att den publiken kommer upptäcka att de istället mycket snabbare, effektivare och mer djuplodande kan få mycket bättre svar på sina frågor än att delta i olika forum där man mest killgissar kollektivt.

... sedan en ny transformerad kunskapsvärld

Långa listor med länkar till svar kommer sannolikt snabbt att betraktas som en ineffektiv röra och istället ersättas av ett mer direkt dialog och sekundsnabba svar i form av perfekt skrivna texter där AI-systemen hjälper till med syntesen istället för att överlåta det till användarna som förr i tiden. Istället går vi nu snabbt mot en ny superversion av s.k. "dialogpedagogik" som inte längre bygger på en dialog mellan en eller flera elever och en lärare med den lärarens alla begränsningar till att istället ha den dialogen med en "lärare med tillgång till hela Internets samlade resurser och det sekundsnabbt.".

Är det bara jag här som tror att detta helt kommer rita om kartan för dagens aktörer på Internet och helt ändra förutsättningarna för hur inte bara världens fotointresserade kommer bete sig på nätet, utan för precis allt som tidigare hänt på nätet.

Från Before and After Computer till Before and After AI

Aseas gamle VD Percy Barnevik myntade en gång begreppen BC och AC. Before Computers och After Computers. Mycket tyder på att vi nu står mitt i en ny vattrendelare och ett nytt paradigmskifte som nu blivit helt påtagligt genom att en del nya generella AI-gränssnitt gjorts praktiskt tillgängliga för alla i hela världen utom möjligen i Kina och Ryssland och det som händer nu kommer även stressa rekationerna mellan väst och öst som än en gång kommer finna sig på efterkälken. Lita på att all förvirring kommer att ytterligare underblåsas av de fiender väst har och lita på att det blir förvirrat för nu tyder det mesta på att det kommer det att gå snabbt.

"Se upp för dörrarna - Dörrarna stängs" -> Nu går tåget!

Om paradigmskiftet med datorerna tog 30-40 år så kommer detta att gå mycket snabbare för när datorerna kom så måste en helt ny infrastrukturvärld byggas successivt men med AI, så finns all infrastruktur som behövs redan på plats sedan länge.

Det kommer bli intressant att se vilka som inte vill åka med. Andrew Walden på DN kommer nog stå kvar på perrongen och han kommer nog inte att behöva känna sig ensam.
 
Senast ändrad:
En gång i det glada 80-talet gick jag en universitetsutbildning rörande artificiell intelligens och kunskapen hos experter. En tes som tidigt drogs fram var att experter kunde nästan allt om nästan ingenting medan vanligt folk kunde nästan ingenting om nästan allt.
Med det utgångsläget skulle dataexperten, som alltså kunde nästan allt om någon ytterst pytteliten datordetalj, göra någon annan experts kunskap om nästan allt om nästan ingenting begriplig för den som kunde nästan ingenting om nästan allt.
Det gällde även där och då att ha något att ta fasta på och idag har det gått 40 år sedan man försökte lära datorer att vaska fram relevanta uppgifter ur befintliga databaser. Då trodde man att det var inom komplexa och svårkontrollerade system som t.ex. väderlek eller eller inom avancerad teknik som AI skulle kunna vara användbar för forskare och ingenjörer. Idag är den tiden ett synnerligen passerat och utraderat stadium och Ai styrs inte av människor utan av sig själv. Upptäcker den att det inom dess område finns osäkerheter ser den till att dessa ersätts av bättre algoritmer.
AI är på på så vis på väg att bli ett självstyrande system. Vi svårstyrda människor kommer då att betraktas som datavirus och vi får finna oss i att bli bekämpade och utraderade. Vägen tillbaka är sedan länge utraderad.
 
En gång i det glada 80-talet gick jag en universitetsutbildning rörande artificiell intelligens och kunskapen hos experter. En tes som tidigt drogs fram var att experter kunde nästan allt om nästan ingenting medan vanligt folk kunde nästan ingenting om nästan allt.
Med det utgångsläget skulle dataexperten, som alltså kunde nästan allt om någon ytterst pytteliten datordetalj, göra någon annan experts kunskap om nästan allt om nästan ingenting begriplig för den som kunde nästan ingenting om nästan allt.
Det gällde även där och då att ha något att ta fasta på och idag har det gått 40 år sedan man försökte lära datorer att vaska fram relevanta uppgifter ur befintliga databaser. Då trodde man att det var inom komplexa och svårkontrollerade system som t.ex. väderlek eller eller inom avancerad teknik som AI skulle kunna vara användbar för forskare och ingenjörer. Idag är den tiden ett synnerligen passerat och utraderat stadium och Ai styrs inte av människor utan av sig själv. Upptäcker den att det inom dess område finns osäkerheter ser den till att dessa ersätts av bättre algoritmer.
AI är på på så vis på väg att bli ett självstyrande system. Vi svårstyrda människor kommer då att betraktas som datavirus och vi får finna oss i att bli bekämpade och utraderade. Vägen tillbaka är sedan länge utraderad.


Vi får se. Vi lever i Despoternas och Fördummningens Decennium där kunskap och akademisk expertis obekymrat viftas bort idag av despotierna och deras ofta oförståligt lojala medborgare. Frågan är väl om AI-systemens kunskaper kommer kunna viftas bort lika enkelt.

Det är verkligen inte alls säkert att en mer kunskapsbaserad världsordning nödvändigtvis skulle bli en mer trevlig värld att leva i och vad ska få styra i en demokratki ytterst - det samlade folkets mening som kanske beter sig lika korkat som en enda stor dum klump eller ett allvetande orakel man egentligen har noll koll över och som aldrig kan ställas till svars demokratiskt?
 
Jag kan förstå att just Walden känner sig hotad för den här utvecklingen kommer inte friställa vare sig hantverkare eller industriarbetare som tidigare rationaliseringsvågor gjort utan medelklassen, mellancheferna, journalister, byråkrater m.m m.m.
Det är precis den tanke som slog mig häromdagen.

Stora strukturomvandlingar har skett med ojämna mellanrum de senaste 2-3 hundra åren, men det har alltid varit arbetarklassen och medelklass med icke-akademiska yrken som har "drabbats".

Nu kommer även högt kvalificerade akademiker att påverkas, varför den s.k. "kreativa klassen" blir orolig.

Ingen fara på taket. Det har inte rått långvarig arbetslöshet pga strukturomvandlingar förr. Det kommer att finnas arbetsuppgifter för f.d. journalister och andra i framtiden.

Men den här gången är det väl annorlunda? Njae, jag kan inte se att det skulle vara annorlunda att vara luddit pga ångmaskiner än pga AI.
Den enda fara jag kan se är om singulariteten blir verklighet, men det är fortfarande en tämligen osäker spådom.
 
Den där AI finns lite varstans Siri heter min. Men vill man undvika den funkar djungeltrumman eller vårdkasen.
Du har en del poäng med ditt resonemang Sten-Åke. AI finns på många ställen.
 
Lärarna - AI- sökmotorerna - och ängsligheten för fusk
Det är redan ett problem på universitetsnivå att ChatGPT är så duktig på att skriva essäer och uppsatser att det är svårt för lärarna att upptäcka fusk.

Förr kopierade fuskarna texter de hade hittat på nätet, och gjorde om dem lite grann. Det gick oftast ganska lätt att upptäcka.

Den nya typen av fuskande går att komma tillrätta med, men det kommer att bli dyrt.
 
Man slänger in sina frågor och önskemål i en "black box" och ut kommer ett svar som man inte har en aning om hur det blivit till - men ett svar kommer!
ibland "hallucinerar" en AI. En hallucination är i AI-sammanhang när man får ett svar som inte har någon epistemologisk grund i det data man har tränat AI:n med.

Det är något som AI:ns tränare kan upptäcka men det är svårt, för att inte säga omöjligt, för en lekman.
Problemet är nu att det blir helt dolt för oss vilka källor som används. Jag prövade att be om en källhänvisning och då skickar den ut länkar och skriver i klartext var man kan leta vidare - men det är allt.
Hur skulle du vilja förbättra källhänvisningen?
 
Senast ändrad:
Själv sitter jag än så länge still i båten avseende denna AI-hausse.
Precis som de flesta gjorde under alla tidigare AI-hausser sen 1950-talet.
Men det blir ju spännande att följa utvecklingen.
Precis som det har varit under alla tidigare AI-hausser sen 1950-talet. :cool:
Tänk bara när de första AI-bedrägerierna börjar nå oss vanliga människor. Scam, spam, och allt vad internet har gett oss hittills. Kanske att första verkligt nyttiga tillämpningen vore just ett intelligent spam- och scam-skydd.
Det finns AI-baserade spamfilter.
 
Kollade det där med källhänvisningar på Bings presentationer. Och det var intressant att se hur de gick under/över betalväggsskydden i den genererade texten, men vid eget besök vid källorna var det forfarande klassiskt stopp.
Jag gissar att sökbolag prenumererar på ganska många källor.
Får se vad som händer med prenumerationsberoende källor..
Innan allt blev "gratis" på internet så kostade det pengar att läsa de allra flesta källor.
 
En gång i det glada 80-talet gick jag en universitetsutbildning rörande artificiell intelligens och kunskapen hos experter. En tes som
Det var tiden för expertsystemens glada dagar. Så småningom avtog intresset för sådana bland AI-forskare, eftersom de visade sig inte riktigt vara så lovande som många trodde i början, men expertsystemen dog inte ut. De flyttade ut från AI-laboratorierna till den s.k. verkligheten och används ganska flitigt.
Därmed är de inte AI längre …
 
Artificiell intelligens (AI) kommer att ha en stor inverkan på kameratillverkarna och hur de utvecklar och marknadsför sina produkter. Här är några sätt på vilka AI kommer att påverka kameratillverkarna:
  1. Förbättrad autofokus: AI kan användas för att förbättra autofokussystemet på kameror genom att analysera och identifiera motivet i bilden och justera fokuseringen därefter. Detta kommer att göra det lättare för fotografer att få skarpa bilder även i svåra ljusförhållanden eller med rörliga motiv.
  2. Bättre bildstabilisering: AI kan användas för att förbättra bildstabiliseringen genom att analysera kamerans rörelser och justera bildsensorn för att kompensera för dem. Detta kommer att resultera i skarpare bilder även när man fotograferar med längre slutartider eller vid handhållen fotografering.
  3. Förbättrad bildkvalitet: AI kan användas för att förbättra bildkvaliteten genom att automatiskt justera kontrast, färg och skärpa baserat på bildinnehållet. Detta kommer att göra det lättare för fotografer att ta högkvalitativa bilder utan att behöva spendera mycket tid på redigering.
  4. Anpassade inställningar: Kameratillverkare kan använda AI för att lära sig om användarnas fotograferingspreferenser och automatiskt anpassa kamerainställningarna efter dem. Detta kommer att göra det lättare för användare att få de resultat de vill ha utan att behöva ändra inställningarna manuellt.
  5. Förbättrad användarupplevelse: AI kan användas för att göra kameror mer användarvänliga genom att automatiskt identifiera olika fotograferingsscenarier och ge rekommendationer om de bästa inställningarna. Detta kommer att göra det lättare för användare att ta bra bilder utan att behöva ha avancerade kunskaper om fotografering.
 
  • Love
Reaktioner: PMD
Det är redan ett problem på universitetsnivå att ChatGPT är så duktig på att skriva essäer och uppsatser att det är svårt för lärarna att upptäcka fusk.

Förr kopierade fuskarna texter de hade hittat på nätet, och gjorde om dem lite grann. Det gick oftast ganska lätt att upptäcka.

Den nya typen av fuskande går att komma tillrätta med, men det kommer att bli dyrt.

Fast om nu någon skaffar sig kunskaper via AI och redovisar dem på ett prov ser jag inga problem med det om man har internaliserat den kunskapen och gjort den till sin. Problemet är uppgifter som ska lösas utanför skolan och universiteten som exv. uppsatser och avhandlingar.

En sak jag är odelat positiv till är att medelklassungar vars akademiker till föräldrar som hårdcurlat sina telningar inte nödvändigt kommer ha någon större fördel som man har nu om alla barn kan ställa sina frågor till en AI-lots som har betydligt bredare referensramar än dessa ademikerföräldrar har.

Vad som är fusk måste nog utredas ett varv till nu. Det kan i varje fall inte vara att använda AI i sig, för det kommer alla kunna göra.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.